Søvn dreier seg om et av kroppens viktigste behov ved siden av behovet for mat og berøring. Alle trenger å sove, også babyer og barn. Men det er ikke alltid de skjønner at det skal skje om natten.

Mange foreldre kan bli desperate i sin søken etter hjelp dersom poden ikke vil sove, og det går ut over hele familien. Flere tyr til metoder med å blant annet kjøre bil med barna til de sovner, men det er helt klart at det ikke er en permanent løsning.

Minner om tiden i magen

Nå kan man da altså laste apper, på enten ipad eller iphone. Babysleep er en av de vanligste og har et utall med lyder som skal love å bysse barnet trygt i søvn. Lydene er gjerne monotone og skal minne om lydene som babyen hørte da den lå trygt i mammas mage. Appene har blitt et populært innslag, og flere hiver seg nå på bølgen. Men det stilles også spørsmålstegn ved enkelte såkalte hjelpemidler, spesielt de som lover å fungere som en slagsbarnevakt.

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen forstår godt at foreldre bruker ipaden for å få barnet til å sove, men stiller seg litt skeptisk til flere andre spesial-apper som finnes på app-store for å gjøre hverdagen til foreldre litt lettere. Voice Sleep baby og Babysitterphone setter hun store spørsmåltegn ved.

=

Apper som kan gi barnet bedre nattesøvn:

 • SleepStream
 • Sleep pillow
 • Womb sound (etterligner lyden som barnet hørt inne i magen)
 • Voice sleep baby - tar opp din egen stemme, enten sang eller fortelling som kan spilles av når du ikke er der. Kan også settes på tidsstyring, og produsenten mener da du kan unngå å måtte stå opp i løpet av natten.
 • Audio Pacifier
 • Baby Sleep old - gir lyd som hårføner støvsuger og så videre.
 • Babysitterphone- gir varsel til et avtalt nummer dersom barnet gråter slik at du kan nyte en bedre middag i nabohuset.

Tips til god søvn:

 • Ikke skru på lyset hvis barnet våkner.
 • Ikke lek eller snakk med barnet.
 • Må man skifte bleie på barnet, så gjør dette med så lite ståhei som mulig.
 • Er barnet tørst, så gi det vann.
 • Det er lurt å tidlig venne barnet til at man ikke behøver mat i munnen for å sove, og at man ikke spiser om natten.

ipad som barnevakt

Spesielt sistnevnte som i reklamen kan passe på barnet ditt mens du nyter en bedre middag hos naboen.

- Det å stole et hundre prosent på en slik teknologi ser jeg som risikofylt. Ipaden kan ikke si ifra dersom noe uforutsett skulle hende, som for eksempel brann eller innbrudd. Og når appen kun er knyttet opp til desibelnivå, i stedet for at du hører lydene barnet lager, kan du heller ikke vite om barnet ditt har pusteproblemer eller kaster opp, sier hun.

Tryggere med babycall

Og nettopp på grunn av dette fungerer den gode gamle babycallen mye bedre i følge Gerhardsen. Den gir deg frihet til å se på tv i kjelleren, eller jobbe på verandaen samtidig som barnet ditt sover.

Hun ser fordelene med å bruke Voice Sleep baby som et supplement til mor og far, men ikke som en erstatning.

- Nærhet er utrolig viktig. Selv om barnet hører stemmen til mor på natten erstatter ikke det samværet, påpeker hun.

Helt problemfritt

Forsker ved Statens Strålevern, Lars Klæboe ser ingen problemer med å bruke teknologien på denne måte for å bysse barnet i søvn.

- De trenger ikke å sove på selve telefonen, men sett den på en stol cirka førti centimeter unna. Det er helt problemfritt i forhold til stråling dersom foreldre skulle ha noen bekymringer i forhold til det, sier Klæboe.

Han forklarer at stråling ikke lenger er et problem fordi smarttelefonene bruker aller siste mobilnettet og med de nye mobilsystemene som regulerer strålingingen etter hvor god dekning de har er dette helt problemfritt.

- Og siden telefonene krever god dekning for å fungere optimalt blir strålingen helt minimal, forteller han.

Ikke bytt mor mot teknologien

Dette handler også om selvbilde for barnet, som kanskje kan føle at mor bytter ut seg selv med teknologien, bare fordi den finnes.

- Du kan tenke deg selv om kjæresten eller samboeren din ville gjort det samme. Han drar på guttetur, men det er helt greit fordi han har spilt av lyden han lager mens dere ser på gullrekka en fredag kveld, og på denne måten skal det være nok? Spør Gerhardsen og humrer.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Alt om barn og søvn

Fast leggetid gir smartere barn

20.000 norske barn dopes i søvn

Les hele saken