Derfor bør far steriliseres
Her er rådene til deg som har fått de barna du vil ha.


Du har fått de barna du vil ha, og du har ikke på noen måte lyst til å bli gravid igjen.
I gjennomsnitt har norske småbarnsforedre sex bare 1-2 ganger i måneden, men det er jo som kjent nok til å bli gravid... Hva gjør du da for å unngå at ungeflokken blir større?
Prøv hormonspiral
For kvinner er kanskje det greieste å få satt inn hormonspiral.
- Ja, ofte anbefaler jeg hormonspiral. Det er et enkelt inngrep å sette den inn, og den gir svært få og lette blødninger. Mange opplever også blødningsfrihet, noe de fleste kvinner setter pris på, sier Anne Stensløkken, gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Balderklinikken.
Slik virker en hormonspiral
Hormonspiralen inneholder kun ett hormon, og dette hormonet virker i hovedsak lokalt.
I praksis innebærer hormonspiral at hormoner slippes ut i livmoren kontinuerlig og gjør livmorslimhinnen så tynn at egget ikke får festet seg. Den gjør ingenting med menstruasjonssyklusen, noe mange synes er fint, ifølge Stensløkken.
Varer i fem år
Du slipper dessuten å tenke på prevensjon hver dag, slik som du må med p-piller. Kobberspiral er også et alternativ, men da blir menstruasjonsblødningene ofte kraftigere.
- Mange går på p-piller og er svært fornøyde med det, men det er ikke p-pillene jeg snakker først om under en konsultasjon, sier Stensløkken.
Spiralen kan settes inn 10-12 uker etter fødselen, og har du først satt den inn, kan den sitte i ca. fem år før du må bytte den ut.
- Genialt i overgangsalderen
Du kan bruke spiral helt til du er ferdig med overgangsalderen.
- Mange opplever at de får kraftigere blødninger i 40-50 årsalderen. Da er jo hormonspiral genialt, siden den fører til mindre blødninger, sier Stensløkken.
Hvem skal steriliseres?
Gynekologen synes også sterilisering kan være en fin løsning. Sterilisering er jo som kjent det sikreste og mest varige "prevensjonsmiddelet".
Og da dukker spørsmålet opp: Hvem skal legge seg under kniven? Mannen eller kvinnen? Sterilisering er et drastisk skritt.
- Jeg ville sagt mannen
I en diskusjonstråd i forumet Barnimagen.com er meningene delte. Noen mener at den som bør gjøre det er den som er mest sikker på å aldri ville ha flere barn, mens de fleste mener mannen bør ta ansvaret:
"Jeg ville sagt mannen. Det er et mye mindre inngrep for dem."
"Syns lissom det er det minste mannen kan gjøre etter at kvinnen har gått gravid og født barna."
Dette mener Helsedirektoratet
Helsedirektoratets offisielle holdning er at det er den som ikke ønsker flere barn, som bør la seg sterilisere.
"Siden dette er en beslutning med konsekvenser for mange år, bør det ikke tas hensyn til at operasjonen er enklere eller rimeligere for mannen," står det på Helsedirektoratets nettsider.
Like fullt er det nok ikke alle som blir enige om hvem som minst ønsker seg flere barn.
Enklere å sterilisere en mann
Det finnes selvsagt ingen fasitsvar for hva som er moralsk riktig, men medisinsk er det ingen tvil om hvem som kommer best ut av en sterilisering.
- Det er enklere å sterilisere en mann enn en kvinne, bekrefter Bjørn Backe, professor ved Kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital og leder av Norsk gynekologisk forening.
- Nå er det mulig å sterilisere kvinner uten å gå inn i bukhulen. Man går i inn i livmorhalsen og tetter igjen egglederne den veien, men likevel er det enklere å sterilisere en mann, legger han til.
Lokalbedøvelse
Christian Loennecken, sjeflege ved privatklinikken Volvat Medisinske Senter, har samme oppfatning.
- Det er flere grunner til at menn bør steriliseres fremfor kvinner. Det er lettere å komme til sædlederne, inngrepet gjøre med lokalbedøvelse på en poliklinikk, og du kan reise hjem etterpå. I tillegg er det lettere å gjøre om sterilisering av en mann, altså refertilisere, noe vi ser en økende trend til, sier Loennecken.
Det siste halvannet året har over 1000 menn og noen svært få kvinner blitt sterilisert ved en av Volvats klinikker. I samme periode har i underkant av 100 menn gjennomgått refertilisering.
Mange angrer
Han forteller at mange menn ber om å bli refertilisert noen få år etter steriliseringen, noe han antar har en klar sammenheng mellom skilsmisser og nye partnere som ønsker seg barn.
Det er langt fra sikker at en eventuell refertilisering er vellykket. Du må derfor se på sterilisering som en livslang løsning.
- Jo yngre du er, jo viktigere er det å tenke på at du i fremtiden kan være i en annen parsituasjon. I tillegg pleier jeg å si at alle inngrep innebærer en viss risiko, men denne risikoen er større ved sterilisering av kvinner enn menn, sier Loennecken.
Ikke det samme som kastrering
Han tror det er en del myter ute og går blant menn, for eksempel at sterilisering er det samme som kastrering.
- Sterilisering fører ikke til hormonforstyrrelser eller ødeleggelser av seksualsituasjonen. Likevel hender det en sjelden gang at mannen, av psykologiske årsaker, får potensproblemer etter sterilisering.
Billigere å sterilsere en mann
Det er også billigere for menn å la seg sterilisere.
Mens sterilisering av menn koster 1268 kroner i det offentlige, må kvinner ut med hele 6079 kroner. Denne egenandelen må betales av alle kvinner som ikke allerede ligger på sykehus av andre årsaker, som for eksempel ved fødsel eller keisersnitt.
Velger du å få utført inngrepet på en privat klinikk, kanskje for å slippe den lange ventetida, må du regne med å betale minst det dobbelte.
Derfor blir flest menn sterilisert
Økonomi har faktisk vist seg å bety mye for hvor mange som ønsker å sterilisere seg. Ifølge Helsedirektoratet er det er i dag flere menn enn kvinner som lar seg sterilisere, omtrent dobbelt så mange. Tidligere var det omvendt.
Forklaringen er som følger:
I 2002 gikk egenandelen på sterilisering av kvinner opp fra 268 kroner til dagens 6079 kroner. Da gikk plutselig andelen kvinner som steriliserte seg kraftig ned, hele 70 prosent, fra over 5000 inngrep i 2001 til rundt 1550 inngrep i 2009.
Bruker annen prevensjon
Ved hjelp av data fra Norsk Pasientregister har SINTEF-forsker Inger Johanne Bakken Bakken funnet ut at den reduserte bruken av sterilisering blant kvinner, ikke har ført til noen økning i aborttallene.
- Dermed er det åpenbart at kvinnene i de aktuelle aldersgruppene har dekket sitt prevensjonsbehov på andre måter. Og dette har ikke skjedd ved at menn har sterilisert seg oftere enn før. For her viser tallene ingen økning, har Bakken uttalt på SINTEFs nettsider.
Moderne prevensjon
I tillegg til at sterilisering er blitt dyrere, har det trolig betydning at utvalget prevensjonsmidler for kvinner er blitt større og bedre.
- Moderne prevensjonsmidler er mye bedre enn for 20-30 år siden. P-piller, og ikke minst hormonspiral, er blitt et bra tilbud som reduserer behovet for sterilisering, bekrefter Backe i Norsk gynekologisk forening.
Les også:
Slik kommer du i gang med sex etter fødselen
Slik blir du kvitt skyldfølelsen
