Du trodde kanskje det var amming som ga deg hengepupper?

Dette er langt på vei en myte. Den største synderen er noe som ikke hører sammen med graviditet og baby i det hele tatt.

Feilinformasjon

- Ivanna, du har helt utrolige former.. / .. Når du får barn, skal du i hvert fall ikke finne på å amme. Da ødelegger du alt sammen, forkynte kjendisstylist Jan Thomas da han var dommer i "Top Model" på TV3.

Mange myter ser ut til å eksistere rundt temaet amming og hengepupper. Og det er mye feilinformasjon. Kanskje virker det også logisk, etter ni måneder som gravid, med stadig voksende bryster, og en kortere eller lengre periode bak seg med melkespreng og baby på puppen, at det er ammingen sin skyld at ikke brystet strutter som det pleide?

- Når man blir gravid, vokser brystene på grunn av økt produksjon av melkekjertler. Etter hvert vil dette kjertelvevet fortrenge fettet. Når du slutter med ammingen, og kjertelvevet går tilbake, vil mange oppleve at brystet virker slappere enn før. Spesielt kvinner som er svært slanke, sier Gro Nylander, overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo Universitetssykehus.

Amming frikjent

Plastisk kirurg Brian Rinker ved University of Kentucky har gjennomført en studie på hengepupper og mulige årsaker til dette.

Rinker og kollegene hans intervjuet 132 damer med hengepupper som kom til klinikken hans for å løfte brystene. Blant damene, som alle hadde født barn, hadde 58 prosent ammet minst ett av barna sine.

Resultatet av undersøkelsen viste ingen forskjell på grad av sagging på brystene til de mødrene som hadde ammet, og de som hadde avstått.

INGEN FORSKJELL: En amerikansk universitetsundersøkelse klarte ikke å påvise at mødre som har ammet har høyere grad av sagging på brystene, enn mødre som har unnlatt å amme. © Patrice Lapoire/Colourbox.com

Røyking er verst

Derimot viste undersøkelsen at det er alder, antall svangerskap og - ikke minst - røyking som er utslagsgivende for hvorvidt puppene begynner å henge.

- Dette føyer seg inn i rekken over en av røykens mange velsignelser, sier Gro Nylander ironisk.

Hun synes ikke funnet er overraskende. Fra før av vet man at røyking svekker de elastiske fibrene i huden og i fostersekken hos gravide som røyker. Det sistnevnte kan føre til for tidlig vannavgang.

En god BH

Kjersti Irgens er privatpraktiserende jordmor med lang erfaring fra svangerskapsomsorg. Hun holder både fødselsforberedende kurs og ammekurs, og får ofte spørsmål om hvordan brystene og kroppen til den nybakte mor blir seende ut etter fødselen.

- En god BH kan forhindre at huden i brystene strekker seg mer enn nødvendig når de er på sitt største under svangerskap og i barseltiden, tipser Irgens.

- Men husk at det er få av oss som etter et svangerskap kommer tilbake til den kroppen vi hadde da vi var 16, legger hun til.

I tillegg til hengepupper finnes det andre synlige tegn, som strekkmerker, på at kroppen har båret fram et nytt liv, påpeker jordmoren.

Noen ekstra kilo

- De fleste kvinner har riktig nydelige bryster også etter endt amming, sier Gro Nylander.

Hun forteller at selv om de oppleves slappe, så går det an å få tilbake litt av størrelsen etter at melkekjertlene har gjort jobben sin.

- I utgangspunktet er det de tynneste kvinnene som har de mest slunkne puppene. Hvis man tåler noen kilo mer på kroppen, vil man også kunne få fyldigere bryster igjen, sier hun.

En gyllen sjanse

Også Nylander tipser om bruk av BH for ekstra støtte den perioden man slutter med amming, selv om det ikke finnes noen forskning på akkurat dette.

- Hvis du noen gang skal bruke BH, bør det være i forbindelse med ammeslutt. Da tror jeg at bindevevet, både i båndene inni brystet og i huden, har en gyllen sjanse til å trekke seg sammen mens kjertelvevet skrumper inn, til neste gang det er bruk for det, sier ammeeksperten.

- Jeg mener å ha sett gode resultater av dette!

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Slik forandrer brystene seg under graviditeten

Derfor blir ikke magen den samme

Norske mødre blotter puppen

TØFF JOBB: Det finnes flere synlige tegn enn hengepupper på at kroppen har båret fram et nytt liv. © Ale Ventura, Colourbox.com

Les hele saken