De amerikanske søstrene Tracy Raver og Kelley Ryden har gitt ut fotoboka Sleeping Beauties, med bilder av sovende nyfødte.

Hva gjør vi ikke for å forevige barna våre - få med deg de hysteriske tatoveringene til norske foreldre

Bare noen dager gamle

Det som gjør fotografiene til Raver og Ryden så spesielle, er at alle babyene på bildene er mindre enn ti dager gamle.

Et annet karakteristisk trekk er at de nyfødte barna sover søtt mens portrettbildene tas. Fotografene har flyttet på babyenes kropper slk at de sitter eller ligger i de helt spesielle posisjonene som du ser i bildegalleriet over.

Noen er pakket inn i strikkeskjerf, andre krøller seg sammen i hengekøyer, på bløte tepper eller i flettekurver.

Er du gravid? Se hvordan du tar fine bilder av gravidmagen

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store.

SLEEPING BEAUTIES

SOVEDUKKER: Boken "Sleeping Beauties: Newborns in Dreamland" med sovebilder tatt av fotografene Tracy Raver og Kelley Ryden, har fått mye omtale verden over. © Foto: Ryden-Raver LLC

Krøller seg sammen som i livmoren

Ifølge fotografene et det naturlig for nyfødte å krølle seg sammen på denne måten. Stillingene de former babyene inn i, skal gi dem en følelse av å være tilbake i livmoren.

Trikset for å få dette til skal være å ta bildene like etter at babyene har spist, slik at de er mette, søvnige og samarbeidsvillige.

Se flere babyer utenom det vanlige

"Smakløst" og "unaturlig"

Men ikke alle forelsker seg blindt i de sovende skjønnhetene.

Da bildene ble publisert i Daily Mail tidligere i år, kommenterte flere lesere at de syntes bildene var "smakløse", "unaturlige" og "meningsløse", til og med "skremmende".

Flere anklaget fotografene for ikke å behandle de små babyene med respekt.

Hva synes du om babybildene? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Full ro i studio

Som et svar på disse og lignende anklager, uttaler fotografene at de alltid setter babyenes sikkerhet og komfort høyest.

De sier de bruker mye tid på å få babyene til å slappe ordentlig av, og sier at det hersker en behagelig, fredelig energi i studioet når bildene tas, noe som beroliger barna.

Tips til babyfotografering

Ønsker du å ta like bra bilder av din nyfødte lille skjønnhet, kan disse tipsene fra fotograf Cecilie Bech hjelpe deg på vei.

Her kan du lese flere av Bechs tips til hvordan ta bra bilder av barn:

 • Unngå blits: Samtidig er de svært vare for skarpt lys. Det er derfor en fordel å kunne bruke det eksisterende lyset fremfor å fyre av blitsen.
 • Naturlig lys: Naturlig, mykt lys inne fremhever også det sarte og nyfødte preget.
 • Knips når barnet sover: Ofte er de beste spedbarnsbildene tatt når barnet sover.
 • Lang lukkertid: Sovende er babyen avslappet i kropp og ansikt, og man kan bruke lange nok lukkertider til å utnytte det eksisterende lyset.
 • Mer liv etter et halvt år: Når babyen nærmer seg halvåret, blir det straks mer spennende å fotografere.
 • Skru opp varmen: Samtidig er de rettere i kroppen, og kan gjerne sitte - hvert fall med litt støtte. Ha det godt og varmt i rommet, så går det fint å kle av barnet.
 • Myke rekvisitter: Et mykt teppe eller et saueskinn er fint for barnet å ligge på.
 • Røde øyne: Røde øyne er generelt et problem når man fotograferer med kameraets innebygde blits.
 • Store pupiller : De røde øynene kommer av at lyset reflekteres av netthinnen. Barn har store pupiller, og får oftere røde øyne enn voksne.
 • Bruk ekstern lyskilde: Med en ekstern blits blir avstanden mellom blitsen og øynene større, og problemet kan unngås.
 • På med lampene: Røde øyne kan også reduseres ved å sette på ekstra lys i rommet, da pupillene som regel vil trekke seg mer sammen.
 • "Anti røde øyne": Mange kameraer har en såkalt anti røde øyne-funksjon, noe som gjerne er flere blink eller en ekstra blitsutløsning i forkant av fotograferingen.
 • Kan miste uttrykket: Dette gir tidsforsinkelse før bildet tas, og det er lett for å miste de spontane ansiktsuttrykkene.
 • Rediger bildet: Det kan da heller være gunstigere å redigere bort de røde øynene i ettertid. Dette gjøres enkelt med egne knapper i så å si alle bildebehandlingsprogrammer.

Få flere fototips: Våre beste fototips

Les hele saken