Pumping av melk er praktisk når man ammer.

- Mor kan ha behov for å pumpe av ulike grunner. Det kan for eksempel være praktisk for henne å få litt frihet, sier leder ved Melkebanken på Oslo Universitetssykehus, Anne Grøvslien.

Det kan også være en mulighet for å la far bidra med nattmatingen.

Husk bare at den pumpede morsmelken ikke holder evig.

Tre til fem døgn

- Hvis melken lagres i romtemperatur, skal den brukes innen seks til åtte timer. Hvis den skal oppbevares lengre enn det, bør den settes i fryser eller kjøleskap så raskt som mulig, sier fungerende daglig leder i Ammehjelpen, Anne Sigstad.

I kjøleskapet holder melken i tre til fem døgn, men husk å sette flasken eller beholderen godt inne i kjøleskapet.

Temperaturen er nemlig lavere i døren.

- Og husk at hvis melken har vært frosset, og deretter tint, skal den ikke lagres mer enn 24 timer i kjøleskapet før den brukes, sier hun.

Holdbarheten forkortes hvis

  • Melken ikke settes rett inn i kjøleskap eller fryser
  • Beholderen ikke er tett
  • Utstyret ikke er rengjort skikkelig
  • Melken har stått lenge i kjøleskap før den fryses

Kilde: Ammehjelpen

Egnet emballasje til morsmelk

  • Gamle syltetøyglass med tett lokk (kok den først)
  • Engangsbeger i plast
  • Plastposer
  • Isterningposer

Kilde: Ammehjelpen

Kortere holdbarhet for de minste

Ifølge offentlige retningslinjer anbefales det at melk til fullbårne barn oppbevares i dypfryser på -18 grader i inntil seks måneder.

- Oppbevaringstidene har noe strengere krav for premature og syke nyfødte. Til disse barna bør ikke melken lagres mer enn tre måneder, sier Sigstad.

Melk som er frosset lenger enn dette, kan også gis til barnet, men næringsinnholdet kan være noe dårligere enn for fersk melk og melk frosset etter anbefalingene.

- Melken er stort sett god nok til barn som ikke drikker utpumpet melk så ofte, men for dem som kun får morsmelk kan det være greit å holde seg til de anbefalte retningslinjene, mener hun.

Bland melk i maten

Har du et stort lager av melk, som snart har ligget i fryseboksen et halvt år, kan det jo være surt å måtte helle ut alt.

Dette er nok heller ikke nødvendig.

- I alle fall ikke hvis barnet spiser grøt som du blander melk i. Da kan denne melken fint brukes. Melken kan også blandes med moste grønnsaker eller poteter, som mange bruker som det første, faste måltidet, sier Grøvslien.

Pumping av melk

FRIHET: Pumping av melk gir litt mer frihet til mor. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Så lenge holder melken

  • Romtemperatur: 6-8 timer
  • Kjøleskap: 2-5 døgn
  • Fryser: 6 måneder (3 måneder for premature og syke nyfødte)

Merk melken godt

Hun forteller at du aller helst skal sette den utpumpede melken i fryseren med en gang.

Da holder den seg best.

- Har melken stått lenge i kjøleskap før den ble frosset, bør den i alle fall brukes med en gang den er tint. Bakterieveksten er nemlig større da enn når melken blir satt rett i fryseren, sier Grøvslien.

Merk for øvrig alltid emballasjen godt slik at du vet hvor gammel melken er når du tar den opp fra fryseren.

Bakterievekst

Opptining av melken bør helst skje over natten i kjøleskapet, og hvis du har dårlig tid, er det å tine den under rennende, kaldt vann et bedre alternativ enn tining i romtemperatur.

- Til nød kan man tine melken i lunkent, rennende vann, men da må melken brukes med en gang, sier Sigstad.

Det er nemlig når melken er over fire grader at bakteriene vokser mest.

- Poenget er derfor å holde den så kald som mulig frem til den skal brukes, sier hun.

Ikke for varm

Etter tining, skal melken varmes opp.

Dette må også skje forsiktig slik at ikke næringsstoffene går tapt.

Varme i mikro?

Du bør helst unngå å bruke mikrobølgeovn når babyens melk skal varmes opp.

Mikrobølgeovn gir ujevn oppvarming og kan angivelig også skade melkens immunologiske egenskaper.

Dette gjelder også morsmelkerstatning.

Kilde: Ammehjelpen

- Morsmelk skal aldri varmes opp til over 40 grader, og den bør aldri kokes for så å kjøles ned igjen. Best varmes den i et lunkent vannbad, sier Grøvslien.

Pass også på å riste flasken innimellom slik at temperaturen blir jevn.

- Og husk at både fersk og frosset melk kun bør varmes opp en gang da flere ganger med oppvarming gir gode vekstvilkår for bakterier. Blir det noe igjen i flasken, skal dette kastes, sier hun.

Les hele saken