Hvordan få baby til å sove

10 tips for å få babyen til å sove

Med gode leggerutiner slipper du forhåpentligvis unna gråten.

FÅ BABY TIL Å SOVE: Babyer som er redde for å sove, som gråter eller våkner er et anerkjent problem for foreldre. Det finnes imidlertid råd. Foto: Gettyimages.com.
FÅ BABY TIL Å SOVE: Babyer som er redde for å sove, som gråter eller våkner er et anerkjent problem for foreldre. Det finnes imidlertid råd. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Den såkalte «skrikekuren» er et velkjent begrep for mange foreldre. Den mye omtalte leggerutinen anbefales imidlertid ikke, til tross for at flerfoldige eksperter tidligere mente at dette var veien å gå.

- Babyen har ikke utviklet en god tidsforståelse, og fem minutter i ensom panikk kan føles uendelig lenge for en baby. Det babyen opplever er redsel og ensomhet, og at ingen kommer for å hjelpe eller trøste, sier søvnterapeut Caroline Lorentzen.

Hvordan få babyen til å sove

Spesialsykepleier og helsesøster Karin Naphaug, bedre kjent som «Sove-Karin», mener at mange norske barn legger seg for sent og ikke får nok søvn av den grunn. I tillegg tror hun at mange foreldre feilaktig tror at barna har et lite søvnbehov fordi de virker aktive og våkne, mens de i realiteten er overtrøtte.

- Mange er ikke hjemme før klokken fem, og synes det er for tidlig å legge barnet klokken sju. Men dersom barnet får nok søvn, får dere mer ut av tiden dere har sammen, sier Naphaug.

Lorentzen påpeker viktigheten av å ikke ignorere barnet. Dersom gode leggerutiner legges tilrette for, er det fullt mulig for barnet å sove natten gjennom.

- Barn trenger å bli sett og til å hjelpes gjennom overganger som å sovne selv. Jeg synes det virker som en straff at mor eller far vender seg bort og ignorerer barnet. Ta det heller opp for å trøste, synge eller være tilstede når barnet trenger hjelp til å sovne, sier Lorentzen.

Slik sovner babyen uten gråt

Her er ekspertenes beste tips:

Så lenge sover vanligvis et barn

0-3 måneder: Sover vanligvis 16-19 timer i døgnet. 1-3 timer mellom hvert måltid, om natten ofte noe lengre søvnperioder.

3-6 måneder: Sover 3-4 ganger om dagen, våkner til minst 1 nattmåltid.

6-9 måneder: Dagsøvn minst 2 ganger (formiddag og ettermiddag). Kan læres til å sove hele natten etter at barnet har begynt med fast føde.

9-12 måneder: Sover 1-2 ganger på dagen, 10-12 timer på natten.

1-3 år: Sover én gang på dagtid (1-3 timer), 10-12 om natten.

3-6 år: 10-12 timer nattesøvn, noen har fortsatt en lur på dagtid etter at de har fylt 3 år.

Kilde: Nina Misvær, helsesøster.

1. Bestem dere på forhånd om barnet skal sove i egen seng eller samsove med foreldrene. Hold fast ved dette.

2. Lag en leggerutine. Barn lærer om livet gjennom hvilken rekkefølge ting skjer. Derfor er det veldig viktig med faste rutiner. F.eks. amming i stuen, inn på badet, vask, pusse tenner, på med pysj, så inn på rommet, synge/ lese bok før barnet legges ned i sengen. Mor eller far sitter og leser boken sin til barnet sovner eller i en avtalt tid f.eks. 10 -15 min. Hold fast på leggerutinene - kos og syng så lenge dere føler for det.

3. Bli sittende inne hos barnet hvis det gråter. Sørg for at barnet kan se deg, og ha en god atmosfære i rommet. Ta opp barnet og trøst det og si at du skjønner at dette er vanskelig. De først kveldene må man kanskje trøste og løfte barnet opp mange ganger.

Når barnet har lært at det legges ned igjen og har akseptert situasjonen, kan man gjøre en rolig syssel inne på rommet slik at det føles meningsfylt å sitte der inne (f.eks. lese bok, betale regninger, være på nett, brette tøy e.l.)

4: Trøst barnet hvis han eller hun er sint, frustrert eller trist. Ikke gå ut av rommet før barnet sover tungt. Da kan barnet bli usikker og innsovningen ta lenger tid neste gang.

5: Forbered deg på at tilvenningen kan ta noen dager til barnet er vant til den nye rutinen. Det skal føles godt å legge et barn og det å sitte i stillhet sammen er veldig hyggelig og beroligende.

6: Lær barna å skille mellom natt og dag. Om natten skal omgivelsene være mørke og stille, dagen kan de sove der det er lys og lyder.

7: Lær barnet å sove uten hjelp. Barnet blir gjort klar for natten i forhold til at det er mett og tørt. Barn trenger ikke stimuli for å sovne hvis de er friske og trygge.

Det er nok at en forelder sitter inne hos det og trygger situasjonen en stund uten fysisk kontakt. Men det er alltid viktig å finne årsaken til at et barn sover dårlig. Smerter må utredes og evt. fjernes (rygg, nakke smerter, øre betennelser.)

8: Ta hensyn til sykdom. Barn som har vært syke eller opplevd traumatiske hendelser (vonde fødsler, smertefulle undersøkelser, adskillelse) trenger mer støtte i innsoving. Man må se alle barn individuelt, og ta hensyn til forskjellige behov.

9: Lag en sovelogg. Etter 10 dager vurderer du igjen situasjonen. Fungerer det eller fungerer det ikke? Man ser at barnet lærer, hvis innsovningen går roligere for seg, at barnet ikke gråter og er trygg. Når barnet sovner eller våkner er vi ikke herre over. Vi kan bare legge til rette for at barnet kan finne søvnen selv.

10: Ha realistiske forventninger. - En baby vil våkne ofte i begynnelsen fordi den trenger mat, men etter hvert er det mulig å få lutt på nattammingen. Det er helt normalt at barn opp til 1 år våkner 1-2 ganger per natt.

Kilder: Søvnterapeut i sovehjelp.no, Caroline Lorentzen og forfatter av boka «Sove uten gråt», Elizabeth Pantley.

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2013, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også