"Åhh, så søt!" sier du gjerne når det tikker inn et mms-bilde av en nyfødt liten skapning. Men mener du det? Du synes selvfølgelig at din egen lille hjerteknuser var verdens vakreste skapning da han eller hun ble født. Men hva med andres nyfødte, er de like fine?

- Det er nok litt tabu å si at man ikke synes at nyfødte babyer er søte. Men fødselen er jo en tøff opplevelse for barnet, i tillegg har de ligget i vann i ni måneder, så hva kan man forvente? At de er litt blå, skrukkete, eller har rar hodefasong når de kommer ut er helt naturlig, sier helsesøster og forfatter Nina Misvær.

- Om man synes de er vakre eller ei, så føler de fleste nybakte foreldre et enormt ansvarsbehov. Man kan si at det blir født en foreldrefølelse sammen med barnet, legger Misvær til.

New born=

NUSSELIG?: Du synes nok din egen babyer er nydelig når du får henne i armene for første gang, men synes andre det også? © Thinkstock.com

Vokser seg til

Nyfødte babyers utseende debatteres også heftig i vårt Barn i magen-forum:

- Førstemann var helt nydelig fra første åndedrag, men andremann var rett og slett mindre pen. Og det tok et par uker før han kom seg, skriver en av våre forumbrukere.

Selv om det er tabu å si at spedbarn ikke er nydelige skapninger, finnes det dem som er frittalende nok. Glamourmodell Katie Price (også kjent som Jordan) uttalte dette til magasinet OK! da hun fikk en datter i 2007:

- Jeg synes alle nyfødte barn er stygge! De ser ut som små, gamle menn. Jeg synes de trenger noen uker på å vokse seg til.

Da kronprinsesse Mary og kronprins Frederik av Danmark fikk tvillinger i fjor var prins Henrik (kronprinsens far) en av de første som fikk ta en titt på de to krabatene. Han var imidlertid ikke videre imponert:

- De er stygge, som alle spedbarn, sa prinsen til danske Ekstra Bladet, men la til at de hadde potensial.

a baby in an incubator=

SINT: De fleste synes babyer er søte når de sover. Men når de gråter? © Thinkstock.com

Rett fra føden til fotografen

En som imidlertid har gjort karriere på at vi synes babyene våre er vakre, er nyfødtfotograf Cecilie Hatløy som driver Lykkeliten Studio. Hun tar helst bilder av de små nurkene når de er yngre enn to uker gamle.

- Jeg synes nyfødte er helt nydelige. De er så fredelige og utstråler en spesiell ro de første ukene, mener hun.

- Men vil foreldre ha bilder av en baby med utslett eller kviser på veggen?

- Har babyen for eksempel en stor kvise, så retusjerer jeg den bort. Men jeg tar alltid bilder i naturlig lys, og fokuserer gjerne på de søte øyenvippene. Da blir resten av kroppen veldig dus, og flass og lignende vil ikke vise på bildet, forklarer fotografen.

Søte eller ei, her er i hvert fall 8 grunner til at en baby ikke er på sitt vakreste de første leveukene:

1. Utslett:

Nyfødte er utsatt for en rekke vanlige utslett de første leveukene. Ett av dem er Seboré, som karakteriseres ved rød hud og fettede skjell. Utslettet oppstår først og fremst i hodebunnen, men det kan også forekomme i ansiktet, på ørene og halsen. Utslettet går som oftest over av seg selv.

2. Rar hodefasong:

Hvis barnet forløses med vakuum får det ofte en tydelig hevelse i hodet. Denne hevelsen består av en blodansamling like under huden, og forsvinner av seg selv etter noen dager.

3. Kviser:

Opptil 20 % av nyfødte får hvite prikker med talg (kviser) i pannen, på nesen eller i kinnene. Dette er en reaksjon på at mors hormoner forsvinner.

4. Rynker og skrukker:

Spesielt babyer som har gått langt over tiden er skrukkete og rynkete.

Stock Photo of Newborn Baby's Feet=

SKRUKKETE: Etter å ha lagt i vann i ni måneder er det ikke rart at babyen ofte er litt skrukkete etter fødselen. © Thinkstock.com

5. Blå hender og føtter:

Det er ikke uvanlig at barnets hender og føtter er litt blålige i farge etter fødselen, fordi blodsirkulasjonen ikke er så god enda. Dette varer vanligvis noen uker og er ikke noe å bekymre seg for.

6. Tørr hud som flasser:

De første ukene er barnets hud ofte tørr og den flasser av, særlig på hender og føtter.

7. Gulsott:

Gulsott er ikke et uvanlig fenomen hos nyfødte. Dette skyldes dels at leveren til barnet ikke fungerer optimalt ennå, samt at barnet kvitter seg med et overskudd av røde blodlegemer de første dagene etter fødselen. Dette gjør at nedbrytningen av de røde blodlegemene tar lengre tid enn normalt, og det medfører gulsott i en overgangsperiode. Gulfargen forsvinner oftest i løpet av andre leveuke.

8. Hovne øyne:

Kroppen er ved fødselen og de første dagene ofte litt hoven. Dette ser du spesielt på øyenlokkene. Hevelsen skyldes at det er ekstra væske og opplagsnæring i barnets kropp, som det skal tære på mens mors melkeproduksjon kommer i gang.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Newbron crying=

HOVEN: Mange nyfødte babyer er hovne den første tiden. Det ser du spesielt på øyelokkene. © Thinkstock.com

Les hele saken