Farlige fall fra stellebordet

Pass på at barnet aldri ligger alene

Ett sekund på feil sted kan være fatalt. Se hvordan du sikrer deg.

FARLIGE FALL: Det er mange fallskader blant barn under 1 år, bekrefter Rikshospitalet. Svært enkle forholdsregler kan hindre slike ulykker.

FARLIGE FALL: Det er mange fallskader blant barn under 1 år, bekrefter Rikshospitalet. Svært enkle forholdsregler kan hindre slike ulykker. Foto: Foto: joeshlabotnik på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Publisert Oppdatert

Hvert år blir 600 svenske barn sendt til sykehus med skader som de har fått etter å ha falt ned fra stellebordet . I to av tre tilfeller skades barnets hode.

25 prosent av barna får så alvorlige skader at de må legges inn, og i verste fall kan skadene føre til alvorlige hjerneskader hos et spedbarn.

Her i landet finnes det ikke et skaderapporteringssystem for ulykker i forbindelse med barneutstyr. Derfor har vi ikke norske tall.

300 barn i året

Men hvis vi antar at forholdene i Norge og Sverige er noenlunde like på dette området, kan vi regne med at rundt 300 norske barn hvert år skades i stellebordulykker.

Professor Ola Didrik Saugstad, bestyrer ved Pediatrisk forskningsinstitutt ved Rikshospitalet, bekrefter at det er mange fallskader blant barn under 1 år.

Rådet mot fallskader er såre enkelt, men det syndes altså likevel nok til at det skjer ulykker:

- Det er helt klart et viktig råd at man aldri skal la barn ligge alene på et stellebord, selv ikke for noen sekunder, sier Saugstad.

Faller fra møbler og trapper

Saugstad refererer til en stor undersøkelse fra USA som ble publisert i 2003. Den viser at fall er den viktigste årsaken til skader blant spedbarn og mindre barn.

Fall fra møbler, og deretter i trapp er det vanligste. Ofte skjer skaden fordi noen mister barnet, for eksempel eldre søsken.

I første leveår er det omtrent fire til fem fallskader per 1000 barn. Det vil si cirka 240-300 per år, som stemmer svært godt med de svenske tallene.

Større barn faller

- Det er spesielt når barna blir mer mobile at fallskadene skjer. Samtidig har ikke barna utviklet den nødvendige redselen for å falle, som er en beskyttelsesmekanisme, sier Saugstad.

En ny topp i fallskader ser vi i alderen 15 måneder til cirka 2 år. De aller fleste ulykkene registrert i Sverige, skyldes at barnet ruller utenfor kanten på stellebordet.

Dette skjer som oftest fordi foreldrene ser bort eller forlater barnet mens det ligger på stellebordet. Med andre ord, de lar være å følge det helt banale rådet mot skader: allttid en hånd på barnet.

Vår store test av stellebord viser at mange av stellebordene også er elendige på sikkerhet. Flere av dem har skarpe kanter og åpninger barnet kan klemme seg fast i. Les testen her.

Les mer:

- Jeg føler meg ond som bare ammet i seks måneder

Slik får du stoppet babygråten

Derfor skal du ikke hjelpe barnet

Slik oppdrar du den førstefødte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning