Baby sove på eget rom

Når skal barnet sove på eget rom?

Slik får dere barnet i egen seng.

BABY SOVE PÅ EGET ROM: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsens gir dere gode råd som får babyen til å sove på sitt eget rom - hele natten.

BABY SOVE PÅ EGET ROM: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsens gir dere gode råd som får babyen til å sove på sitt eget rom - hele natten. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Forfatter og barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen hjelper ofte par med å skape gode leggerutiner, og det er mange som opplever at barna ikke vil sove i sin egen seng.

- Dersom du har en nattevandrer, altså et barn som sovner i egen seng, men kommer inn til mamma og pappa i løpet av natten er det ofte lurt å snakke litt med barnet om dagen før dere gjør en endring, slik at barnet er forberedt, sier Gerhardsen.

Når kan babyen sove på eget rom?

Forklar at "i natt skal du sove i dine egen seng helt til dagen etter og at mamma, eller pappa skal følge deg tilbake til ditt eget rom dersom du våkner".

- Ikke for at barnet skal si seg enig, men mer for at det skal huske det når natta kommer, og dermed kanskje godta det litt raskere, forklarer Gerhardsen.

Følg helst barnet inn til sengen sin de første nettene etter at dere har bestemt dere for at det nå må sove i egen seng. Første natta er det ifølge psykologen lurt å sitte inne på rommet til barnet har sovnet.

- Neste natt kan du følge inn, sitte litt og så gå ut. Tredje natta bare følge til rommet og så videre. Husk å være rolig og vennlig, det er ingen forbrytelse å ønske å sove sammen med dere voksne, sier hun.

Aldri lås døren

Som foreldre blir man nødt til å være tålmodig og ikke minst konsekvent, understreker Gerhardsen. For ikke alle barn godtar det å skulle sove på eget rom like lett. Noen fortsetter å komme mange ganger, men selv om du er lei, så lås aldri døren til soverommet ditt. Det å finne en låst dør når barnet har hatt et skremmende mareritt kan skape angst hos barnet.

Det er viktig at reglene som blir satt for leggerutinene blir holdt selv om for eksempel pappa er på reise.

- Det er mange kvinner som tøyer litt på reglene da og lar barnet få sove hos seg, men det handler om mors behov for å slippe å sove alene, ikke egentlig om barnas behov. Det dumme ved å gjøre det er at barnet får inntrykk av at det er far som er det eneste hinder for at de får sove i foreldrenes seng, sier Gerhardsen.

Ikke ha for stor gulrot

Det er helt greit å bruke belønning som en gulrot dersom barnet sover hele natten i sin egen seng, men barnepsykologen advarer mot å har for store premier.

- En belønning virker best hvis det er noe mer eller mindre hverdagslig som en hyggelig lek, spill eller en lesestund. Ikke bruk penger, godteri eller andre aktiviteter som for eksempel Tusenfryd, for det blir helt umulig å følge opp. I tillegg vil ikke barnet godta at premieringen trappes ned, påpeker Gerhardsen.

Selv om denne problemstillingen er noe mange foreldre kan kjenne seg igjen i, er det ikke alle foreldre som synes det er så viktig at barna skal sove i egen seng, og det er ifølge barnepsykologen helt greit.

Psykologens tips:

  • Snakk med barnet dagen før dere gjør en endring i sovevanene
  • Vær tålmodig og konsekvent, slik prosesser kan ta tid
  • Lås aldri barnet inne på rommet, lås heller ikke døren til eget soverom
  • Ikke tøy på reglene selv om mor eller far er på reise
  • Ha gjerne belønningssystem, men sørg for at det er noe mer eller mindre hverdagslig

Kilde: Forfatter og barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen

Ikke la barna bli vitne til sex

- Jeg ser ingen problemer med at barna sover i samme seng som foreldrene så lenge det fungerer for alle parter. I mange kulturer er det helt vanlig. Flere som kommer til meg med denne problemstillingen blir veldig lettet når jeg forteller dette, sier Gerhardsen og legger til:

- Det er ikke skadelig for et barn å sove i samme seng som mamma og pappa, så lenge det ikke blir vitne til sex. Den bør dere ta et annet sted enn der barnet er, selv om det virker som det sover, avslutter hun.

Søvn er viktig for at barn skal utvikle seg. Søvn er viktig for at de skal kunne bruke evnene sine best mulig. Søvn er viktig for humør, trivsel, oppførsel, og søvn er viktig for sikkerhet og for barns fysiske helse. Det er derfor god foreldreomsorg å legge til rette for nok søvn med gode søvnvaner så tidlig som mulig.

Les også: Slik får du babyen til å sove lengre

Bedre søvn på egenhånd

Søvnforsker og professor ved universitetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn, er ekspert på søvn og vet hvor mye en god natts søvn betyr for både liten og stor.

- Søvn er helt klart vesentlig for å fungere normalt, sier Bjorvatn.

Han understreker at barn bør lære seg å sove i sin egen seng, og at de må være i stand til å sovne på egenhånd.

- Det viser seg at barn som har foreldrene til stede når de skal sove eller som sovner et annet sted og blir flyttet får vansker med å sovne igjen på egenhånd dersom de våkner om natten. De vil da vekke familien. Det samme gjelder barn som blir båret eller vogget i søvn, eller som sovner av mat eller flaske, sier han.

Støtter ikke samsoving

Undersøkelser viser at det er en fordel at barnet lærer å sovne på egenhånd, alene i sin egen seng. Da blir både foreldre og barn mer uthvilt og opplagte. Barna blir er tryggere, mer forutsigbare, mindre irritable og gråter mindre, viser undersøkelser der barna har lært seg å sovne på egenhånd.

- Du gjør barnet en bjørnetjeneste dersom du lar det ligge trygt mellom mor og far hver eneste natt, sier Bjorvatn.

Selv om mange synes samsoving er en god idé, støttes ikke dette av professoren.

- Samsoving er ikke noe vi vil anbefale. Det fører til dårligere søvn og øker i tillegg risikoen for krybbedød, påpeker Bjorvatn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning