Test av febertermometer

Bare 2 av 10 termometre er virkelig gode

Det er absolutt ingen sammenheng mellom pris og kvalitet i termometer-testen.

BEST I TEST: Braun High Speed (billig, digitalt) og Microlife Non Contact (pannetermometer).
BEST I TEST: Braun High Speed (billig, digitalt) og Microlife Non Contact (pannetermometer). Foto: Produktbilder
Sist oppdatert

Særlig de infrarøde termometrene (IR-termometer), som måler temperaturen via øre eller panne, viser store avvik i målingene. Du bør ikke stole blindt på et IR-termometer. Faren er stor for at det ikke viser riktig temperatur, viser Foreldre & Barns store laboratorietest.

Testvinneren Microlife NC 100 Non Contact er et positivt unntak.

Febertermometre kan deles inn i tre ulike kategorier: digitalt, infrarødt og smokketermometer.

IR-termometre gir raske svar og er skånsomme, noe som er praktisk når barnet er febersykt og ikke vil ligge stille.

- Men de digitale termometrene er mye mer presise. Det er vår erfaring, sier Judith Schrøder, forsknings-sykepleier ved Akershus universitetssykehus.

- Vi bruker under ingen omstendigheter IR-termometre til barn under 3 år her på sykehuset. Dette er rett og slett fordi vi ikke stoler på at de viser riktig temperatur.

Altfor store avvik

Fire av de ti termometrene i vår test viser svært store måleavvik, med en differanse på opptil 0,6 grader fra referansetemperaturen målt i munnen.

- Et avvik på 0,6 grader er et altfor stort sprik, sier Jakub Srebro, spesialist på medisinske produkter hos APL i Stockholm, laboratoriet som har utført testen.

- Generelt er jeg skeptisk til pannetermometre som måler temperaturen på huden. Hudtemperaturen hos mennesker er 33-35 grader, men den vil kjøles ned dersom man har høy feber og kroppen bruker all energi på å holde vitale organer i gang. Dette kan gi alvorlige feilmålinger, sier Srebro.

- Det blir omtrent det samme som om du legger hånden din på barnets panne. Begge variantene gir samme diffuse svar på om barnet har feber eller ikke.

Digitalt = billig og troverdig

Tradisjonelle digitale termometre koster langt mindre enn IR-termometre. Alle de digitale termometrene i vår test holder solid standard. De viser tilfredsstillende og troverdige resultater, både på målesikkerhet og på gjentatte målinger, og ingen av dem hadde avvik av betydning.

Aller best av de digitale termometrene er Braun high speed thermometer.

I likhet med den andre testvinneren, Microlifes pannetermometer - samt Topcom smokktermometer og Brauns kostbare øretermometer - får Brauns digitale vinnertermometer topp score på målesikkerhet.

Fire IR-termometre får stryk på målesikkerhet: modellene fra Apotek 1, Topcom, Omron og Clas Ohlson

Risiko for feilbruk

I tråd med det som står på forpakningen, gir øre- og pannetermometrene svar etter noen få sekunder. To av de digitale termometrene, Jahpron og Viking, har lengre måletid enn angitt, men aller lengst måletid har smokketermometeret fra Topcom - nærmere 4,5 minutter.

- Jeg er svært kritisk til selve produktet smokketermometer, på grunn av risikoen for at barnet bruker termometeret som en vanlig smokk. Da er det fare for at sugedelen blir slitt og løsner. Noe som kan være livsfarlig, sier Jakub Srebro.

Foretrekker øretermometer

Universitetssykehuset i Oslo er blant sykehusene her i landet som velger å bruke øretermometer.

- Øretermometre er effektive og praktiske, men kan ha noen feilkilder som skitten tupp, ørevoks eller bruk av ørepropper, sier medievakt Anders Bayer.

- Vår erfaring er at dette uansett er den beste måten å måle feberen på, fordi et rektalt temperaturmål vil henge noe etter, både når feberen er på vei opp og på vei ned.

Anbefaler digitalt

Hos Vitus apotek på Majorstua i Oslo får kundene anbefalt rektale digitaltermometre til barn.

- Vi selger ikke så mange pannetermometre. Blant annet fordi vi forteller kundene at digitalt gir sikrere målinger, sier farmasøyt Kristine Johansen.

- Jeg har med jevne mellomrom testet infrarøde termometre på meg selv, men synes ikke de er helt til å stole på.

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også