Om testen

  • På oppdrag fra Foreldre & Barn har Grønn Hverdag undersøkt innholdet i 17 ulike våtservietter på det norske markedet.
  • Produktene er vurdert og rangert etter innhold av potensielt helse- og miljøbelastende stoffer. Konsentrasjon av innholdsstoffene er ikke målt.
  • 13 av 17 våtservietter er klassifisert som trygge produkter, 3 er i kategorien 'produkter med parfyme' og 1 rangeres som 'testens taper'.
  • Samtlige produkter er kjøpt i butikk i Oslo- og Akershus-området.

Da vi sist testet våtservietter - i 2005 - var resultatet nedslående.

Kun ett av 19 produkter var kjemisk renset for helse- og miljøbelastende stoffer.

Men nå går det mot full friskmelding: Hele 13 av 17 servietter inneholder ingen problematiske stoffer, sju av våtserviettene er svanemerket, og tre anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Ingen hormonforstyrrende parabener ble funnet i noen av produktene.

Ikke så sensitiv

Hvis undersøkelsen vår var av produkter til voksne, hadde Pampers Sensitive +Aloe & Chamomile kommet brukbart ut. Men dette er et kosmetisk produkt tilpasset baby og barn. Pampers får derfor jumboplass i testen.Serviettene inneholder Benzyl Alcohol - som kan gi allergiske reaksjoner - og Disodium EDTA, som har miljøskadelige egenskaper.

- Det er synd at en så stor merkevare som Pampers fremdeles bruker tvilsomme kjemikalier i våtservietter når resten av bransjen stort sett har skjerpet seg, uttaler Håkon Lindahl.

Han er fagmedarbeider i Grønn Hverdag, som har undersøkt innholdet i de 17 ulike våtserviettene på oppdrag fra Foreldre & Barn.

- Styr unna parfyme

Grønn Hverdags klare anbefaling er å styre unna alle barneprodukter med parfyme. Det er enkelt for forbrukerne å finne produkter som er fri for problematiske stoffer, siden produsentene av kosmetiske produkter plikter å oppgi alle ingredienser. Se etter svanemerket, Blomsten og NAAF-merket når du kjøper våtservietter og andre pleieprodukter til babyen!

I vår sjekk av 17 våtservietter er produktene rangert i tre kategorier:

1) Trygge produkter (Inneholder ingen problematiske stoffer)

2) Produkter med parfyme (Anbefales ikke til barn)

3) Testens taper (Inneholder flere problematiske stoffer)

Les også:

Stor bleietest: Billig bedre enn dyrt

Disse er best i solkremtest

Test av sjampo og balsam: Skummelt skum til barna

13 giftstoffer du finner på barnerommet

20.000 norske barn dopes i søvn

Hvor mange paracet tåler barn?

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no