Hvordan velge riktig bilstol til baby

Velg bilstol til babyer

Bruk bilstol til den nyfødte med god samvittighet! At det er skadelig for ryggen er en myte.

SLIK VELGER DU RIKTIG BILSTOL TIL BABY: Det er viktig å sikre babyen fra første kjøretur, og barnet sitter sikrest i bilstoler som er montert bakovervendt, det vil si med ryggen mot kjøreretningen.
SLIK VELGER DU RIKTIG BILSTOL TIL BABY: Det er viktig å sikre babyen fra første kjøretur, og barnet sitter sikrest i bilstoler som er montert bakovervendt, det vil si med ryggen mot kjøreretningen. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Jevnlig kommer kunder innom barneutstyrsbutikker, som har blitt frarådet bilstol til babyen fordi det er farlig for ryggen.

- De har ofte hørt det av jordmødre eller fra folk på helsestasjoner med eldre utdannelse. Men babyer sitter i bilstol i hele Europa, og ingenting tilsier at det er skadelig for barnet. Vi anbefaler sterkt at folk bruker bilsete til babyen helt fra den er nyfødt. All erfaring viser at det gir den beste trafikksikkerheten, sier assisterende butikksjef hos Babyshop, Iselin Fredriksen.

Fagmiljøene er enige

Babybilsetene har en vinkel som er tilrettelagt for ryggen. Jeg har aldri sett noen dokumentasjon på at det er farlig for ryggen til babyen å sitte i en godkjent bilstol. Men jeg anbefaler at stolen bare brukes i bil, og ikke ellers, sier Tor Einar Calisch, overlege på Barneintensiv avdeling på Ullevål universitetssykehus.

Trygg Trafikk og Statens vegvesen er av samme oppfatning:

- Det er en myte at det er det er skadelig for ryggen til den nyfødte å sitte i bilstol. Det finnes ingen indikasjoner på at barn tar skade av å sitte i et babybilsete, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

De understreker samtidig viktigheten av å ta pauser underveis på lengre bilturer. Øyen fra Trygg Trafikk anbefaler at man tar pause i hvert fall annenhver time.

- Ikke fordi det er skadelig for ryggen, men fordi små babyer synker litt sammen i kroppen, sier Øyen.

Hun forklarer videre at små babyer ikke klarer å skifte stilling, noe som kan bli ubehagelig. Samtidig trenger nyfødte ganske hyppig stell, med bleieskift og mating.

- Jeg ser imidlertid ingen grunn til å vekke en sovende, frisk baby når man er på biltur, sier Øyen.

Les også: Slik velger du riktig babysjal

Bak fram er rett vei

Det er viktig å sikre babyen fra første kjøretur. Alvorlig ulykker kan skje i både lav hastighet og på korte strekninger.

- Barn sitter sikrest i bilstoler som er montert bakovervendt, det vil si med ryggen mot kjøreretningen, sier Øyen i Trygg Trafikk.

At bakovervendt er best, er bekreftet gjennom utallige kollisjonstester. Risikoen for å bli drept eller skadet er fem ganger høyere i forovervendte barnestoler enn i bakovervendte, ifølge Trygg Trafikk. Nesten halvparten av alle ulykker er frontkollisjoner. Når barnet sitter bakovervendt i bilen blir kollisjonskreftene fordelt på en større flate fordi hodet og kroppen presses inn mot seteryggen. "Rykket" de får i nakke og hode blir dermed betraktelig mindre. Belastningen på de indre organene blir også mindre.

Calisch har selv erfart at utfallet av en trafikkulykke er veldig avhengig av hvordan barna er sikret i bilen.

- Det er ekstremt stor forskjell på skadene barn får i bilulykker alt ettersom hvordan de er sikret. Selv ved alvorlige trafikkulykker i høy hastighet har barn som sitter bakovervendt i bilsetet kommet fra det uten skader, sier Calisch.

Han råder foreldre til å skifte bilstol allerede når babyene er 8-9 kg, selv om de fleste er godkjent opp til 13 kg.

- Stolene i vektklassen over gir bedre sikkerhet fordi de har en krappere helling på ryggen, sier Calisch.

Les også: Skal du bruke lammeskinn i vognen til babyen?

Boxette og nett

Babyer som er født for tidlig kan imidlertid være for små til at man får festet dem ordentlig i et sete.

Vanlige feil ved bruk av sikringsutstyr

  • Monteringsanvisning er ikke fulgt nøye nok
  • Barnet sitter godt sikret i barnestolen, men barnestolen står løst i setet
  • Beltene i barnestolen er ikke strammet godt nok rundt barnet
  • Barn under anbefalt alder sitter i forovervendt stol
  • Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet

Kilde: www.naf.no

- For premature barn kan boxette være den beste løsningen. Ellers må man ha en babystol med innlegg som er tilpasset små nyfødte, sier overlege Calisch.

Boxette er en liggeløsning med fempunkts sele. Ved bruk av bag eller boxette er det viktig å plassere den slik at barnets hode ligger med hodet inn mot midten av bilen. Selv om det er godkjent er bag med nett et dårligere alternativ en både boxette og bilstol, ifølge fagmiljøet. Liggende i en bag blir barnet kastet mot sideveggene i en kollisjon.

- Risikoen for alvorlige skader på barnet er stor, særlig ved sidekollisjon. Da blir barnet presset mot den ene enden av bagen, sier Øyen i Trygg Trafikk.

Nettsikring er allikevel godkjent etter reglene som gjelder.

- Jeg tror ikke det finnes så mange nye på markedet, men det er fremdeles mange nett der ute som folk låner eller arver, sier Øyen.

Babyshop har inntil nylig leid ut både boxette og nett, men de har nå bestemt seg for å kutte ut begge deler.

- De blir kjørt på dynga, sier Iselin, og tilføyer at kundene fremdeles kan kjøpe dem i butikken, men da må det spesialbestilles.

Velg etter behov

Ideelt sett bør man ha med bilen når man kjøper bilsete. Biler har forskjellig helling på setene og ulike beltelengde, så det gjelder å finne et sete som passer godt til både bilen og behovene man har. Når setet er på plass og babyen skal begynne å bruke det, er det et par ting man må passe på:

- Følg bruksanvisningen nøye, sørg for at setet står stødig, stram selene godt og ikke legg setet lenger bakover enn anbefalt. Da kan babyen skli ut under en kollisjon, sier Øyen fra Trygg Trafikk.

Les også: Slik velger du babyens første sko

Tenk på dette før du kjøper bilstol

  • Godkjent? Sjekk at utstyret er godkjent eller gjeldende godkjenningsnorm. Alt barnesikringsutstyr som selges nytt er godkjent etter gjeldende god-kjenningsnorm, ECE Reg. 44-03 eller 44-04, og har et slikt eller lignende godkjenningsmerke. "Universal" betyr at stolen er godkjent for bruk i alle biler. Merkingen angir også hvilken vektklasse utstyret gjelder for. Bokstaven E og et tall angir i hvilket land utstyret er testet og godkjent.
  • Kjøpe brukt? Dersom du kjøper brukt utstyr, må du kjenne forhistorien. En stol som har vært brukt i en kollisjon, eller blitt skadet på annen måte, skal ikke brukes mer. Utstyret bør ikke være eldre enn ca. fem år når du kjøper det, fordi materialet svekkes over tid. Kontroller at sømmer, belter og låser er intakt, og sørg for å få med bruksanvisningen.
  • Isofix? Isofix er et system der barnestol og bil har fester som passer inn i hverandre. Isofix-festene erstatter bilens belter ved montering av barnestolen. Dermed reduseres risikoen for feilmontering. Noen barnestoler med Isofix-fester kan brukes i alle biler, men må ha enten et toppfeste eller et støttebein i tillegg til festene mellom sete og rygg. Andre Isofix-stoler er kun godkjente for en eller noen få bilmodeller, og kan derfor ikke flyttes til andre bilmodeller enn disse.

Kilde: Brosjyren "Sikring av barn i bil" utgitt av politiet, Statens vegvesen og Trygg Trafikk

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også