- Det ligger mye press på og forventninger til dagens mødre. Det er på tide å roe ned, oppfordrer barnepleier Aina Emilie Skåland ved Akutt barnemedisin ved Stavanger universitetssykehus.

Hun er småbarnsmor selv om vet hvor vanskelig det kan være å finne tid til seg selv.

Senk kravene

Før du ble mamma var planene allerede på plass. Ungen skulle ammes, og det til minst ved fylte året. Hjemmet skulle til enhver tid holdes i orden - nå skulle du jo bare gå hjemme i månedsvis uansett!

Ta imot hjelp? Hah! Du skulle da klare å ta vare på din egen unge.

Besteforeldre, tanter og onkler skulle pent få vente med å få både trille og passe poden, ja, for barnet skal jo komme først - alltid.

- Selv om barnet selvfølgelig skal komme først, er det ikke dermed sagt at mor skal komme sist, poengterer Skåland.

- Faktisk er det å prioritere seg selv som det mennesket og den kjæresten, venninnen, datteren og søsteren man kanskje også er, såpass viktig at det automatisk også vil bli det beste for babyen dersom mor husker på å ta vare på seg selv, presiserer hun.

Ingen fasit

Det hjelper ikke deg å lese alskens tips om å legge seg ned i boblebadet med en god bok og et glass Pepsi med isbiter dersom du verken eier et boblebad, liker å lese eller kan fordra Pepsi.

- For mange kan det være vanskelig å sortere og tenke på sine egne behov. Tenk over hva du pleide å gjøre før du ble mor. Hva gav deg noe i form av positivitet og ny energi? spør Skåland.

For noen kan det være spaserturer, for andre å sy eller strikke. Noen trenger en skikkelig jentekveld med vin, andre lades opp etter en fuktig kveld på byen.

- Å føle på at man fremdeles er seg selv midt i rollen som småbarnsmor, er veldig viktig. Akkurat hvordan man gjør det på best mulig måte, avhenger av egne interesser, sier Skåland.

Mister seg selv

For noen er det egentid nok når barnet tar en blund eller har lagt seg på kvelden. Er du av typen som kobler av og fylles opp av en god bok, en pleiende ansiktsmaske eller en frisk manikyr, kan det ofte kombineres med barnets søvnrutiner, og man vil derfor kanskje ikke oppleve et så stort behov for egentid i barnets våkne tid.

- Likevel bør du spørre deg selv om du kunne trenge mer tid til å bare være deg. Det trenger ikke å være snakk om lange perioder, men nå og da kan det gjøre underverker for en sliten mamma å få noen minutter eller timer for seg selv. Kjenn litt på hva som hadde gitt deg påfyll i hverdagen, og be om den tiden du trenger enten via partneren din eller andre nære, oppfordrer Skåland.

Et menneske har aldri bare én rolle, selv om rollen som forelder ofte - og naturligvis - overskrider alt annet, mener barnepleieren.

- Nøkkelen ligger i å ta vare på det mennesket du er og alltid har vært, og å ta vare på de interessene du alltid har hatt, sier hun.

- Gjør man ikke det, opplever mange at de «mister seg selv» etter å ha fått barn. det kan igjen føre til negative konsekvenser som følelsen av å være fanget i en rolle, og i verste fall en følelse av depresjon, forklarer Skåland.

Hva ønsker DU?  

Familieterapeut ved Nesttun Familieterapi, Irmelin Tvedt Syslak, forklarer at det er viktig å sortere sine personlige behov, og hvilke forventninger en føler er satt mot en selv av samfunnet.

- Å prioritere seg selv på bakgrunn av egne behov og ønsker er viktig. Vi er ofte mer påvirket av andres og samfunnets forventninger enn det vi reflekterer over selv, sier Syslak.

«Hvem er jeg?», «hva liker jeg?» og «hva kan jeg gjøre for å være en best mulig mamma for mitt barn?» er spørsmål Syslak mener man bør stille seg selv, for enklere å se seg selv for den man er, og for den man har blitt som mor.

- Det er viktig å finne ut hvilke faktorer som er aller viktigst for at du skal føle at du fremdeles er deg selv, og gjøre dine prioriteringer på bakgrunn av dette, forteller Syslak.

Inviter hjem

Om en ikke er komfortabel med barnevakt, men likevel føler behov for egentid, oppfordrer Syslak til å la barnet tilbringe tid med besteforeldre eller andre i nær omgangskrets. Trygge og gode relasjoner til andre er positivt for barnet, og et godt nettverk rundt familien er viktig.

- For å gjøre opplevelsen best mulig for barnet, kan du i begynnelsen invitere besteforeldre til å komme hjem til dere mens du selv tar en luftetur ut, oppfordrer Syslak.

Det viktigste er at en setter seg selv i fokus for et øyeblikk, og finner ut hva som skal til for å gi påfyll av energi.

Legg dårlig samvittighet på hylla

Dersom noe får deg til å føle deg bedre, lykkeligere, mer uthvilt, gir deg påfyll av energi eller i det hele tatt påvirker hverdagen din i positiv retning, bør du gjøre mer av det.

- Legg bort den dårlige samvittigheten én gang for alle, oppfordrer Aina Emilie Skåland.

Selv om ikke alle foreldre har behov for å «ta den helt ut» med bytur, alkoholinntak og dans til tidlige morgentimer, er det viktig å ikke begrense seg selv «bare fordi» man er blitt foreldre, mener hun.

- Dersom du får en velfortjent avkobling og ny energi av å ta en bedugget aften på byen, så hvorfor ikke? Med den selvfølgen det er at barnet ditt har det trygt og godt sammen med noen barnet kjenner godt, er det ingenting i veien for å slå håret litt ekstra ut dersom det er det som gjør deg til en mer uthvilt og dermed også kanskje en mer tålmodig og energisk mamma, sier hun.

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt du må vite om barseltiden