Smokk eller ei?

Meningene er delte når det kommer til bruk av smokk, men har det egentlig så mye å si?

TRØST OG TRYGGHET: Veldig mange barn finner trygghet i smokken
TRØST OG TRYGGHET: Veldig mange barn finner trygghet i smokken Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Debatten rundt smokk tar aldri slutt. Det finnes utallige forum på nettet hvor nybakte mødre deler erfaringer og råd angående tema. Det blir som med alle andre samfunnsråd, man kan bli realt forvirret. Noen bruker den bare når barnet sover, andre bare i bilen, eller som trøst og lydemper, og noen lar barna gå rundt med smokk i munnen hele dagen.

Etabler amming først

Oslo jordmor og kvinnesenter hjelper utallige mødre med alle slags babyproblemer hvert eneste år, og det er mange som spør de erfarne jormødrene om råd når det kommer til bruk av smokk.

- Vi anbefaler at kvinner som vil amme avventer med smokk til ammingen er etablert. Det vil si at barnet vet hva de skal gjøre med puppen, suger godt og øker jevnt i vekt, forteller jordmor Karin Johansson.

Stort sugebehov

Hun forklarer at babyer har et stort sugebehov, og smokk kan være et godt alternativ dersom mor ikke vil eller kan amme. Og det er desto viktigere dersom mor og barn er adskildt etter fødsel.

- Bruk av smokk er ekstra viktig når barnet for eksempel er for tidlig født, eller syk og er adskilt fra mor, sier Johansson.

Hun har merket seg en liten nedgang i bruk av smokk de seneste årene, og understreker at det også er positive sider ved ikke å bruke den.

- Mange barn våkner på natten av at smokken har falt ut og begynner å gråte, et problem man slipper dersom babyen blir vant til å sove uten, sier hun.

Vanskelig å avvende

I tillegg slipper man også å ta stilling til å avvenne barnet senere, noe som kan være et strev for mange foreldre. Men også her finnes det gode råd som er verdt å ta med seg.

Et av de viktigste elementene i smokkbruk er å vite når og hvordan du skal avvenne barnet ditt. Tidspunktet er høyst individuelt. Noen foretrekker avvenning samtidig som barnet slutter å amme/få flaske. Andre mener 18-månedersalderen er et godt tidspunkt.

Gave til sabeltann

Uansett er det veldig viktig å forberede barnet. Fortell barnet hva du planlegger å gjøre, slik at det kan forberede seg. Ikke bare fjern smokken uten å si noe - det vil forvirre og opprøre.

Fordeler og ulemper ved bruk av smokk

Fordeler

  • Gi babyen smokk når du legger ham, men ikke putt smokken inn i munnen hans igjen når han allerede sover.
  • Smokken kan være en kilde til trøst og trygghet.
  • Smokken virker smertelindrende: Den tar i alle fall oppmerksomheten bort fra ubehagelige opplevelser slik som vaksinering og blodprøvetakning
  • Noen babyer har et stort sugebehov selv når de ikke er sultne. For disse barna (og mødrene) kan en smokk effektivt møte suttebehovet.
  • Når barnet skal vennes av med suttingen, er det enklere å venne dem av med en smokk enn med totten.

Ulemper

  • Det kreves forskjellige teknikk for å die og å sutte på en smokk. Vent derfor en måneds tid, til babyen har ammeteknikken inne, før du introduserer smokken
  • Overivrige suttere kan kanskje få påvirket tannstillingen og uttalen hvis smokken sitter i til enhver tid. Men så sant smokken bare brukes nå og da, er det ikke sannsynlig at den vil skade barnet.

- Mange velger også å la barnet selv gi smokken til for eksempel julenissen, eller kaptein sabeltann. Det er en teknikk som fungerer godt for mange foreldre, sier jordmor Johansson.

Smokk mot krybbedød

En norsk forsker; Marianne Arnestad, har gjort sin doktoravhandling på krybbedød. Hun har påvist at det var færre som brukte smokk i gruppen som døde i krybbedød enn i friske kontrollgrupper, 47 prosent mot 63 prosent. Hun har tidligere sagt at det å aldri bruke smokk doblet risikoen for krybbedød.

Men det er fremdeles stor uklarhet blant forskerene om man bør anbefale smokken eller ikke, og ikke alle er enige i funnene i doktoravhandlingene fordi de mener det er flere faktorer enn smokk som spiller inn.

Kryssbitt er et stort problem

En annen problemstilling som foreldre bør ta i betrakning, er tannstillingen til barna ved overdreven bruk av smokk. Så mange som førti prosent av barn får kryssbitt som følge av smokkbruk. Spesialist i kjeveortopedi Bjørn Øgaard ser ofte barn komme inn med store problemer med tennene sine.

- Jeg mener ikke at barn ikke skal bruke smokk, men det handler om hvor mye og hvor lenge. Det er helt unødvendig at barn skal gå med smokk i munnen hele dagen, og ideelt sett bør den kun brukes ved innsovning, sier Øgaard.

Men han har forståelse av at foreldre tar frem lydemperen dersom poden begynner å hyle i supermarkedet eller andre offentlige steder.

- Det er ikke alltid like enkelt å være konsekvent, og alle som har barn vet hvor lett det kan være å gi etter i slike situasjoner, men for å avverge problemer senere i livet bør det begrenses til et minimum, avslutter Øgaard.

Les også:

Alt du trenger å vite om amming

Slik sluttet vi med smokk

Kjendiser digger navnesmokker

Kjemikalier i barneproduktene

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også