I den første tiden etter fødselen er det viktig at foreldrene tar seg tid til å utforske babyen, og lar babyen få tid til å utforske dem.

Spedbarn har flere behov enn søvn og mat.

Nysgjerrige

- Bli kjent med barnet, finn ut hvordan det reagerer og hva det reagerer på, sier helsesøster Hanne Holme ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse.

Foreldre bør være oppmerksomme på barnets signaler og lytte til hva deres egen intuisjon forteller at barnet ønsker eller har behov for, mener helsesøsteren.

Babyer er nysgjerrige på omverdenen, og det krever ikke mye innsats fra foreldrene for å stimulere barnet til bedre å utvikle sine medfødte sanser.

KROPPSKONTAKT

KROPPSKONTAKT: Berøring er livsviktig for det nyfødte spedbarnet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

1) FØLESANSEN

- Berøring er livsviktig for spedbarnet, sier Hanne Holme.

- Barn som ikke får den nødvendige kroppskontakten, utvikler seg langsommere enn andre barn, både psykisk og fysisk.

All type berøring er viktig, og foreldre trenger ikke være så redde for å gjøre feil.

Det er for eksempel ikke avgjørende å lære seg spesielle babymassasjeteknikker for at babyen skal ha utbytte av kroppskontakten.

-Ta gjerne litt olje på hendene og stryk rolig over babyen. Du trenger ikke ta hardt i. Test gjerne på ditt eget lår og kjenn etter hva som er behagelig. Bruk langsomme, rolige og lette bevegelser og gjør det til en liten kosestund, tipser helsesøsteren.

Foreldre gir babyen mye stimuli hele tiden uten å tenke så mye over det. For eksempel når babyen gråter, kjennes det for de fleste veldig naturlig å bære og stryke litt på barnet, og holde det nær inntil kroppen.

Barnet opplever oftest stor trygghet ved å kjenne kroppskontakt, spesielt den første tiden.

2) HØRSELEN

Spedbarnsforskning viser at babyen foretrekker mors stemme fra første stund, og kjenner igjen mors lukt bare timer etter fødselen, forteller Holme.

Selv om det ikke er noe galt med å spille Mozart og Vivaldi for å berolige babyen, er det enkle som regel det beste.

- Foreldrenes stemme fungerer utmerket for å stimulere babyens hørsel. Syng og snakk med babyen, det har vel så stor effekt som Mozart, sier helsesøsteren.

Barnet ditt vil elske sangstemmen din, uansett hvordan den lyder i andres ører.

Gjenkjenner foreldrenes stemmer

Babyen vil gjenkjenne mors stemme fra fosterlivet. Fosteret kan høre fra omkring 20. uke. Når barnet er født, har det derfor lang erfaring med å lytte til sin mors hjerterytme og stemme.

HØRSEL

HØRER GODT: Babyen kan gjenkjenne foreldrenes stemmer fra fosterlivet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Av den grunn bør også far snakke med babyen i magen. Det skaper tilknytning, og vil også kunne bidra til at babyen kan gjenkjenne fars stemme etter fødselen, anbefaler helsesøsteren.

 

Demp høye lyder

Beskytt barnet mot høye skarpe lyder. Pass for eksempel på at ikke spilledåsen har for høy lyd. For å dempe lyden kan det være lurt å sette en tapebit over høyttaleren.

Utforsk og bli kjent med barnets signaler på at det har behov for pauser. Når barnet ser bort, kan det være et tegn på at det har fått nok stimulering.

Andre tegn på dette, kan være at babyen rynker lett på øyenbrynene eller etter hvert også snur hodet bort. Når babyen blir større kan for eksempel gi pausesignaler i form av å holde oppe en arm.

Dette er bittesmå signaler på at det har fått nok, og som foreldre må være obs på.

Husk på at for tidlig fødte eller barn med abstinenser etter mors rusmisbruk ikke alltid vil være i stand til å sende ut slike signaler, og i større grad må skjermes.

- For eksempel vil prematurt fødte barn ha vagere signaler og det kan være vanskeligere å tilpasse deres behov for stimulering. Foreldrene vil få ofte få samspillsveiledning på sykehuset, alternativt bør de om slik veiledning fra helsestasjonen forteller Holme.

Også andre som ønsker veiledning for å bli kjent med barnets signaler som dette vil ha stor glede av samspillsveiledning som for eksempel Marte Meo-metoden som tilbys på veldig mange av landets helsestasjoner, tipser hun.

Les mer om hvordan du stimulerer babyen: 10 tips som gjør babyen din smart

3) SMAKEN

- Smaksløkene blir utviklet svært tidlig i fosterlivet, så det er grunn til å anta at babyer kan skille mellom surt og søtt fra de er født, forteller Hanne Holme.

Barn som ammes, får smakssansen stimulert fordi melken tar smak etter det mor spiser.

Morsmelk smaker dessuten søtt, og som kjent er mange barn og voksne livet tiltrukket av søtsmak livet gjennom.

Det er viktig at man gir barnet mulighet til å venne seg til flere smaker når de blir store nok til å spise fast føde.

- Ikke gi opp med det samme om babyen ikke liker smaken av maten du forsøker å tilby, prøv igjen og igjen. Det er viktig for at smaksløkene skal utvikle seg og for at barnet skal like andre smaker enn søtt. Det kan også være med på å forebygge kresenhet senere, forteller helsesøsteren

4) LUKTESANSEN

Spedbarnsforskning viser at babyer foretrekker mors lukt og kan skille mors lukt fra andre kvinners. De kan også lukte forskjell på mors melk sammenlignet med andre kvinners melk.

- Babyen lærer mye sannsynligvis også om hva som lukter vondt ved å se på andres ansikter. Spedbarn speiler seg i andre og hermer etter ansiktsuttrykk, og lærer kanskje ved å se på mors ansikt at noe lukter vondt, sier Hanne Holme.

5) SYNET

I tillegg til det nyfødte behov for nær kroppskontakt den første tiden, blir spedbarnets interesse for ansikt-ansikt-kontakt gradvis utviklet.

SYN

ELSKER ANSIKTER: Små babyer lar seg fascinere av ansikter. Det er gjerne mer spennende enn flotte leker. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

I begynnelsen klarer spedbarnet slik kontakt med de nærmeste omsorgspersonene kun i kortere perioder, men dette utvikler seg raskt de første månedene. Og det forblir det mest interessante i mange måneder.

- Når barnet er cirka 2-3 måneder, er foreldrenes ansikter de aller mest spennende å se på, og ofte mye mer spennende for spedbarnet enn de flotteste leker, forteller helsesøsteren.

-Ved å gi barnet mulighet til å utforske ansiktet ditt gir du det god grobunn for videre utvikling. Barnet imiterer helt fra noen timer etter fødselen, selv om det tar lengre tid i starten. Ved å kommunisere rolig med barna fra starten av utvikler barnet sine kommunikasjonsevner gjennom å herme etter den voksne, sier Hanne Holme.

Etter disse første månedene, blir barnet mer og mer interessert i omverden.

Foreldre bør da være med å dele barnets opplevelser og utforske omverden sammen med barnet. For eksempel kan foreldrene følge barnets intiativ overfor en leke, og se og snakke om det de ser og opplever.

Begrens tv-tittingen

Helsesøsteren har på sine hjemmebesøk lagt merke til at mange foreldre holder babyen på fanget mens de ser på tv, eller gjerne har fjernsynsapparatet stående på hele dagen. Men det skal man være litt forsiktig med når man har små babyer.

- Har du barnet liggende på fanget foran tv-en, vil det automatisk snu seg mot skjermen som med masse farger, lyd og bevegelser, i stedet for å se på ansiktet ditt, sier Holme.

Det er vanskelig for de minste barna å bli utsatt for flere stimuli samtidig, og det forstyrrer barnets evne til konsentrasjon.

Da kan barnet overstimuleres og bli stresset, i tillegg til at den gode kontakten mellom foreldre og barn forstyrres, forklarer hun.

Man bør heller ikke legge babyen foran tv-en om den står på.

Selv om noen babyer tilsynelatende blir rolige av det, er det en misforståelse, det kan i virkeligheten stresser barnet.

Del babyens opplevelser

Av samme grunn bør foreldre heller ikke overdrive bruken av uro og babygym på de minste spedbarna, mens utover i andre levehalvår kan dette være en morsom aktivitet for barnet i kortere perioder.

Foreldrene bør også her dele barnets opplevelser, slik at dette ikke utvikler seg til å bli en aktivitet barnet gjør helt på egen hånd i lange perioder.

- Da er det bedre å la barnet få se på ansikter og kommunisere med sine nærmeste. Det enkle er ofte det beste, sier helsesøsteren.

Les hele saken