Reise med baby:

Til Syden med baby

Her er gode tips til hvordan du får en vellykket sydentur med en liten baby.

BABY: Her er gode tips til ferie med baby i Syden.

BABY: Her er gode tips til ferie med baby i Syden. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
HÅNDBAGASJEN: I håndbagasjen bør du pakke ekstra bleier, smokker, våtservietter og tåteflaske/tutkopp.

HÅNDBAGASJEN: I håndbagasjen bør du pakke ekstra bleier, smokker, våtservietter og tåteflaske/tutkopp. Foto: Foto: Crestock

Skal man reise langt med en baby? Mange foreldre ønsker å gjøre det , for eksempel i permisjonstiden mor og far har sammen. Ikke alle mener det er smart.

- Jeg synes det er viktig å ikke reise for tidlig med barnet, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

Et spedbarn som er altfor lite har ingen glede av å komme til Syden, mener hun.

Les også: Feriematen som gir diaré

Lena S. Petersson, informasjonssjef i Star Tour, har derimot rikelig erfaring med å reise med småtasser og syns det er uproblematisk.

- Jeg reiste med begge mine da de var to måneder gamle, til San Francisco og fra Italia til Norge, forteller hun.

- Glem andre passasjerer

Uansett er Sydenturen en fin og familievennlig ferie for mange med små barn. Petersson mener det er viktig at foreldrene greier å finne roen.

- Dersom foreldrene er stressa, så blir også barnet stressa. Det er viktig at du føler deg trygg, sier Petersson.

Dersom barnet begynner å gråte på flyet, er hennes råd å ganske enkelt glemme de andre passasjerene.

- Alle som har hatt en baby og som har vært i samme situasjon vil føle med dere og synes synd på babyen, fremfor å irritere seg over den, sier Petersson.

Baby på flyet

Helen Begby anbefaler spedbarnsforeldre å spørre etter babyvugge når de skal på en lengre flyreise.

- Denne kan festes på veggen slik at barnet kan ligge der og sove. Det finnes ikke mer enn én eller to slike på hvert fly, og som regel er det spedbarnet som er minst som får denne. Dette er noe man kan ønske seg, men man får sjelden bekreftet det før man kommer på flyet, sier Begby.

Les også: Slik overlever du å fly med barn

Om ikke babyvugge er å oppdrive, kan en vindusplass gjøre reisen behageligere da man kan støtte seg til veggen under amming eller hvis barnet sover på fanget.

Et godt råd for å forhindre propper i ørene til den lille er å amme under oppstiging og nedstiging, men ikke begynn for tidlig. Å gi barnet en flaske med noe å drikke kan også hjelpe mot vonde ører.

La babyen bade

Sydenturen blir morsommere for babyen dersom det finnes et barnebasseng på hotellet som er grunt og som har varmt vann. Små babyer liker dette.

Det kan være lurt å velge et feriemål som har langgrunne strender slik at man ikke må løpe etter barnet og passe på hele tiden.

Et lite, oppblåsbart svømmebasseng kan også settes under en parasoll med litt vann i, så den lille kan plaske litt og leke oppi der.

Drikk mye vann

Når man reiser til varmere strøk er det viktig å drikke mye vann. Barnets mor må drikke mer vann enn normalt for å produsere nok melk.

MYE VANN: Pass på at barnet får i seg nok væske. En mor som ammer må drikke mer enn normalt i Syden.

MYE VANN: Pass på at barnet får i seg nok væske. En mor som ammer må drikke mer enn normalt i Syden. Foto: Foto: Crestock

Vær nøye med å drikke vann på flaske. Dersom en mor som ammer får diaré, vil barnet få mindre melk som følge av morens væsketap.

Det er viktig at også babyen får i seg nok væske dersom den lille har sluttet å drikke av brystet.

Smart håndbagasje

Pakk ned håndbagasjen med omhu. Av og til kommer ikke bagasjen fram i tide. Husk derfor våtservietter, tørkepapir, ekstra smokker og bleier.

Mange foretrekker å skifte bleie på flysetet fremfor på flytoalettet og synes det da er nyttig å ha et pledd eller håndklær tilgjengelig i håndbagasjen.

Husk også tåteflaske og tutekopp. Drikke ved oppstiging og nedstiging hjelper mot propper i ørene. Et reiseapotek med smertestillende, nesedråper litt medisiner kommer også godt med.

Tingene som redder reisen:

I bagajsen bør du også ha morsmelkerstatning. Dette kan være smart dersom mor får en eller annen infeksjon, magesyke eller mangel på væske.

- Pass på å pakke ned noen ekstra bleier. Reisemål utenom Europa, for eksempel Thailand, har mindre bleier enn her hjemme. Dessuten er bleier dyrt i utlandet da det er skjeldnere der, sier Petersson i Star Tour.

Husk i håndbagasjen:

Smokker (noen ekstra)

Babypledd/håndklede

Desinfiserende væske /gelé

Våtservietter

Bleier (flere)

Minst to skift

Plastposer

Tørkepapir

Leker / bøker

Drikke og drikkeflaske

Noe å knaske på - for eksempel noen bananer

Legg igjen babysengen

Det er kjekt med paraplyvogn, men husk også bæresele i tillegg til vognen. Bæresele er praktisk å ha på utflukter og dersom man skal se severdigheter på reisestedet. Paraply er bra å ha som beskyttelse i solen.

Men der også mye du ikke trenger å drasse på.

- Ved de fleste familiehotellene har man mulighet til å bestille både stellebord, sittestol, barneseng og paraplytrille. Det koster noen hundrelapper ekstra, men for mange foreldre er det deilig å kunne slippe å tenke på å ta med seg for mye. Man kan fort ende opp med å føle seg som et omreisende sigøynerpar med all bagasjen, sier Petersson i Star Tour.

Les også: Alt om barn og solbeskyttelse

Beskytt mot solen

Du kan beskytte barnet mot solen på flere ulike måter:

Kjøp gjerne en parasoll på feriestedet slik at barnet kan sove en stund i skyggen. Husk solhatt til babyen, og bruk solkrem med ekstra høy solfaktor (minst 30).

I SKYGGEN: La barnet ligge i skyggen og ta seg en lur.

I SKYGGEN: La barnet ligge i skyggen og ta seg en lur. Foto: Foto: Crestock

Finn eller lag skyggefulle steder (bruk parasoll) og kle barnet i lette, luftige klær.

Unngå heten

Begby i Apollo oppfordrer foreldre til å styre unna de varmeste landene i periodene da det er som varmest.

- I enkelte av middelhavslandene er det opptil 40 grader i juli og august. Det er bedre å reise utenom den varmeste sesongen med baby, sier Begby.

Ta med mat?

Barnemat finnes nesten overalt. Men en pose grøt veier lite og smaker kanskje annerledes i andre land.

Potetskreller er ideelt dersom man ikke har mulighet til å vaske frukten. En termos er kjekt å ha for å ha med seg varmt vann til grøt.

Det finnes spesielle babybadebukser som kan være kjekke å ha når babyen bader i svømmebasseng, så slipper man brune, ubehagelige overraskelser i bassenget.

Har du flere tips til å reise til Syden med baby? Del dine tips i kommentarfeltet under!

Les også:

Unngå syke barn i ferien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning