Barn og språk

Snakk med babyen din ved hjelp av tegn

Nå slipper du å lure på hva babyen din ønsker.

LÆRE BABYTEGN: Forskere mener du lettere kan kommunisere med din baby ved å lære dem babytegn.

LÆRE BABYTEGN: Forskere mener du lettere kan kommunisere med din baby ved å lære dem babytegn. Foto: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Kommunikasjonen med små barn kan være vanskelig. De fleste nybakte foreldre har vel kjent på frustrasjonen når den lille babyen hyler, og man ikke forstår hva den egentlig prøver å formidle. Kanskje vil han ha smokken? Kanskje skal han skiftes på? Eller kanskje han er sulten?

Den febrilske gjetteleken kan unngås hvis foreldrene lærer babyen enkle tegn for å uttrykke tankene sine - såkalt babytegnspråk. Det mener i hvert fall talsmennene for den nye trenden.

Forstå barnas signaler

Professor Elisabeth Engberg-Pedersen forsker på barnespråk og tegnspråk ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet. Hun kjenner fenomenet godt, selv om ingen i Danmark har forsket på det. Hun mener det bør omtales som babytegn, siden tegnene er for enkle til å kalles babytegnspråk.

Ifølge Engberg-Pedersen gjør babytegnene foreldrene i stand til å forstå barnas signaler bedre.

- Før barnet lærer å snakke, vet vi ikke nøyaktig når foreldrene kan gjenkjenne barnas signaler med sikkerhet - enten det er snakk om lyder eller gester. Små barn bruker en masse lyder, og de kan også forsøke å etterligne det foreldrene sier. Men det er vanskelig å si hva barnet egentlig mener, sier Engberg-Pedersen til videnskab.dk.

Gikk mer frem språklig

PRATER MED TEGN: Forskere mener nå at babytegn er en god måte å kommunisere med babyen din på.

PRATER MED TEGN: Forskere mener nå at babytegn er en god måte å kommunisere med babyen din på. Foto: Foto: Colourbox.com

I en amerikansk studie har tre psykologer undersøkt barns språklige utvikling fra fødselen til treårsalderen, med og uten bruk av babytegn. De ville finne ut om det å bruke tegn påvirket barnas språkutvikling.

103 spedbarn deltok i prosjektet. En av foreldregruppene kombinerte babytegn med talespråk.

En annen gruppe med foreldre brukte naturlige gester, men ikke systematisk. I den siste gruppen fokuserte foreldrene på å bruke talespråk.

Resultatene viste at barna fikk en bedre språklig utvikling dersom foreldrene brukte en kombinasjon av tale og gester.

Hemmer barna

Den amerikanske studien ble gjennomført for å undersøke om babytegn hemmet barnas språklige utvikling. Mange kritikere av babytegn mener nemlig det kan ha den effekten.

Men Engberg-Pedersen tror ikke det er grunn til bekymring.

- Ifølge studien har babytegn snarere gunstige effekter. Men jeg vil tro at babytegn verken fremmer eller hemmer barnets lydoppfatning på sikt, sier hun.

(I denne videoen ser man hvordan babytegnene fungerer i praksis)

Positivt med tegn

Johanne Dybdahl er født sterkt hørselshemmet og hennes foreldre ble oppfordret av leger til å lære henne tegnspråk.

Babytegnspråk:

  • «Babytegn» er en rekke enkle håndbevegelser for blant annet «smokk», «mor» og «mat».
  • Tegnene stammer opprinnelig fra USA og er spesielt utviklet til å kommunisere med hørende barn fra seks måneder til to år.
  • Ideen bygger på at motorikken utvikles før talespråket.
  • Talsmennene mener metoden styrker relasjonen mellom foreldrene og barnet, og at det hjelper barn til å utvikle språklige og kognitive ferdigheter.

- Jeg startet i døvebarnehage da jeg var rundt to år, og lærte det veldig fort. Etter hvert lærte jeg også å snakke rent og begynte i "vanlig" barnehage og kombinerte døveskole og "vanlig skole", forteller Dybdahl til Foreldre & Barn.

-Jeg mener fordelen med å lære babyer tegnspråk, eller såkalt babytegn kan være svært positivt, både før de utvikler språk og etterpå. Det at jeg kan tegnspråk og har muligheten til å velge ser jeg på som en stor fordel. Min erfaring med å lære meg tegnspråk tidlig var at språket mitt kom fort etter at jeg lærte meg å kommunisere med tegn.

Bruker ikke tolk

- Jeg brukte tolk i flere år, men på videregående valgte jeg ikke å bruke det mer. Nå er jeg akkurat ferdig med et år på høyskole og har selv valgt ikke å bruke tolk. Jeg bruker tegnspråk av og til med mamma, hvis det er mye støy rundt meg og vanskelig å høre.

Kommunikasjonssjef i Hørselhemmedes landsforbund (HLF), Trym Helbostad, liker tanken på at språket kan utvikles videre, også ved hjelp av tegn i tidlig alder.

- Det går i retning av at HLF er positive til at man lærer seg teknikker for å kommunisere best mulig. Tegnspråk er et viktig verktøy i så måte. For hørselshemmede er det spesielt viktig med tilstrekkelig tale- og lyttetrening for å få en god språkutvikling, sier Helbostad.

Lær barnet ditt tegn ved hjelp av denne oversikten:

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Her ser du en oversikt over de mest brukte tegnene.

Her ser du en oversikt over de mest brukte tegnene. Foto: Fakismile signwithme.com

Les også:

Slik lærer barn språk

Barnehagebarn snakker best

Derfor klarer ikke barna å si "ærr"

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag