- Det er veldig individuelt hva man forventer seg når det gjelder sex etter fødsel. Dette avhenger av mange ting og faktorer, men det er absolutt ingen grunn til å tenke at sexlivet skal forsvinne selv om dere får et lite barn, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Hun sitter også i Nasjonalt fagråd for svangerskapsomsorgen og gründer av Lykkelig som liten.

Løvendahl Mogstad legger til at sex nok likevel ikke er det første de fleste tenker på når de kommer hjem fra barselavdelingen, sover lite og knapt vet opp ned på noe.

- Mange, særlig førstegangsfødende, er også preget av selve fødselen den første tiden. Underlivet er sårt og ømt, og renselsen pågår noen uker, sier hun.

Ulike behov

Privatpraktiserende helsesøster Tone Aanderaa bekrefter at nybakte foreldre har veldig ulike behov for sex etter fødsel.

- Det varierer også mye når behovet kommer. Det er jo naturlig at mor ikke er klar med en gang, men det er ikke alltid det er sånn at far savner sex før mor, sier hun.

For mor avhenger det mye av hvordan hun føler seg med eventuelle sting, blødninger og smerter, og samtidig bruker hun mye tid i løpet av døgnet til å amme.

- Kanskje opplever du som nybakt mor at du får så mye nærhet med barnet at du ikke har behov for annen intimitet med partneren. Eller kanskje er det tvert imot slik at du lengter etter tid med bare deg og din kjære og føler at barnet du er så glad i noen ganger er litt i veien. Alt dette er normalt, sier hun.

Dette kan dere snakke om hvis dere syns det er vanskelig å gjenoppta sexlivet

  • Hva tenker du om sexlivet etter at vi ble foreldre?
  • Har opplevelsen din av fødselen gjort noe med ditt seksuelle liv med meg?
  • Savner du sex?
  • Hva er ditt behov for sex i forhold til mitt?
  • Hva tenner deg mest?

Kilde: Helsesøster Tone Aanderaa

Bruk kondom

Aanderaa forteller videre at det ikke er noen regel for når man kan ha sex etter fødsel og at det er viktig at hver enkelt kjenner etter når han eller hun syns det føles greit.

Dersom dere ønsker å gjenoppta sexlivet mens renselsen pågår, bør dere imidlertid huske å bruke kondom for å unngå en eventuell infeksjon.

Vær for øvrig også klar over at det kan føles litt annerledes enn før fødselen.

- Skjeden kan være videre eller trangere enn før. Vær forsiktig i starten om det er vondt, og prøv ulike stillinger. Noen kan oppleve at enkelte stillinger  presser mot livmoren, sier Aanderaa.

Hun legger til at det ellers er viktig å snakke med partneren.

Fortell hva du har behov for og spør hva han eller hun ønsker.

Forandringer i underlivet

Løvendahl Mogstad forteller at de vanligste endringene i begynnelsen er de fysiske forandringene i underlivet.

- Særlig om man har blitt sydd i skjeden og har hatt en hard og tung fødsel. De som har gjennomgått keisersnitt har vært gjennom en operasjon, og må ta hensyn til dette, sier hun.

En del må venne seg til kroppen sin igjen, både fysisk og psykisk, og da kan det ta litt tid før de føler seg klare for sex.

- Det er nok også vanlig å være tørr i skjeden i noen måneder etter fødselen, særlig hvis man fullammer, og dette kan gjøre at det verken er behagelig eller fristende å ha samleie. Det bedrer seg imidlertid raskt, og det hjelper godt på om man er tent og virkelig har lyst, sier hun.

Sjelden et problem

Legen forteller at det er vanlig å undres på om det vil føles og kjennes likt å ha sex etter fødselen som før, men dette finnes det ikke noe fasitsvar på.

- Dette er vel nokså individuelt, men stort sett er det ikke noe problem. De fleste merker ikke forandringer som preger sexlivet betydelig, sier hun.

Løvendahl Mogstad sier videre at det også er en del menn som er usikre når det gjelder sex etter fødsel, og også hun mener derfor at det aller viktigste er en god kommunikasjon.

- Dette er viktig for begge. Prøv dere så litt frem slik at det blir en fin opplevelse for dere begge, sier hun.

Erogene soner

Aanderaa forteller at det i tillegg er vanlig å få noen nye, overraskende opplevelser i forbindelse med de erogene sonene i denne perioden.

- Vi mennesker har erogene soner ulike steder på kroppen, og disse vekker vårt begjær når de blir berørt. For flere kan dette begjæres også vekkes når barnet suger på brystet, sier hun.

selv om ammingen i begynnelsen kan føles litt ubehagelig, kan noen også oppleve at det kiler litt og tenner de erogene sonene.

- Da er det viktig å være klar over at dette er helt vanlig. Det er ikke rart for du har veldig sensitive soner på dette området. Observer bare at dette skjer og vær åpen og tolerant overfor deg selv, er rådet fra helsesøster.

Etter hvert som du venner deg til ammingen, vil du kunne oppleve at dette forandrer seg.

Husk prevensjon

Renselen varer ofte i seks uker, og infeksjonsfaren er større helt i begynnelsen.

Likevel er det altså ikke noe i veien for å gjenoppta sexlivet før denne er over hvis begge ønsker det og kjenner lysten til intimitet.

- Vi står nok likevel kanskje oftere overfor det motsatte problemet, nemlig mangel på lyst og at unge par med små barn har sjelden sex og venter veldig lenge etter fødsel før de orker å komme i gang igjen. Det er heller ikke bra for et sunt og godt parforhold, sier Løvendahl Mogstad.

Hun legger til at det ikke er noen grunn til å legge bånd på seg selv om man har en baby inne på soverommet.

Et lite barn tar ikke skade av at mor og far koser seg.

- Ellers som vanlig er viktig å tenke på hygiene og å huske prevensjon dersom man ikke ønsker å få veldig tette barn. Selv om sjansen er svært liten ved fullamming, er det ingen garanti for hvor stor fruktbarheten er for lystne par, sier hun.

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt du må vite om barseltiden