Små barn og søvn:

Sover babyen din hele natta, er det neppe fordi du har gjort alt riktig

Les dette før du belærer vennene dine om barn og søvn.

FUNKER IKKE FOR ALLE: Står hun i senga og vil ikke sove? Det er ikke nødvendigvis sånn at de samme rådene funker for alle.
FUNKER IKKE FOR ALLE: Står hun i senga og vil ikke sove? Det er ikke nødvendigvis sånn at de samme rådene funker for alle. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert
TA MED LEKE: Å ta med en kjent leke eller bamse vil gjøre det lettere å sovne på ukjente steder.
TA MED LEKE: Å ta med en kjent leke eller bamse vil gjøre det lettere å sovne på ukjente steder. Foto: Thinkstock

Er det flere enn meg som liker bedre å være mamma – eller pappa – om dagen enn om natta?

Trenger du råd om hvordan du skal få barnet ditt til å sove? Vi har laget Foreldre-tv der alt handler om søvn!

Visst er det koselig med varm og myk, sovende barnekropp i armkroken, men det er ikke like stas å bli vekket annenhver time eller tilbringe de hellige voksentimene med en overtrøtt treåring som ikke vil sove.

Velmente råd

Du har garantert hørt det før, mange ganger:

«Samsoving er det beste for hele familien.» «Barna føler seg bare trygge om de får sove tett inntil mamma.»

«Lot du ham ligge og skrike alene forrige lørdag? Tenk, nå kan han være skadet for alltid!»

Og det motsatte:

«Gå ut av rommet og la barnet sovne alene, ellers vil hun våkne mange ganger i løpet av natta.»

«La henne skrike. Hun lærer aldri å sove alene om du løfter henne opp.»

«Han bør sove i egen seng, ellers vil han få søvnproblemer.»

«Vær nøye på rutinene, så vil hun sove hele natta fra hun er seks måneder.»

«Barn skal aldri legge seg senere enn klokka 19.»

Det finnes ingen fasit

Velmenende eksperter serverer det de mener er fasiten. Like velmenende mammaer og pappaer forteller andre mammaer og pappaer hvordan ting skal gjøres, basert på sine egne erfaringer med ett barn. Rådene spriker.

Men nei, du. Sover babyen din hele natta etter åtte uker, er det neppe fordi du har gjort alt riktig. Du bør absolutt ikke belære vennene dine.

Barn er ikke roboter. De kan ikke programmeres. Ikke foreldrene heller.

Det som fungerer på mitt barn, fungerer ikke på ditt.

Ulike temperamentstyper

Dette er budskapet til Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

I boka Rakkerunger og englebarn – Oppdragelse uten fasit oppfordrer han alle foreldre til å lete etter nøkkelen til god søvn i barnets temperamentstype.

Siden barn har helt ulike temperamentstyper fra fødselen av, er det få råd som passer for alle barn.

– Vær tålmodig. Det kan ta tid å lære triksene for hvordan du kan få barnet ditt til å sove. Men ofte er det enkle tiltak som virker, sier Ulvund.

Om barnet er rolig, harmonisk og tilpasningsdyktig helt fra starten av, er det ingen grunn til å bekymre seg for verken leggerutiner eller brudd i de samme rutinene. Om du samsover eller ikke samsover, er neppe avgjørende når barnet sover godt nesten hvor som helst og når som helst. Har du et slikt barn, ja, da kan du stoppe å lese nå.

Resten av denne artikkelen er basert på de rådene Ulvund gir i boka.

Har du et aktivt barn?

Forskning viser at jo mer utfordrende et barn er, desto mer sannsynlig er det at barnet vil utvikle søvnvansker.

Samsoving eller egen seng - er det greit å vingle litt?

Selv om det er bred, faglig enighet om at det ikke er anbefalt å la barnet skrike seg i søvn, er det ikke slik at barnet blir skadet for alltid ved å skrike litt en gang iblant, bekrefter barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, forfatter av flere bøker om barneoppdragelse.

– Hvis foreldre er redde for varige skader i hjernen, så oppstår det hos babyer og småbarn som vokser opp med mye utrygghet eller skremmende omgivelser. Et barn som har foreldre som oppleves som trygge og kjærlige, får ikke hjerneskade av én kveld med skriking, sier Gerhardsen.

Likevel er det viktig at du ikke gjør barnet ditt utrygt.

– Lar du barnet gråte, må du selv prøve å virker rolig, noenlunde komfortabel og vennlig. Barn blir skremt av foreldre som virker sinte, fortvilte, stressede og urolige, og da vil særlig de yngste føle seg utrygge.

– Det er helt vanlig at foreldre ikke greier å være konsekvente. Den største ulempen med å virre mellom strenghet og ettergivenhet er ikke at barnet blir utrygt, men at det blir utholdende. Babyer manipulerer ikke foreldrene, men de lærer av erfaring. Om foreldrene stadig ombestemmer seg, vil ikke ungene slå seg til ro så lett.

– Lar du barnet samsove, er det lurt om dette ikke er noe barnet må skrike seg til. Bestemmer du deg for å prøve samsoving, så start kvelden med det, ikke vent til du har gitt opp alle andre metoder.

Svært aktive, nysgjerrige eller irritable barn med dårlig evne til selvregulering, tar ofte med seg et høyt aktivitetsnivå inn i søvnen. De beveger seg så mye at de vekker seg selv.

For barn som ikke har lært å krabbe, vil et sammenrullet teppe tett inntil begge sider av kroppen, være et effektivt tiltak. Etter at barna har lært å krabbe, hender det at de forsøker å krabbe mens de sover. Disse barna kan ha god nytte av en nattpose.

Når de aktive barna blir eldre, vil de antagelig protestere når de skal legge seg. Senga er jo så kjedelig. Slike barn trenger en rolig nedtrapping av aktivitet før sengetid, for eksempel et kort bad og en sang eller en lesestund.

Blir frustrerte om de ikke sovner

Når barnet ikke sovner, kan regelen være at det er greit at han er våken så lenge han holder seg i senga. Om han våkner og står opp om natta, kan du følge ham tilbake til senga og si god natt på en vennlig måte.

Barn kan bli frustrerte om de ikke sovner når de er trøtte, og de lærer raskt at de kan få trøst hvis de gråter for å påkalle oppmerksomhet. Det samme gjelder når han blir eldre og klarer å finne på all verdens unnskyldninger for ikke å legge seg.

Hold deg litt i bakgrunnen hvis du kjenner igjen dette problemet. Han tar ikke skade av at du prøver deg fram og lar ham gråte litt, men det er ikke å anbefale at verken små eller store barn gråter seg i søvn.

Følsomme barn

Noen barn er følsomme og våkner lett av lyd, lys, berøring eller temperaturendring. Da er det viktig at nattøyet er mykt. Husk å klippe av alle vaskelapper.

Endring i kroppstemperatur fordi hun har sparket av seg dyna, vil også vekke henne. Om det blir et problem, kan du prøve en nattpose. Legg gjerne en varmeflaske i senga hennes mens du ammer henne om natta. En kald seng kan nemlig være nok til at hun ikke sovner igjen.

Mange følsomme barn våkner hyppig og har problemer med å sovne igjen om de ligger i foreldrenes seng. Derfor kan det være lurt å flytte følsomme barn på eget rom så snart det er forsvarlig, helst et rom med stille beliggenhet.

Ideen om at barn må lære seg å sove selv om det er mye som kan forstyrre rundt dem, er en sikker vei til søvnproblemer for disse barna.

Følsomme barn bør skjermes for overstimulering rett før leggetid. Unngå vilter lek og skremmende tv-programmer. Det er opp til deg som mamma eller pappa å finne ut hva hun tåler og ikke tåler om kvelden.

Faste rutiner kan hjelpe

Noen babyer har et uregelmessig søvnmønster. De sover i korte perioder på tilfeldige tidspunkter. Andre har store problemer med å tilpasse seg forandringer. Disse barna trenger ofte ekstra lang tid på å falle i søvn. Da er det viktig at du er tålmodig. I slike tilfeller er det spesielt lurt å innføre faste leggetider og andre søvnrutiner dere alle kan leve godt med.

Eldre barn våkner også om natta

Søvnvansker rammer ikke bare spedbarn. Det er vanlig at barn i både barnehage- og skolealder har problemer med å sove. 30–40 prosent av barn mellom 2 og 5 år våkner og står opp om natta. I det andre året har de i gjennomsnitt behov for 13 timers søvn i døgnet, men det kan være individuelle forskjeller på pluss/minus én til to timer.

Det er derfor ikke sikkert at nabobarna trenger like mye eller lite søvn som dine barn. Fra treårsalderen avtar søvnbehovet til 11 timer, og mange slutter å sove på dagtid.

Kilde: Boka Rakkerunger og englebarn – Oppdragelse uten fasit

SAMSOVING: Å sove sammen med barna fungerer for mange. Og det er helt greit!
SAMSOVING: Å sove sammen med barna fungerer for mange. Og det er helt greit! Foto: Thinkstock

Hvis barnet blir vant til at du sitter ved siden av senga når hun skal sove, kan det bli vanskelig å avvenne henne med dette. Du kan gjøre avtaler med eldre barn om at du skal sitte på en stol utenfor rommet, slik at hun venner seg til å sovne alene.

Hvis hun protesterer voldsomt, kan du sitte på en stol inne på barnerommet. Flytt stolen gradvis nærmere døra for hver kveld. Disse barna er ofte «nattevandrere». Da må du stålsette deg og følge prosedyren ovenfor.

Mange tilbaketrukne barn har problemer med å sovne på fremmede steder. Ta med en kjent leke og eventuelt barnets egen dyne og pute når dere er på ferie eller skal sove borte. Det kan være nok til at barnet får den tryggheten han trenger for å sove på fremmede steder.

Hold ut!

Om noen få år står du kanskje og rister i en tungtsovende tenåring som hater å stå opp før klokka ti, men som er nødt til å komme seg ut for å rekke skolen, en tenåring som på ingen måte kan tenke seg å sove i senga di. Ja, innimellom kan det føles som han helst ikke vil være i nærheten av deg engang.

Da er det ikke utenkelig at du savner den lille toåringen som syntes at mamma og pappa var de beste i hele verden – døgnet rundt.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også