Er foreldrenes dobbeltseng et bedre sovested for babyen enn egen seng og eget rom?

Trygghet gir god søvn

Holdningen til å ha barn i dobbeltsengen om natten er splittet. Ikke bare blant småbarnsforeldre, men også blant pedagoger og søvneksperter.

Noen mener det er en dårlig vane. Andre hevder at det er med på å gjøre barnet trygt og gi det god søvn.

Her kan du se om barnet ditt får nok søvn

In å dele seng med babyen

Tendensen ser uansett ut til å være at samsoving er mer populært i dag enn for noen år tilbake.

- Det kan se ut til at det er en økende trend blant småbarnsforeldre å ha babyen i foreldresengen, sier psykolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Bjørg Grova.

Det tror psykologen henger sammen med at det også har blitt vanlig å bære barnet i sjal eller meitai, for å gi babyen mest mulig kroppskontakt.

SOVER SAMMEN

FÅ NOK SØVN: Barn har det best med uthvilte foreldre, mener psykolog Bjørg Grova. Går samsovingen hardt utover din egen søvn, bør dere vurdere andre alternativer, råder hun. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Det eksisterer en antakelse om at det nærmest er livsnødvendig for spedbarnets utvikling å ligge tett inntil foreldrenes kropp store deler av døgnet. Men det finnes ingen forskning som viser at sovested er avgjørende, sier Grova, som håper at ikke småbarnsforeldre tror at babyer tar skade av å sove i egen seng.

- Du gir ikke babyen angst selv om hun ikke får ligge inntil mor hele natten. Babyer skal selvsagt ha mye kroppskontakt, men det holder at de får det i løpet av dagen, mener hun.

Sterk økning fra 80-tallet

Pedagog Solveig Albrecht Wahl, som har arbeidet med barn blant annet innenfor pedagogisk-psykologisk tjeneste og som er engasjert i temaet spedbarn og søvn, har tall som viser at stadig flere småbarnsforeldre sover sammen med babyen.

- Jeg har ikke den nyeste statistikken, men i en undersøkelse fra 1984-89 sov fire prosent av barna i kontrollgruppen sammen med foreldrene, mens andelen hadde økt til 15 prosent i perioden 1993-98 og til hele 32 prosent i 1998-2003.

- Samsoving gir barnet trygghet

Hun synes dette er en svært positiv utvikling.

- Opp gjennom menneskets evolusjonshistorie har mor og spedbarn samsovet fra fødsel av. Det har gitt barnet nærhet til foreldrenes lyder, lukter, varme og bevegelser. I millioner av år har dette vært en naturlig måte å regulere barnets nattesøvn, påpeker Albrecht Wahl.

Hun mener at samsoving har flere fordeler:

- Forskning viser at ved samsoving har mor og barn koordinert soverytme. Fordelen for en mor som ønsker å fullamme, er at hun ikke må stå opp, hente barnet, amme og så stå opp igjen for å legge det i egen seng eller til og med eget rom.

Dette kommer barnet til gode og kan gi mor mer søvn, påpeker pedagogen, og viser til forskning som sier at mødre som sover med sine barn, ammer barna lenger enn mødre som lar barnet sove alene.

- Fornuftig å la barnet sove i egen seng

Psykolog Bjørg Grova tror mange foreldre får bedre søvn om babyen ligger i egen seng. Hun mener det er viktigere for babyen å ha noenlunde uthvilte foreldre enn å ligge inntil mor og far om natten.

- Det som betyr noe for babyens utvikling, er foreldrenes evne til å gi barnet sensitiv omsorg over tid, sier Grova.

- Det vil si at mor og far har fokus på babyen, at de blir kjent med den lille og legger merke til barnets behov og tilstand, som når det er sultent, trett, har behov for kontakt og aktivitet og når det trenger å være i fred. Dette kommer naturlig for de fleste foreldre.

Mødre som foretrekker å la spedbarnet sove i sin egen seng, trenger med andre ord ikke ha dårlig samvittighet, ifølge psykologen.

Tvert i mot, mener hun det kan være fornuftig å lære barnet å sove i egen seng fra spedbarnsalder, og at noe av det viktigste er å støtte spedbarnet i utviklingen av en fast døgnrytme.

- De første seks ukene etter fødselen må foreldrene følge babyens behov. Men når babyen nærmer seg 3 måneder kan man så smått begynne med fast morgentidspunkt, faste leggerutiner, og øve på å la barnet roe seg og sovne i egen seng, mener psykologen.

Helsedirektoratets anbefaling

I Helsedirektoratets brosjyre om graviditet, fødsel og barseltid står følgende anbefaling om hvor og hvordan spedbarnet skal sove:

  • Barnet skal alltid sove på ryggen.
  • Barnet kan sove i en egen seng.
  • Du kan også ha barnet sammen med deg i sengen, men da må du passe på flere ting.
  • Barnet må ikke ligge for tett inntil deg.
  • Du må aldri sove sammen med barnet hvis du har drukket alkohol eller brukt medisiner som gjør deg sløv.
  • Barnet kan ikke sove i samme seng som noen som røyker.
  • Det anbefales at barnet har egen dyne eller teppe.

Kilde: Graviditet, fødsel og barseltid i Norge, faktahefte fra Helsedirektoratet

Få tips til hvordan du får barnet til å sove natten gjennom

Personlig anbefaler hun en egen seng til babyen, kloss inntil foreldresengen, og at mor legger babyen tilbake dit etter nattamming.

Vær obs på overoppheting

For noen år tilbake frarådet Helsedirektoratet foreldre å sove sammen med nyfødte spedbarn, fordi man mente det økte risikoen for krybbedød.

Det har man nå gått bort fra, men psykolog Bjørg Grova mener det er grunn til å være forsiktig når man deler seng med de aller yngste.

- Prestisjetunge National Sleep Foundation, som går gjennom all forskning som omhandler barn og søvn, sier at det ikke er viktig hvor barna sover, med tanke på krybbedød. Men grundige studier, blant annet ved Haukeland Universitetssykehus, viser at overoppheting kan være en risikofaktor. Det er derfor svært viktig at babyen ikke har det for varmt, noe det fort kan bli i foreldrenes seng, påpeker Grova.

Foreldresengen må derfor være romslig og babyen bør ha egen dyne.

Les mer: Nå er det trygt å ha babyen i dobbeltsenga

Sikker samsoving

Også Solveig Albrecht Wahl er opptatt av at babyen skal ha det trygt i foreldresengen.

- Foreldre som røyker, bruker sløvende medisiner, er påvirket av alkohol, narkotika eller lignende bør ikke samsove, advarer pedagogen.

Madrassen skal heller ikke være ikke for myk eller ha sprekker.

- Barnet må dessuten ikke være for varm kledd, og romtemperaturen bør være cirka 18 grader. Barnet bør ha egen dyne, men ingen pute.

For å sikre at både foreldre og barn får en god natt søvn i dobbeltsengen, er det viktig at sengen er bred nok.

- Her gjelder det å være kreativ: Bygg på sengen at alle har nok plass, sier Albrecht Wahl. Hun legger til at det er viktig at også mor og far sover godt for å kunne fungere i hverdagen.

- Sett fra barnets perspektiv, kan det gjerne sove hos foreldrene til det er fem år. Det anbefaler forsker Margot Sunderland ved Centre for Child Mental Health i London, fordi det gir trygge barn. Men det er avhengig av foreldrenes behov. Noen foreldre blir veldig forstyrret av å sove med barnet, og lengter etter å ha sengen for seg selv igjen.

Ønsker du å ha sengen for deg selv? Slik sover ungen i egen seng

- Trette foreldre

Psykolog Bjørg Grova mener det kan være vanskelig for foreldre å få en god natts søvn om barna ligger i dobbeltsengen også når de er over babystadiet.

- Barn i førskolealder kan sove svært urolig. De drømmer mye, snakker, vrir seg og sparker gjerne i søvne, og vekker foreldrene. Da bør foreldrene forsøke å venne barnet til å sove i egen seng.

Men psykologen har stor forståelse for at barn kan føle behov for nærhet med foreldrene i løpet av natten.

- Før i tiden var det vanlig at søsken sov på barnerom, noen delte også seng. Nå har gjerne barna eget rom, kanskje langt unna foreldrenes soverom. Det er ikke rart at barn kan føle seg forlatt og alene om natten.

Finn gode løsninger for barnet

I slike tilfeller bør foreldre forsøke å finne noen kompromisser, mener Grova.

Et lite lys kan stå på og døren være på klem, barnet kan ha kosedyr i sengen, og selvsagt må barnet få lov til å komme opp i dobbeltsengen og få trøst om det har hatt vonde drømmer.

- Poenget er at man bør unngå å la det bli en fast vane. Det kan bli et problem for større barn, at de ikke har lært seg å sove alene, mener psykologen.

Det aller meste du trenger å vite om barn og søvn får du svar på her

Les hele saken