silikon etter amming

TRENGER STØTTE: Etter du er ferdig med å amme er det ekstra viktig at brystene får god støtte i en skikkelig BH. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

KUNNE DU TENKT DEG SILIKONPUPPER?

Vi stilte spørsmålet i dette forumet på Dinbaby.com og dette forumet på Barnimagen.com - og fikk blant annet disse svarene:

- IKKE POKKER

"Jeg kunne ikke tenkt meg silikon til tross for at jeg kan bruke puppene som elastisk bæresjal. Personlig tenker jeg at fine pupper var viktigere for meg da jeg var i 20 årene, men etter passert 30 og med 4 barn er jeg bare glad kroppen virker jeg."

"Har ammet to barn, og føler jeg har finere pupper nå enn før jeg fikk barn. Jeg plagdes veldig av små pupper før, hatet dem. De var veldig små og stramme, nå er de litt rundere og mykere, men abs ikke hengete;) Kunne godt vært større nå og, men jeg lever helt fint med kroppen slik den er."

"Selv om mine er av forskjellig størrelse og henger litt, velger jeg å akseptere det. Det burde flere gjøre, for det er en uting at det skal være så vanlig å fikse på kroppen."

"Ikke pokker. Selvfølelsen min er knyttet til hva jeg kan og hvem jeg er; og ikke til hvordan brystene mine ser ut. Jeg har ammet tre, og brystene kan fortsatt brukes til det jeg vil ha dem til. Jeg selv er glad i dem, kjæresten min er glad i dem, og sønnen som ble "tvangsavvennet" er fortsatt veldig glad i dem, akkurat som de er. De er dessuten følsomme for berøring, noe jeg setter pris på. Arrvev er ikke det!"

"Har i utgangspunktet små pupper og har hatt en liten drøm om silikon i 15-20 år. Men nå - da jeg på nytt fikk kjenne melkekjetlene fylle seg og gikk fra A til C-cup, forsvant drømmen helt! Det var ubehagelig å ligge på magen og regner med silikon presser mot brystet på samme vis. Ubehagelig å ligge på siden også, følte det var noe i veien for armene mine. Tunge var de også, jeg følte jeg måtte ha god støtte i BHene hele tiden."

"Nei takk! Jeg vil overhodet ikke legge meg under kniven med mindre det er nødvendig for min eller et evt barns overlevelse eller forbedret helse. Mine bryst er ikke fantastiske som de en gang var men det er mine bryst og jeg er glad i de og den jobben de har gjort.

"Små pupper ser dessuten mer sexy og elegant ut enn store pupper, og VIL jeg lage kløft finnes det hjelpemidler, men det aller meste av klær som JEG liker er finere med små enn store pupper... Jeg er nå 34 år, og kanskje "gammel" her inne. Tror mange "Kommer til fornuft" og slår fra seg tanken om silikon om de tar seg litt tid. Tidligere var jeg mer opptatt av egen kropp og utseende, og kunne godt tenkt meg silikon.

HAR LYST PÅ SILIKON

"Jeg er bokstavligtalt spist opp, og selv nå, noen år etter ammingen, så er det ingenting igjen. Har alltid hørt at de kommer tilbake, men den gang ei. Her er det ingenting igjen utenom rosinene som liksom skal være brystvorter."

"Jeg har veldig lyst på silikon i brystene. Men vet ikke helt om jeg tør. Var ganske fornøyd med puppene før jeg fikk barn. Men nå henger de og "buler" innover. Samboeren min får ikke se meg toppløs lenger.. Det er trist.."

"Skal sies at jeg ikke vil ha kjempestore pupper som alle ser er silikon på lang vei, bare slik at jeg selv synes det ser naturlig ut og at jeg slipper å være flau over de."

"Det er ikke så kult med "lefser" til pupper når man bare er i begynnelsen av 20 årene."

"Jeg skal ha, det dreier seg kun om økonomi i forhold til når det skjer. Har aldri hatt store, og ønsker meg ikke store. Men når det bare er to små bulker med brystvorte på føler jeg meg ikke spesielt fin lenger."

"Etter 4 svangerskap så er det rett og slett ikke mer igjen inni dem. Jeg bruker en D-cup ennå, men det er liksom ikke noe fyll i dem lenger. Hvis jeg ligger på siden så er de helt pannekake-flate."

ER ALLEREDE OPERERT

"Jeg sa til legen som opererte meg at jeg hadde født 3 barn og ønsket å se ut deretter bare med litt mer fylde, ønsket ikke å se ut som en ungpike med struttepupper, det ville vært unaturlig."

"Jeg begynte å spare og bestemte meg for å gjøre det etter barn nr2. Jeg har nå faste fine pupper igjen som de fleste ikke ser at det er silikon i."

"Jeg opererte inn implantater etter graviditeter og amming. Jeg la inn akkurat så mye at brystene nå ser naturlige ut, det kan verken ses eller kjennes at det er silikon. Jeg har mye bedre selvtillit, føler meg mer kvinnelig og stolt over kroppen min."

"Jeg fikk silikon i brystene 4 år før jeg ble gravid. Iløpet av svangerskapet har brystene forandret seg voldsomt og jeg skal forhåpentligvis ha ny operajon snart."

"Jeg tok silikon for 12 år siden. Etter 3 barnefødsler og amming var det bare vrengte bukselommer igjen følte jeg. Så når jeg følte jeg var ferdig med å få barn så spanderte jeg nye pupper i 30 års gave til med selv. De som vet jeg har silikon sier at jeg forandret med nesten over natten, fikk bedre holdning og lyste av selvtillit.

VIL HA MINDRE PUPPER

"Jeg kunne heller tenke meg en brystreduksjon. Jeg har det som mange ville si er "perfekte" pupper. De er C/D-cup og fine i formen selv etter ett år med amming. Jeg synst imidlertidig det blir for vulgært med mange topper, og kunne heller tenke meg små pupper som passet i alle slags klær!"

Mens noen er storfornøyde med mammakroppen sin, er det andre som lengter etter å få kroppen sin tilbake etter svangerskap, fødsel og amming. Noen mødre ønsker også å fikse på brystene sine.

Bare "skinnfiller" igjen

De færreste av disse kvinnene vil ha kjempestore glamourmodellpupper.

- De ønsker bare å komme tilbake til hvordan de så ut før de ble gravide. Kanskje har brystene helt mistet form slik at det bare er "skinnfiller" igjen. Noen har veldig små bryster i utgangspunktet, sier Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo.

Kvinner er misfornøyde

Hun har forsket på kvinner som lar seg operere av kosmetiske grunner.

- Kvinner er generelt veldig misfornøyde med kroppen sin, og de som lar seg operere er mer misfornøyde enn andre. Etter operasjonen kom de opp på samme nivå igjen, og stort sett er de kjempefornøyde med resultatet, sier Kvalem.

Flere vil ha større pupper

Hun bekrefter at det er blitt vanligere å forstørre brystene, noe også tall fra Statistisk sentrålbyrå dokumenterer. Det har sannsynligvis tre hovedgrunner.

- Den ene grunnen er at det er blitt mer akseptert. Mange kjenner noen som har gjort det, og det har fått mye omtale i media. Den andre grunnen er tilgjengeligheten. Det er ikke lenger bare de største byene som har klinikker som utfører slike operasjoner. Dessuten er operasjonene blitt sikrere. Den tredje grunnen er økonomi. Mange har mer penger til overs enn folk hadde før.

Best å være normalvektig

Ammeeksperter, blant annet overlege Gro Nylander, påpeker at bryster alltid vil endre seg under en graviditet, fordi kjertelvev utvikles og fettvev fortrenges.

- Om du i tillegg ammer, ser ut til å spille liten rolle. Når graviditet og amming er over, tilbakedannes kjertelvelvet og det blir naturlig nok bedre plass inni "brystposene". Hvis du dertil er veldig tynn så det ikke fylles på med fettvev, blir nok brystene slappere. "Penest" bryster får med andre ord normalvektige som ammer og så bruker lang tid på avvenningen, sier Nylander til Barnimagen.com.

Vent til du er ferdig med barn

Plastiske kirurger anbefaler i utgangspunktet å vente med brystimplantat til du har fått de barna du ønsker deg.

- Dette et et tema vi alltid tar opp. De fleste kan fint amme selv om de har innlegg, men mange vil oppleve at implantatet ikke lenger fyller ut huden når de har vært gravide og ammet. Noen opplever også brystbetennesle i forbindelse med amming, og dette kan forårsake kapseldannelse rundt protesene. Vent derfor helst til du er ferdig å amme og det ikke lenger lekker melk fra brystene. For noen tar det tre uker, for andre tar det tre måneder, sier Christian Busch, PhD og spesialist i plastikkirurgi ved Klinikk Bergen.

- Ofte blir også resultatet mer naturlig hos kvinner som har vært igjennom svangerskap og amming, supplerer Kjell Andenæs, spesialist i plastisk kirurgi ved Clinique Andenæs i Moss.

Han vil ikke direkte fraråde barnløse kvinner å la seg operere, i hvert fall ikke om de har dårlig selvtillit på grunn av veldig små bryster.

Økning blant mødre

Også kirurgene opplever at flere enn før vil legge seg under kniven.

- Det er en klar trend. Tidligere var det først og fremst de helt unge som ville ha større bryster. Nå ser vi en økning blant kvinner som er ferdige med barnefødsler, og som føler at brystene er blitt innsunkne, sier Kjell Andenæs.

Christian Busch har samme erfaring.

- Vi opplever en større pågang en noensinne. Så mitt inntrykk er at det er blitt mer vanlig enn før, sier Busch.

Ønsker ikke kjempepupper

Ifølge han er det er to hovedgrupper som ønsker å forstørre brystene sine. Den ene er jenter tidlig i 20-årene som føler at de har veldig små pupper. Den andre er kvinner som har fått barn, og som ønsker å bli som de var før.

Blant kvinnene med barn er det få som egentlig ønsker seg "kjempepupper".

- Huden er kanskje litt strukket og ødelagt, så de trenger kanskje litt større proteser for å fylle ut, men ikke mer enn at de blir som de var da de var høygravide og ammet.

Forstørrer brystene med eget fett

Det hender at noen kvinner ikke blir anbefalt brystimplantat om huden er ødelagt og lite elastisk. Da er det kanskje brystløft som passer best, eventuelt brystløft kombinert med silikonproteser.

Et alternativ til proteser er å forstørre brystene med eget fett. Det regnes som en varig og naturlig forstørrelse, men ulempen er at noe av volumet forsvinner, og det er vanskelig å forutsi hvor mye som består.

Les mer:

Slik forandrer brystene seg under graviditeten

- Amming gir ikke hengepupper

Gravide Linni Meister: - Puppene er veldig tunge

Avstemning

Når er det ok å operere puppene?

47% stemmer
Når du måtte ønske - gjør hva du vil med kroppen din
14% stemmer
Dersom du virkelig ønsker en liten justering
19% stemmer
Dersom de er sjenerende små eller sjenerende store
15% stemmer
Kun dersom størrelsen utgjør et helseproblem
5% stemmer
Det er aldri ok
Les hele saken