Hvordan få baby til å sove i egen seng

Slik får du babyen til å sove i egen seng

6 metoder som kan hjelpe på overgangen.

HVORDAN FÅ BABY TIL Å SOVE I EGEN SENG: Her er de beste triksene til å få babyen til å sove i egen seng.
HVORDAN FÅ BABY TIL Å SOVE I EGEN SENG: Her er de beste triksene til å få babyen til å sove i egen seng. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Veldig mange foreldre ønsker å ha babyen liggende i sengen sin en god stund før de flyttes inn i egne senger - og på egne rom.

Karin Naphaug er forfatter av boken "Sov godt", barnesykepleier og helsesøster. Hun forteller at babyen burde vennes til å sove i egen seng etter fylte seks uker, men at mange velger å vente til babyen er mellom seks måneder til ca. ett år.

- De fleste foreldre ønsker ikke å ha barn i sengen fordi de ikke får sove selv, sier hun.

Men noen mener det er trendy å ha babyen liggende i dobbeltsenga.

Få babyen til å sove i egen seng

Karin Naphaug har en rekke forskjellige metoder for å få barnet til å sove på, tilpasset forskjellige alderstrinn. Disse skreddersys hver enkelt familie.

Søvnhygiene for barn og spedbarn

  • Lag og gjennomfør en regelmessig plan for dagens aktiviteter
  • Vær konsistent i gjennomføringen av positive rutiner rundt sengetid
  • Legg spedbarnet når det er døsig, men før det sovner
  • La barnet lære seg å sovne på egen hånd i egen seng
  • Gi måltid og kos litt tidligere på kvelden. Ikke gi barnet mat for at det skal sovne
  • Sett, formidle og gjennomfør tydelige grenser
  • Oppmuntre til bruk av kosedyr
  • Ha det lyst på soverommet under høneblunder, mørkt om natten
  • 18-20 °C er passe soveromstemperatur
  • Alminnelige lyder i huset er bra, men det bør ikke være for mye støy

Kilde: Tidsskrift for «Den Norske Legeforening»: Søvnforstyrrelser for barn og ungdom

Hysj-metoden. Denne er for de aller minste barna som ikke skal ligge og gråte alene. Stå og hold på barnet, legg det på siden og hysj det i søvn. Hysj etter hvert mindre og mindre. Trekk deg så gradvis unna.

Minutt-metoden. Denne er for de litt eldre barna. Si god natt til barnet og gå ut av rommet. Vent lenger og lenger mellom hver gang du går inn til barnet. Gjør en ting mindre hver gang du går inn. Barnet skal ikke føle seg forlatt.

Les også: Slik får du babyen til å sove lengre

JOJO-metoden. Her reiser barnet seg når du går ut av rommet - og legger seg når du går inn. De første gangene legger du barnet ned, senere klapper du det på hodet, tredje gangen sitter du midt i rommet og sier "legg deg ned", fjerde gangen står du i døråpningen og ber det legge seg ned selv. Øk gradvis avstanden.

Følge tilbake-metoden. Om de hopper ut av sengen sin så skal du følge de kortere og kortere tilbake til sengen for hver gang.

Pell opp-metoden. Denne er for når barnet prøver å teste deg ved å kaste smokker og bamser på gulvet. Dette kan bli en lek dersom du plukker opp for hver gang. Si "neste gang du kaster bamsen på gulvet så blir den liggende der". Naphaug forteller at det er viktig å være konsekvent på denne.

Sovne selv-metoden: La barnet sovne selv når det er trøtt og mett. Barn trenger ikke hjelp til å sovne hvis de er trygge og friske.

Egen seng på dagtid

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen mener det er opp til foreldrene når de vil at barna skal over på eget rom, men når de velger det kan det være lurt å la barna sove i sin egen seng på dagtid slik at de blir vant til å sove der.

Skap en hyggelig stemning rundt sengen. Ha noen kvelder hvor du sitter på rommet sammen med babyen, for så å prøve å få den til å sove i sengen på dagtid.

- Ungen må bli trygg på senga si først. Du må ta høyde for at det er et nytt sted. De første nettene må du regne med at de sover litt dårlig. Du kan ikke regne med at babyen vil sovne med en gang. Bruk derfor litt tid, sier hun.

Sove i egen seng - uansett

Når barnet ditt er sykt er det veldig lett å ta det med i egen seng for å kunne holde et øye med det. Men er det så lurt? Er det greit at babyen får sove i foreldrenes seng dersom de er syke eller har mareritt?

- Når barn er syke så pleier jeg å anbefale å ligge på en madrass inne på barnerommet. Tar man barnet inn i egen seng så er det vanskelig å skille når de er friske nok til å ligge alene, sier Naphaug.

Mange barn synes nemlig det er godt å samsove i mor og far sin seng, og at man da må gjennom en ny runde med å få barnet med å sove i egen seng.

Elisabeth Gerhardsen forteller at det er mange som lar barna sove i foreldrenes seng om de er urolige. Noen ganger gjelder det foreldrene også.

- Det som er pussig er at veldig mange kvinner er rause med å la barna ligge i senga når mannen er borte. Man klarer ikke selv å sove alene, men man krever at barna skal sove alene i sengen sin. Jeg mener at det kan gi feil signaler, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2013, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også