Stor test av vinterposer

Holder godt på varmen

Stor test av vinterposer for småbarn.

TEST AV VINTERPOSER:
TEST AV VINTERPOSER: Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert

Om testen

Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, har på oppdrag fra Foreldre & Barn testet åtte varmeposer fra det norske markedet. Testen ble utført i november 2008. Posene ble sendt direkte fra produsent.

Dette er testet:

Hvor vanntette er vinterposene? Vannavvisende evne ble målt etter en spraytest i henhold til standarden NS-ISO 4920:1992. Prøven blir utsatt for 250 ml vann i en strøm fra en trakt. Når vannstrømmen har opphørt fjernes holderen fra støttet og bankes to ganger. Bedømmingen av hvor mye vann som ligger igjen på posen utføres av minst to personer.

Hvor godt tåler vinterposene vask? Hver pose er vasket og tørket tre ganger i henhold til vedlikeholdsmerkingen og modifisert standard NS-EN ISO 6330:2000. Deretter ble det gjort en evaluering av dimensjoner, farge og andre endringer etter vask. Nesten alle vaskeanvisningene på posene inneholdt en setning om at nøytralt vaskemiddel uten blekemiddel skal brukes. Testen er derfor utført med et vaskemiddel uten blekemiddel som er tilgjengelig på markedet. Én av posene er vasket med anbefalt vaskemiddel for ullprogram.

Er de brannfarlige? Brennbarhet ble testet i henhold til modifisert standard NS-EN ISO 6940:1995. Alle stofflagene av vinterposen er med, og det er testet både ytterside og innside av posen. Kravet til prøven bedømmes som "antent" hvis den fortsetter å brenne minst fem sekunder etter at apparatets antennelsesflamme er slukket.

Hvor godt holder de på varmen? Vurdering av isolasjonsegenskaper basert på angitt fiberinnhold og tykkelse på stoffet i henhold til NS-ISO 5084:1996. Tykkelsen av produktet er målt minst fem forskjellige steder, slik at alle lagene er med. I tillegg er det vektlagt om posen kan strammes rundt hodeåpningen for å beskytte mot kulde og trekk.

Testresultatene av de ulike testmomentene har fått karakterer fra 1 til 5, hvor 5 er best. I totalkarakteren har vannavvisende evne, endringer etter vask og dimensjonsendringer etter vask blitt vektlagt 15 prosent. Fargeekthet etter vask er vektlagt 5 prosent, mens brennbarhet og varmeisolasjon er vektlagt 25 prosent.

Foreldre & Barns forbrukerjournalister har foretatt en brukervurdering av hver pose i forkant av laboratorietesten. Brukervurderingen og pris er ikke med i totalkarakteren.

For sikkerhets skyld

Pass på at lommene som tres over ryggstøtten i vognen festes skikkelig, slik at posen ikke glir ned.

Pass på lange snorer som kan være farlige for barnet. Klipp dem av eller lag knuter.

Pass på at alle små deler, som knotter og knapper, er festet, slik at de ikke havner i barnets munn.

Brennbarhet

Alle tekstiler kan antenne og brenne, men noen tekstiler regnes som mer brannsikre enn andre. Tynne og lette tekstiler som slipper til mye luft antennes og brenner raskt, det er særlig bomull, lin og viskose. Polyester og polyamid smelter før antennelse og trekker seg bort fra flammen, derfor vil de ofte ikke fortsette å brenne. I blandinger med en del andre fibre, vil de derimot brenne kraftig. Ull er det beste valget for brannsikkerhet. Tykke ulltekstiler har vanskelig for å antenne og brenner sakte. Kraftige og tykke ullstoffer er oftest selvslukkende.

Kle barnet riktig

Det kan være vanskelig å avgjøre hvor mye man skal kle på barnet når dere skal ut på tur i vogn. Barnet skal ikke fryse, men det skal heller ikke svette. Det som spiller inn er temperatur, luftfuktighet og vind. Barnet er for kaldt når magen, nakken og pannen føles kalde mot hånden din. Hender og føtter er normalt kaldere enn den øvrige delen av kroppen. Barnet er for varmt når huden i nakken, brystet og magen føles varm og fuktig, og hvis barnets ansikt er varmt og rødt.

Pass på at barnet er varm på føttene.

Husk å åpne opp vinterposen og lett på barnets klær når dere går inn i en butikk eller på bussen.

Vi har testet åtte populære og aktuelle vinterposer til barn og kan konstatere at alle holder mer eller mindre godt på varmen.

Fem av posene har høy isolasjonsevne, de andre har middels god isolasjonsevne.

Posenes evne til å holde vannet ute er det derimot dårligere med. Vinterposen fra Ticket to Heaven er testens beste til å holde fuktigheten ute, resten av posene har relativt dårlig vannavvisende evne.

Posen fra Nøstebarn klarer vannavvisningstesten svært dårlig og overflaten ble gjennomvåt med en gang. Den samme posen er derimot den mest brannsikre i testen.

Vinterposens brannsikkerhet kan være avgjørende hvis den for eksempel utsettes for en gnist fra ett bål.

- Enkelte av varmeposene tok fyr i løpet av ett sekund. Da har man liten tid til å reagere hvis det skjer ett uhell, sier Kirsi Laitala, som er fagansvarlig på tekstil hos Sifo, Statens institutt for forbruksforskning.

Den mest brannfarlige av posene er Odenwälder Holly, tett etterfulgt av Odenwälder Mucki L og Ticket to heaven.

Tåler ikke vask

Det er også testet hvordan posene klarer seg etter tre omganger i vaskemaskinen. Her ble resultatet svært varierende.

- Det er overraskende at så mange av posene tålte vask såpass dårlig, sier Laitala.

Mens noen av posene klarte seg veldig godt, mistet andre både form og farge.

Innersømmene på Odenwälder Mucki raknet på flere steder, og på Odenwälder Holly ble dekorasjonsbamsen både nuppete, klumpete og hardere.

Trekket på Voksiposen krympet en hel del i lengderetningen etter vask, noe som førte til at det ble altfor liten plass til dynen inne i trekket. Dessuten ble flanellsfôret nuppete og hardere.

Nøstebarns skinnpose forandret seg også betraktelig etter vask. Siden posen vi fikk tilsendt fra Nøstebarn manglet vaskeanvisning tok laboratoriet utgangspunkt i nettsidene, hvor det kun står at posen kan vaskes på 30 grader ullprogram.

Laboratoriet fikk ikke informasjon om at det er anbefalt å vaske posen med spesialvaskemiddel for ubehandlet ull, og brukte derfor ullvaskemidlet Milo.

Etter vask ble skinnet i posen mye hardere og mer kompakt, og en del av ullen fikk misfarginger. Ullen ble dessuten mer klumpete og mindre myk enn før vask.

Jannecke Riisøen, daglig leder i Nøstebarn, sier de aldri har hatt en eneste reklamasjon på misfarginger etter vask.

- Med alle poser som selges følger det en egen vaskeanvisning. Vi anbefaler å bruke vaskemiddel for ubehandlet ull til alle våre produkter, sier Riisøen.

Velg etter behov

En vinterpose koster ofte mye, og det kan derfor være lurt å investere i en pose som er fleksibel og som kan brukes lenge. Barnet vokser fort og størrelsen på posen betyr derfor en hel del.

Tanken er at alle poser skal passe til alle vogner, men mange er store og klumpete, og det kan derfor være lurt å sjekke at posen faktisk får plass i vognen.

Vinteren byr på vekslende vær og temperatur, og en fleksibel pose vil holde barnet passe varm hele sesongen gjennom. På en del av skinnposene kan man ta av overdelen og bruke underdelen som skinnfell.

Dunposene har ofte et glidelåssystem som gjør at de kan brettes helt ut til et teppe eller snurpes sammen, alt etter hvor kaldt det er ute. Vinterposer som har glidelås i sidene er praktiske i bruk også fordi det da er enklere å ta barnet inn og ut av posen.

Det er verdt å merke seg at ikke alle poser har hull under til sikkerhetsseler, noe som er upraktisk med hensyn til store barn som sitter urolig i vognen.

Ull eller dun/syntetfiber?

Lammeskinnsposer veier som regel mer enn dun- eller syntetiske poser, men fordelen med lammeskinn er at ullen er temperaturregulerende og beskytter mot både kulde og varme, selv i fuktig tilstand.

Til en viss grad er ull også selvrensende, og man trenger ikke vaske en lammeskinnspose så ofte.

De fleste dun- og syntetiske poser er på sin side lettere, og tar liten plass i nedpakket tilstand. De er ofte enklere å vaske enn lammeskinnsposer, og de aller fleste kan dessuten tørkes i tørketrommel.

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også