På det amerikanske nettstedet The Shape of a Mother har mødre siden 2006 lastet opp opp bilder av sine egne kropper - før og etter at de har født barn.

Uten blygsel blotter de hengepupper og mager med strekkmerker, løs hud og arr etter keisersnitt.

Norsk naken-mor

Dette for å vise hvordan normale kvinnekropper faktisk ser ut etter en fødsel, og for å fortelle hele verden at de er stolte av morskroppen, som har båret fram og født barn.

Her i Norge har NRK-profilen Helle Vaagland (40) lagt ut avslørende bilder av seg selv på Twitter. - Jeg elsker kroppen min, særlig etter at den fikk barn, kommenterer Vaagland overfor Foreldre.no.

Stuntet hennes følger i fotsporene til Demi Moore og Marianne Aulie.

Oppmuntrer hverandre

Under de amerikanske babymor-bildene støtter kvinnene hverandre med oppmuntrende kommentarer. «Du er flott!», «du ser fantastisk ut» og «nå ser du ut som en ekte mor!» skriver de til hverandre.

I bildegalleriet over kan du se noen eksempler på bilder som nybakte mødre har lagt ut av seg selv.

Gjemmer bort kroppen

Kvinnen bak nettstedet, tobarnsmoren Bonnie Crowder, forteller at hun fikk ideen da hun tilfeldigvis fikk et glimt av magen til en annen mamma på kafé:

«Skjorten hennes løftet seg, og jeg la merke til at hun hadde den samme tilleggshuden hengende rundt magen som jeg har, selv om hun var normalvektig og kroppen var trent», skriver Bonnie Crowder på nettsiden.

«Det slo meg at den post-gravide kroppen er en de største hemmelighetene i samfunnet vårt, alt vi ser av kvinnekroppen er det som er perfekt og fikset på, og om vi ser annerledes ut, gjemmer vi kroppen bort av frykt for å bli sett. Det gir meg lyst til å gråte.»

- Stolt av mamma-merkene!

En av de som nylig har lastet opp bilder av magenn sin etter fødselen, er 19 år gamle Brie. (Se bildene av Brie i bildegalleriet over.)

Fire uker etter at hun fødte en sønn ved hjelp av keisersnitt, har hun magehud som henger og strekkmerker.

Selv beskriver hun kroppen sinn slik:

«Strekkmerkene og arret etter keisersnittet er mine mamma-merker. Jeg er stolt av dem. Jeg fødte en en fantastisk vakker liten mann. Jeg mener at alle kvinner skal være stolte av hva kroppene våre kan gjøre».

Se hvordan magen vokser under graviditeten i denne bildeserien.

Vanlig med slapp magehud

Jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret i Oslo har tidligere fortalt til Klikk.no at man alltid har litt løs hud på magen en stund etter fødselen.

Det kan ta tid før hengemagen forsvinner. For noen vil mageskinnet bli værende litt slapt.

- Magen forsvinner relativ kjapt hvis man sammenligner det med lengden på selve svangerskapet. Det viktigste er at man har tålmodighet, sa Svedberg.

Noen har mager som ser ut som om de fortsatt er gravide, selv om det er uker siden de fødte, ifølge jordmoren.

«Vi gjorde det for dem!»

The Shape of a Mother viser at det er veldig individuelt hvordan man ser ut etter fødselen. Men det er i alle fall ikke vanlig å se ut som supermodell (og trebarnsmor!) Heidi Klum.

Som 22 år gamle Becca skriver:

«Hvorfor har vi så lav selvfølelse? Hvorfor ser vi på magene våre, brystene, og, i mitt tilfelle, leggene, og synes at vi er ekle, stygge, frastøtende.»

«Om vi bare kunne se forbi strekkmerkene og huden, forbi alt dette til de skjønne små, da vil alt gi mening. Hvert eneste merke, hver eneste centimeter av løs hud, [...], vi gjorde det for dem!»

Du kan se flere bilder på The Shape of a Mother og på Flickr.

Les hele saken