Baby på budsjett

Spar penger på babyutstyr

Barn er dyre i drift – lenge før de er født. Vi hjelper deg å disponere babybudsjettet, så du kan bruke pengene der de kommer mest til nytte.

BABY PÅ BUDSJETT: De kommer nakne til verden, uten egne penger til å kjøpe klær og utstyr for.

BABY PÅ BUDSJETT: De kommer nakne til verden, uten egne penger til å kjøpe klær og utstyr for. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto

Publisert Oppdatert

Sparetips

 • Begynn å planlegge innkjøp i god tid før fødselen, og følg med når det er salg og kampanjer i utstyrsbutikkene. Det kan være tusener å spare.
 • Lån utstyr av familie og venner dersom det er mulig.
 • Få med dere venner og naboer, og skap en kultur for at ting går i arv. Slik blir det helt naturlig for barna å arve hverandres klær helt fra begynnelsen. De vil til og med synes det er stas!
 • Skriv en god ønskeliste før babyen kommer. Med konkrete ønsker får dere det dere trenger, og dere slipper alt stæsjet som bare blir liggende.

Utvalget av klær, utstyr og dingser til babyer og småbarnsforeldre er enormt. Det er vel få førstegangsforeldre som kan si at de ikke har kjøpt noe de trodde de MÅTTE ha, som viser seg å være helt ubrukelig.

Les mer på babyutstyr på Din Babys utstyrsguide.

Mye dere kan vente med

Når dere skal planlegge hva som skal kjøpes til den lille, skal dere først og fremst tenke over deres egen situasjon. Venner med annen bolig eller livssituasjon kan ha helt andre behov enn dere har.

Tenker dere over slikt, unngår dere mange bomkjøp. Hvis dere i tillegg klarer å vente med å kjøpe ting dere ikke vet at dere kommer til å bruke, har dere spart enda mer penger.

Tenk gjenbruk

Mye av barneutstyret har kort brukstid. Tenk derfor gjenbruk. Har du mulighet til å låne, så gjør det. Hvis ikke, kjøp ting brukt.

Har du en vogn, en bilstol og litt klær i hus før barnet er født, er du kommet langt.

Her er en kjøpeguide for dere som venter barn:

1. DETTE BØR DERE HA I HUS FØR BABYEN KOMMER:

 • Bilstol
 • Barnevogn
 • Seng eller vugge
 • Dyne, ny madrass og sengetøy
 • Noe babyklær, ca. størrelse 52
 • En pakke bleier
 • Kluter og håndklær
 • Amme-bh og ammeinnlegg

Finn rett barnevogn

DEN STØRSTE UTGIFTEN: Barnevogn er den største enkeltutgiften for de fleste nybakte foreldre. Denne vogna fra Quinny koster kr 7500 ny.

DEN STØRSTE UTGIFTEN: Barnevogn er den største enkeltutgiften for de fleste nybakte foreldre. Denne vogna fra Quinny koster kr 7500 ny. Foto: FOTO: Quinny

Den største enkeltutgiften er for mange barnevogna.

Tips: Bestem deg for vognmodell før du leter etter bruktvogn på nettet. På den måten kjøper du den vognen du ønsker deg, og ikke den som du tilfeldigvis kom over for en billig penge.

I Barnevogndebatten får du flere nyttige råd fra både vordende og erfarne småbarnsforeldre.

Les også:

Billig sportsvogn best i test

Toppscore til Bugaboo og Emmaljunga

2. DETTE KJØPER DERE ETTER HVERT:

 • Flasker
 • Ev. smokker
 • Flere babyklær
 • Klær med lett tilgang til puppene

En mer komplett oversikt får du i Utstyrsguiden.

3. DETTE TRENGER DERE KANSKJE ALDRI:

 • Ammepute
 • Bleiebøtte
 • Flaskevarmer
 • Brystpumpe
 • Babycall
 • Ammetopper

Les også: 10 ting babyen IKKE trenger

4. DETTE KJØPER DERE NYTT:

 • Madrass bør ikke arves. Brukte madrasser er fulle av midd og middavføring, noe som kan være allergifremkallende. Av samme grunn skal du passe på at madrassen har trekk som kan tas av og vaskes.
 • Dyne kan vaskes, men det garanterer ikke at all midden forsvinner.

PS: Babyer skal ikke bruke pute.

Bilstol fra første stund

BILLIG BABYCALL: Denne babycallen fra Ikea koster bare 229 kroner. Spørsmålet er om den vil bli brukt.

BILLIG BABYCALL: Denne babycallen fra Ikea koster bare 229 kroner. Spørsmålet er om den vil bli brukt. Foto: FOTO: Ikea

Bilstol må alle babyer ha, enten dere har bil eller ikke. Det er viktig å ha bilstolen fra første stund, slik at du kan bringe babyen trygt fra sykehuset. Setet må være godkjent for bruk her i landet.

Riktig sikring av barn i bil reduserer risikoen for at barnet ditt mister livet med opp til 95 prosent.

Men at bilstol er skadelig for ryggen, er en myte.

Alt barnesikringsutstyr som selges nytt, skal være merket med godkjenningsmerke ECE Reg. 44-03 eller 44-04, og ha et slikt eller lignende godkjenningsmerke. «Universal» betyr at stolen er godkjent for bruk i alle biler. Merkingen angir også hvilken vektklasse utstyret gjelder for.

Kan ha usynlige skader

Det er ingenting i veien for å kjøpe et pent brukt bilsete av for eksempel familie, så lenge man er helt sikker på forhistorien til setet.

Kjøper du bilstolen på bruktmarkedet, kan du derimot ikke vite hvordan setet er blitt behandlet eller oppbevart. Et barnesete kan nemlig ha usynlige skader.

Alle barneseter som har vært utsatt for kollisjon med en fart over 25 km/t, skal skiftes ut. Hovedregelen er at setet ikke bør brukes hvis det er eldre enn åtte til ti år.

Maks fem år gammelt

Kjøp derfor ikke et sete som er eldre enn fem år, siden du selv bør kunne bruke det en stund. Årsaken er at det over tid kan oppstå materielltretthet. Plast, isopor og andre støtabsorberende materialer blir sprø og mer porøse med tiden.

BILSTOL ER ET MUST: Denne bilstolen fra Maxi Cosi koster kr 1799.

BILSTOL ER ET MUST: Denne bilstolen fra Maxi Cosi koster kr 1799. Foto: FOTO: Maxi Cosi

Sjekk at alle sømmer, belter og låser er intakte.

Bilstol til leie

Prisen på bilstoler varierer, men det kan være lurt å kjøpe stolen hos en utstyrsforhandler med godt utvalg og god fagkunnskap.

Det er viktig å få med både bruks- og monteringsanvisning. Enkelte forsikringsselskaper og barneutstyrsforhandlere har bilstoler til leie. Sjekk at utstyret er godkjent etter gjeldende godkjenningsnorm.

6. DETTE FÅR DERE BILLIG:

 • Stellebord: Mange ganger viser det seg at det dyreste produktet ikke er det beste. Et godt eksempel er stellebordet Sniglar fra Ikea, som har kommet best ut hver gang GRAVID har testet stellebord. Bordet har alltid vært testens billigste, og det koster bare 198 kroner, mot testens dyreste som koster nærmere 4000 kroner.

Tips: En helt kostnadsfri løsning er å bruke et vanlig bord i riktig høyde, eller rett og slett å legge en stellematte på vaskemaskinen.

 • Ekstrautstyr til barnevogn: Utstyr à la regntrekk, myggnetting, handlenett og parasoll kan dere velge å kjøpe av samme merke som vognen. Men det finnes også universalutstyr som passer til flere merker - til en brøkdel av prisen.
 • Sprinkelseng: En slik seng brukes bare i en begrenset periode, og de rimelige variantene er generelt bra.
 • Stelleveske:Trenger du virkelig en stelleveske? Ofte kan en vanlig veske eller sekk fungere like bra.
 • Babystol: Her er det mye å spare. De store møbelkjedene har fine stoler til et par hundre kroner.

7. DETTE KJØPER DERE BRUKT:

 • Vugger: Benyttes vanligvis bare i noen måneder, og fås kjøpt brukt til lavere pris.
 • Bæremeis: Blir sjelden slitt av ett barn. BabyBjörn og annet bæretøy blir heller ikke fort slitt.
 • Reiseseng: Brukes ofte lite og holder til flere barn. Husk å sjekke netting og låsanordninger.
 • Tripp trapp-stol: Selv en stol full av Donald-klistremerker blir som ny med noen strøk maling. Pusser du den opp selv, kan den til og med selges til en høyere pris enn du ga for den. Mangler babybøylen, kan du kjøpe en ny separat.
 • Klær og sengetøy: Blir bare bedre etter mange omganger i vaskemaskin. Klærne blir myke og gode for babyhuden, og kjemikalier fra farge- og blekestoffer er vasket bort.
 • Badebalje: Dette finner du gratis på Finn.no. Selv dyre merker gis bort.

Her får dere brukt babyutstyr på nett:

Andre bruktutsalg:

Loppemarked.info finner du oversikt over hvor og når det er loppemarked.

Bruktmarkeder, bruktbutikker og bytteringer kan ha mye bra barneutstyr til en billig penge.

BEST OG BILLIGST: Stellebordet Sniglar fra Ikea.

BEST OG BILLIGST: Stellebordet Sniglar fra Ikea. Foto: FOTO: Testfakta

Enormt utvalg brukte barnevogner

Velger dere å kjøpe brukt vogn, er det mye å spare. Søker du på «brukt barnevogn selges» på nettet, får du langt over 100.000 treff.

Bare på Finn.no er det til enhver tid over 2000 brukte barnevogner til salgs.

Les også: Alt du trenger å vite før du kjøper barnevogn

Dypvogn/bagvogn har kort brukstid

Tenk gjennom hvordan du skal bruke vognen og hvor mye. Sett opp en sjekkliste over hvilke egenskaper det er viktig at den har. Selv om du kjøper brukt, kan det være lurt å innhente råd fra ekspertisen i utstyrsbutikkene.

Velger du dypvogn eller bagvogn, skal du vite at den har kort brukstid - maks ett år, gjerne enda kortere. Det lønner seg derfor å kjøpe en slik vogn brukt.

Tenk sikkerhet

Vær ekstra nøye med å sjekke låsmekanismer, bremser, sømmer og andre sikkerhetsfunksjoner når du kjøper brukt. Skjønnhetsfeil som fargeskjolder er det lettere å leve med.

Mange av de mest populære barnevognene stryker i sikkerhetstest.

VUGGE: Babyvugge kan være effektivt for å få babyen til å sove i begynnelsen, men er sjelden nødvendig i mange måneder. Denne vuggen fra Maewok koster 1500 kroner.

VUGGE: Babyvugge kan være effektivt for å få babyen til å sove i begynnelsen, men er sjelden nødvendig i mange måneder. Denne vuggen fra Maewok koster 1500 kroner. Foto: FOTO: Oskar Lürén AB

Dette taper seg minst i pris:

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning