Barn og teknologi

Småbarn er eksperter på iPad

I møtet med "gammeldagse" magasiner, får de derimot problemer.

EKSPERTER: Å spille på iPad er ingen sak for en 2-åring, og flere apper blir utviklet hver eneste dag for små barn.

EKSPERTER: Å spille på iPad er ingen sak for en 2-åring, og flere apper blir utviklet hver eneste dag for små barn. Foto: Foto: Julie Gjørven

Publisert Oppdatert

Vi lever uten tvil i en digital hverdag, hvor det er barna som først og fremst er små trollmenn på nettet.

Utviklingen av nettbrett har tatt alt et steg videre, og når det er blitt så enkelt at selv babyer kan bruke det kan vi spørre oss hvor det skal ende.

iPad på restaurant

Bruken av de smarte små dingsene har eksplodert de siste årene, og det finnes utallige apper med spill og annet moro rettet mot barn. Det trykkes og klemmes i en rasende fart, og det er ikke lenger en sjelden skue å se en liten baby med en iPad eller pappas telefon i fanget på café eller restaurant.

Og ikke minst har det blitt lettere for foreldre å bruke det som en slags smokk for å få barna til å holde seg i ro under reise og liknende.

Bruker iPad i barnehagen

Flere mener også at enkelte apper til barna hjelper på både motorikk og forståelse. Myrertoppen barnehage i Oslo bruker iPad i undervisningen og mener det fungerer veldig godt for barna.

- Å bruke iPaden slik vi gjør hjelper barna på mange områder, blant annet så utvikles barnas konsentrasjon, forteller daglig leder, Trude Brandal.

Det hele startet sommeren 2011 da Myrertoppen fikk to splitter nye iPader donert fra Rock Pocket AS og Kool Production AS sammen med gavekort i iTunes.

Pedagoisk innhold

Barnehagen har nå et samarbeid med selskapene hvor utgangspunktet er å bidra på best mulig måte slik at applikasjoner og spill for barn utvikles og barna får godt pedagogisk innhold - med suksessfaktorer fra spillverden - når de bruker iPad i barnehagen.

Myrertoppen ønsker at barna skal være deltagende produsenter i sitt møte med digitale verktøy, og presiserer at det er strenge regler for barnas bruk.

- Det er ikke som om vi erstatter Ipaden med annen lek og moro. Vi er like mye ute på tur som før, og er nøye med å sette begrensninger, forteller Brandal.

Også foreldrene i barnehagen har vært positive til den digitale innføringen, og tilbakemeldingene har vært mange.

- Vi var nøye med opplæringen på forhånd, og den lille skepsisen som var ble raskt snudd. De ser verdien i iPaden, og den er virkelig et flott verktøy for eksempel for å lære å lese og skrive, avslutter Brandal.

Denne lille jenta synes noe virker veldig galt med magasinet til mor.....