- Det skal ikke være vanskelig å gi babyen mat, men når det er så utrolig mange som snakker om barnemat, mye feilinformasjon og mange pekerfingerregler er det lett å bli usikker. Jeg mener alle barn kan spise det samme som de voksne, og at de har godt av å smake på mye forskjellig, sier Mai Linn Muskaug.

- Det eneste man skal være svært forsiktig med er salt, og man bør ikke gi barna honning før de er ett år.

Hun er kursholder hos Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo. Et av kursene viser småbarnsmødre hvordan de aller minste kan lære ekte matglede.

Sjekk videoen øverst i saken og se hvordan barna koser seg med maten.

Muskaug mener at barn har flere fordeler av å spise mat laget fra bunnen av fra rene råvarer enn babymat på glass, og lærer derfor mødre å lage kyllingsuppe med gresskar og ingefær eller bønnegryte med chili til barna. Sånn kan alle i familien spise det samme, så lenge babyens porsjon blir most før servering.

Innfør ulike råvarer tidlig

Geitmyra matkultursenter for barn har invitert ti spente mødre og babyene deres på matkurs. Målet er å vise hvor enkelt det kan gjøres å lage mat fra bunnen av, hvordan familien enkelt kan spise det samme, og gi babyene sjansen til å smake på ny og spennende mat.

- Jeg er veldig opptatt av økologisk mat. Mye mat er fylt med unødvendige tilsetningsstoffer, og en boks hakkede tomater er ikke nødvendigvis så bra når innholdet ligger i sukker, salt og konserveringsmidler. Hvis man velger økologisk er det enkelt å la barna smake på det samme som vi spiser, for da vet vi at det er rene råvarer fra sunn jord. Vi kan ikke servere dem halvfabrikata beregnet på voksne på grunn av tilsetningsstofer som ofte inneholder salter og annet vi ikke kan være sikre på at er godt for oss, sier hun.

Hun opplyser alltid om hva noen kan reagere på, eller hva barna kan få luft i magen av.

- Man er gjerne restriktiv på noen ting, men det er ikke nødvendigvis farlig. La barna få oppleve masse ulike smaker og råvarer tidlig, så får du et barn som er glad i mat, sier hun.

Skal være enkelt

Når man er en travel småbarnsforelder kan det å lage barnematen fra bunnen av føles uoverkommelig. Muskaug vil vise at ting blir enklere hvis barna kan spise det samme som deg, og når oppskriftene er enkle og lette å forstå.

- Det er ikke alle som er så glade i å lage mat, og når det i tillegg er så mange faktorer som gjør folk usikre på hva de kan gi til barna er det viktig å vise dem at det ikke trenger å være så komplisert. Det å bruke ren mat og rene råvarer gjør det også enklere, sier hun.

En annen fordel hun trekker frem er at all den moste maten kan fryses.

Generelt synes hun folk stoler for mye på matindustrien og ikke nok på seg selv.

- Man vil jo gjerne gi barna et fullstendig kosthold, men det kan være vanskelig å vite hva det egentlig er, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sunn babymat

KOSESTUND: Babyene på matkurset fikk smake på alle rettene, og ingen klagde på maten. © Bahare Viken.

Vil gjerne smake

Kjøkkenet på Geitmyra er fylt av gode lukter, krabbende babyer og mødre som skravler, kutter, steker og koker. Når maten er ferdig most får alle smake, og babyene ser ut til å være svært fornøyd med både lam med aprikos og bakte rotgrønnsaker og eple- og sviskemos med kanel.

- Det er viktig å forvente at barna skal like det de får servert. De vil smake, og de liker å se på foreldrene som spiser. Med en gang man spør barna om de liker det gir vi dem et alternativ om å ikke gjøre det. Det er vi som skal bestemme hva barna skal spise med et smil om munnen, sier Muskaug og legger til:

- Si «se nå har jeg laget noe deilig», og la gjerne barna holde skjea selv. Når de greier det kan de også klare å mose mat med tunga og ganen såfremt maten er mørkokt eller naturlig myk.

Muskaug mener også at det å forvente at de liker maten har god effekt etter hvert som barna blir eldre. Det samme har det at barna vet hvilke råvarer de får servert.

- Barn som får mye ferdigmat blir ikke kjent med hva maten egentlig er. Maten kommer fra en suppepose eller et glass. Barn kan gjerne si de ikke liker fisk, men hvis de får være med å dissekere fisken og plukke ut øynene spiser de faktisk med stor glede når maten serveres. De trenger tid på å bli kjent med smaken og lukten og oppfatte hva maten faktisk inneholder, sier hun.

Lov å grise med maten

Kursholderen mener også at man skal slutte å fokusere på at barna skal spise opp alt og bli mette.

- La dem leke med maten og grise litt. Det har en veldig stor verdi. Mange tror at barna ikke liker maten om de skjærer grimaser, men det er bare et smaksuttrykk. Det er mange som gir opp når de ser det ansiktsuttrykket, men det er bare å fortsette å servere det samme flere ganger.

Matkurset passer for foreldre uansett interesse eller evner i matlagingsveien.

- Dette er ikke noe kokkekurs eller en stor kulinarisk utfordring. Vi skal ikke skremme noen fra å lage mat. Vi vil gi folk en ordentlig og konkret oppskrift, men det er ikke så viktig med mengdene og krydrene. Ta mer av det du liker, mindre av det du ikke liker, bytt ut ting og prøv deg frem.

Ikke vær redd for å lage mat

Hun er også opptatt av å bruke mye vegetabilske proteinkilder, og selv om flere av rettene inneholder kjøtt finnes det også fullverdige vegetariske alternativer.

Det er viktig for kursdeltaker Silje Haugland, som selv er vegetarianer.

- Det er veldig flott å komme et sted der man kan lære å lage sunn mat fra bunnen av. Det er god atmosfære her, og hyggelig å lage mat sammen med andre som er i permisjon. Det ville ha vært supert om man også kunne videreutvikle konseptet til å inkludere mer god vegetarmat for babyer, sier hun.

Medkursdeltager Ingvild Bakke er enig.

- Det er gøy å eksperimentere med smaker, og faktisk kunne gi barna ingefær og chili. Jeg har vært her på åpen dag tidligere og fikk veldig smaken på å lage sånn mat, sier hun.

Under finner du de seks oppskriftene som ble brukt på matkurset foreldre.no var med på.

Les hele saken