Test av bleier 2014

Billigbleie best i test

Vi har sjekket hvordan bleiene holder vann. Bokstavelig talt.

TEKNISK TEST: Testen viser hvilke bleier som er best på å absorbere fuktighet.
TEKNISK TEST: Testen viser hvilke bleier som er best på å absorbere fuktighet. Foto: FOTO: Produsentene
Sist oppdatert
SÅ GODE ER DE:  Den tekniske bleietesten er gjennomført av Maren Lima og Eivind Gagnat, som begge studerer farmasi på Høgskolen i Oslo og Akershus.
SÅ GODE ER DE: Den tekniske bleietesten er gjennomført av Maren Lima og Eivind Gagnat, som begge studerer farmasi på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: FOTO: Annika Bohnenblust

Om testen:

Slik testet vi

Absorpsjonstid indikerer hvor raskt fuktigheten trekker inn i bleien. Dette ble testet ved å helle 1 dl vann på et punkt i bleien. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før det ikke var mer væske igjen på overflaten. Hvert bleiemerke ble testet to til tre ganger, på to ulike punkter i bleien.

Absorpsjonskapasitet indikerer hvor mye væske bleien evner å suge opp og holde på. Testen ble foretatt ved å helle 0,5 dl vann, 1 dl vann og 3 dl vann i bleien i løpet av ett minutt. Deretter ble den veid. Økningen i vekt fra tørr til våt tilstand indikerer absorpsjonskapasiteten.

Avrenning indikerer hvor mye av væsken som ikke blir sugd opp i bleien. Bleiene ble holdt i ca. 25 graders vinkel før 25 ml vann ble tilsatt øverst på prøven i løpet av fire sekunder. Avrenningslengde samt mengde vann som ikke ble absorbert i bleien ble målt. Jo mindre væske som renner av og jo kortere spredningslengde, desto bedre resultat. Hvert bleiemerke ble testet tre ganger.

Overflatefuktighet indikerer følelse av tørrhet. Fuktigheten på overflaten ble testet ved å helle 1 dl vann, på midten av bleien. Etter to minutter ble det sjekket om bleien var våt, fuktig eller tørr. 

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også