Advarer mot gåstol for baby

Gåstoler holder ikke mål

Seks av elleve testede gåstoler for barn, klarer ikke kravene til sikkerhet.

IKKE ANBEFALT: Ellos Disney, Ellos' gåstol for barn, blir ikke godkjent i svensk produktkontroll.

IKKE ANBEFALT: Ellos Disney, Ellos' gåstol for barn, blir ikke godkjent i svensk produktkontroll. Foto: Foto: Ellos.no

Publisert Oppdatert
RISIKABEL: Graco Walker gåstol blir ikke godkjent i kontroll av svenskenes forbrukerråd, Konsumentverket.

RISIKABEL: Graco Walker gåstol blir ikke godkjent i kontroll av svenskenes forbrukerråd, Konsumentverket.

Det er resultatene etter at det svenske konsumentverket har har utført en markedskontroll av gåstoler som er i handelen i Sverige.

Minst to av disse gåstolene selges også til norske forbrukere.

Klikk.no har funnet norske nettbutikker som fører den ene av stolene, Graco Walker, samt at Ellos fører Ellos Disney, som ikke klarer sikkerhetskravene til svenske myndigheter.

Trapper er livsfarlig

En av de største risikoene om du har en gåstol i huset, er om du også har en trapp. Stoler som klarer sikkerhetskravene, skal ikke kunne styrte utfor trappen.

Gåstolen skal ha bremser, slik at den stanser på øverste trinn. I undersøkelsen stryker seks av ti stoler på sikkerhetskravet.

Det er noe bedre enn i kontrollen som ble foretatt i 2005. Da var det bare en av tretten stoler som hold mål.

- Det er en forbedring, men det er fortsatt veldig dårlig, sier Kerstin Csiffary i Konsumentverket til det svenske nettstedet Alltombarn.se.

Fem stoler er godkjent

Selv om seks får stryk av svenskenes svar på forbrukerrådet. får fem av elleve kontrollerte gåstoler klarer sikkerhetskravene.

Her kan du se bilder og lese mer om de godkjente og ikke-anbefalte stolene.

- Det er et leketøy

Csiffary sier også at det er andre problemer med gåstoler enn det som går på sikkerhet nær trapper. Barnet i stolen kommer lettere til ting det normalt ikke får tak i. Hun peker på at barnet kan få ting over seg, slik som vannkokere med varmt vann.

- Gåstoler er et produkt som egentlig ikke trengs. Barn lærer ikke å gå fortere selv med en gåstol. Det er et leketøy, sier Csiffary.

Ifølge Alltombarn.se er gåstoler totalt forbudt i Canada, mens USA har klart å halvere antallet ulykker ved å skjerpe kravene til sikkerhet. I Sverige skader rundt 400 barn seg i forbindelse med bruk av gåstol hvert år.

Hemmer fysisk og mental utvikling

Flere forskningsresultater har vist at gåstol ikke bare er unødvendig, men også kan hemme barnas utvikling. En studie gjort av University College i Dublin viste ifølge BBC at for hver 24. time babyen brukte i gåstol, tok det 3.3 dager lenger før barnet kunne gå uten hjelp og 3.7 dager lenger før barnet kunne stå uten hjelp. Gåstol hemmet altså utviklingen dramatisk. Flere andre forskningsresultater peker i samme retning. En artikkel i Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics viser at en studie også konkluderte med at barns mentale kapasitet gikk ned dersom barnet brukte gåstol.

Her kan du se bilder og lese mer om de godkjente og ikke-anbefalte stolene.

Les også:

- Bleiebøtta stinker på 30 meters avstand

De største graviditets-redslene

Slik unngår du flyttekaos

Er gåstoler farlige - eller bra? Del dine erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning