Baby sove på eget rom

Når skal babyen sove på eget rom?

Slik lærer du babyen å sove på sitt eget rom.

BABY SOVE PÅ EGET ROM: At babyen ikke vil sove på sitt eget rom kan skyldes at babyen føler seg utrygg.

BABY SOVE PÅ EGET ROM: At babyen ikke vil sove på sitt eget rom kan skyldes at babyen føler seg utrygg. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Barnepsykolog og forfatter, Elisabeth Gerhardsen, hjelper ofte par med å skape gode leggerutiner for barna sine.

- Jeg pleier å si at babyer er født utrygge. Med det mener jeg at spedbarn ser ut til å ha en medfødt angst for å bli forlatt, noe som nok evolusjonsmessig har vært lurt, med tanke på hvor hjelpesløs en baby faktisk er, sier hun.

Babyer er født utrygge

Gerhardsen forklarer at babyer kan oppleve såkalt separasjonsangst, og at babyen i slike perioder kan virke spesielt klengete.

- En unormalt sterk grad av separasjonsangst kan sees hos babyer som har opplevd seg forlatt, enten ved at de har ligget lenge alene og grått eller ved at de har blitt overlatt til personer som de selv ikke har rukket å bli tilstrekkelig trygge på, sier hun.

Barnepsykologen forklarer at selv fravær på under et døgn kan rokke babyens trygghet.

- Babyen kan så bli ekstra klengete, virke frustrert mens du bærer på den, og virke enda mer frustrert dersom du legger den ned, sier Gerhardsen.

- Dersom du har en nattevandrer, altså et barn som sovner i egen seng, men kommer inn til mamma og pappa i løpet av natten er det ofte lurt å snakke litt med barnet om dagen før dere gjør en endring, slik at barnet er forberedt, sier Gerhardsen.

Når kan babyen sove på eget rom?

Når babyen er liten må du gjøre babyen trygg ved å være mest mulig tilgjengelig.

- Bruk gjerne bæresele og la babyen din venne seg til nye steder og mennesker før du drar. For eksempel er det viktig at du bruker god tid på tilvenning i barnehagen før du begynner å gå fra babyen, og at du bruker barnevakter som babyen har rukket å bli trygg på, sier Gerhardsen.

Når barnet begynner å bli stort nok til å forstå, kan du forklare at "I natt skal du sove i din egen seng helt til dagen etter. Mamma eller pappa skal følge deg tilbake til ditt eget rom dersom du våkner".

- Ikke for at barnet skal si seg enig, men mer for at barnet skal huske det når natten kommer, og dermed godta det litt raskere, sier hun.

Følg helst barnet inn til sengen sin de første nettene etter at dere har bestemt dere for at det nå må sove på sitt eget rom. Den første natten er det ifølge psykologen lurt å sitte inne på rommet helt til barnet har sovnet.

- Neste natt kan du følge inn, sitte litt og så gå ut. Tredje natta bare følge til rommet og så videre. Husk å være rolig og vennlig, det er ingen forbrytelse å ønske å sove sammen med dere voksne, sier hun.

Les også: 15 grunner til at babyen din ikke vil sove

Ikke lås døren

Få baby til å sove på eget rom:

  • Snakk med barnet dagen før dere gjør en endring i sovevanene
  • Vær tålmodig og konsekvent, slike prosesser kan ta tid
  • Lås aldri barnet inne på rommet, lås heller ikke døren til eget soverom
  • Ikke tøy på reglene selv om mor eller far er på reise
  • Ha gjerne belønningssystem, men sørg for at det er noe mer eller mindre hverdagslig

    Kilde: Forfatter og barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen

Som foreldre blir man nødt til å være tålmodig og ikke minst konsekvent, understreker Gerhardsen. For ikke alle barn godtar det å skulle sove på eget rom like lett. Noen fortsetter å komme mange ganger, men selv om du er lei, så lås aldri døren til soverommet ditt. Det å finne en låst dør når barnet har hatt et skremmende mareritt kan skape angst hos barnet.

Det er viktig at reglene som blir satt for leggerutinene blir holdt selv om for eksempel pappa er på reise.

- Det er mange kvinner som tøyer litt på reglene da og lar barnet få sove hos seg, men det handler om mors behov for å slippe å sove alene, ikke egentlig om barnas behov. Det dumme ved å gjøre det er at barnet får inntrykk av at det er far som er det eneste hinder for at de får sove i foreldrenes seng, sier Gerhardsen.

Belønningssystem

Det er helt greit å bruke belønning som en gulrot dersom barnet sover hele natten i sin egen seng, men barnepsykologen advarer mot å ha for store premier.

- En belønning virker best hvis det er noe mer eller mindre hverdagslig som en hyggelig lek, spill eller en lesestund. Ikke bruk penger, godteri eller andre aktiviteter som for eksempel Tusenfryd, for det blir helt umulig å følge opp. I tillegg vil ikke barnet godta at premieringen trappes ned, påpeker Gerhardsen.

Selv om denne problemstillingen er noe mange foreldre kan kjenne seg igjen i, er det ikke alle foreldre som synes det er så viktig at barna skal sove på eget rom, og det er ifølge barnepsykologen helt greit.

Bedre søvn på egenhånd

Søvnforsker og professor ved universitetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn, er ekspert på søvn og vet hvor mye en god natts søvn betyr for både liten og stor.

- Søvn er helt klart vesentlig for å fungere normalt, sier Bjorvatn.

Han understreker at barn bør lære seg å sove i sin egen seng, og at de må være i stand til å sovne på egenhånd.

- Det viser seg at barn som har foreldrene til stede når de skal sove eller som sovner et annet sted og blir flyttet får vansker med å sovne igjen på egenhånd dersom de våkner om natten. De vil da vekke familien. Det samme gjelder barn som blir båret eller vogget i søvn, eller som sovner av mat eller flaske, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning