Avlastning for spedbarnsforeldre:

- Nybakte foreldre forventes å skulle klare alt alene

Sykepleierstudenter tilbyr barnepass til slitne spedbarnsforeldre.

Sist oppdatert

- Da jeg jobbet på barselavdelingen på Rikshospitalet, så jeg mange nybakte foreldre som hadde et stort behov for avlastning.

- Men det fantes ikke noe tilbud om barnepass til foreldre med spedbarn, med mindre de falt innenfor en eller annen kategori med behov for ekstra oppfølging, forteller Maja Næss Wanggaard.

Hun er sykepleierstudent, og har lenge tenkt på å starte et barnevakttilbud til spedbarnsforeldre. Sammen med medstudent og kollega Louise Rostad ble barnepassfirmaet Barnepiken.no sparket i gang høsten 2014. Nå tilbyr de pass av babyer under 12 måneders alder i Oslo-området.

Overveldende å bli foreldre

De to studentene er ferdig utdannede sykepleiere våren 2015, og har jobbet sammen på barselavdelingen på Rikshospitalet ved siden av studiene. Begge har dermed spesialkompetanse på stell og pass av spedbarn.

- Det er jo når man kommer hjem fra sykehuset som nybakte foreldre at alt skjer. Man opplever melkespreng, søvnmangel og en stor ansvarsfølelse på én gang, og for mange kan det være litt overveldende. Barn kommer jo ikke med en bruksanvisning, sier Louise Rostad.

Både leger og helsesøstre har advart mot korte liggetider på barselavdelingen, samt lite oppfølging av mor og barn etter at man kommer hjem.

- Vi er ikke et alternativ til helsestasjonen. Men vår spesialkompetanse på babyer gjør at vi kan tilby trygg barnepass til foreldre som trenger avlastning, poengterer Wanggaard.

FORELDREMØTE: Louise og Maja har alltid et møte med foreldrene og babyen før de avtaler barnepass.
FORELDREMØTE: Louise og Maja har alltid et møte med foreldrene og babyen før de avtaler barnepass. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

Vanskelig uten familie i nærheten

Christine Sand og Stian Hjelmeland er nokså nybakte foreldre til fire måneder gamle Ylva Louise. Som førstegangsforeldre uten besteforeldre i umiddelbar nærhet, ble de lettet da de oppdaget at det fantes et barnevakttilbud med spesialkompetanse på babyer.

Og selv om man har familie i nærheten, er det ikke alltid bare enkelt å be om barnevakt likevel.

- Det er mye vanskeligere å finne noen som vil passe en liten baby, enn å finne barnevakt til en femåring. Selv om vi som foreldre ikke ønsker at livet skal stoppe helt opp etter at vi har fått barn, vil man jo ikke overlate babyen sin til hvem som helst. Jeg fikk stor tillit til Maja og Louise med én gang, sier Christine Sand.

De to barnevaktene arrangerer alltid et "foreldremøte" for å bli kjent med foreldrene, babyen og huset de skal være i, før den første avtalen om barnevakt.

- Det er veldig viktig for oss at foreldrene føler seg trygge når vi er her. Noe av poenget med avlastning er at foreldrene skal bli mindre stresset og kunne hente seg inn litt, sier Wanggaard.

- Ikke komfortabel med å spørre venner

- Som far var det veldig deilig å kunne overlate Ylva til noen jeg hadde full tillit til. Jeg ville ikke følt meg komfortabel med å spørre venner om å passe henne når hun er så liten, det er jo mye mer jobb med en så liten baby enn et litt større barn, sier Stian Hjelmeland.

For Stian og Christine ble barnevaktkvelden brukt til å gå på kino, som ble utvidet til middag og et glass vin da Maja via sms forsikret dem om at alt gikk bra hjemme.

- Jeg tror det er viktig for nybakte foreldre å kunne slappe av og overlate ansvaret til noen andre innimellom. Hvis man ikke har familie i nærheten, kan det være ekstra slitsomt å ha en baby, sier Louise Rostad.

BABYKOMPETANSE: Jobb på barselavdelingen på Rikshospitalet har gitt Louise Rostad og Maja Næss Wanggaard mye babykompetanse.
BABYKOMPETANSE: Jobb på barselavdelingen på Rikshospitalet har gitt Louise Rostad og Maja Næss Wanggaard mye babykompetanse. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

- Med kolikkbarn trengs mye avlastning

Verken Louise eller Maja er redd for å ta på seg ansvaret for en liten baby – selv om barnet skulle gråte hele kvelden.

TRYGG PAPPA: Ylva Louise på pappas arm.
TRYGG PAPPA: Ylva Louise på pappas arm. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

- Mange har lurt på om vi også tar kolikkbarn, og det gjør vi selvfølgelig. Disse foreldrene er kanskje de som trenger avlastning aller mest, poengterer Wanggaard.

Nyere norsk forskning på såkalt shaken baby syndrome, viser at det er en sammenheng mellom kolikk og mishandling av små barn. Utslitte, desperate foreldre mister lettere kontrollen enn foreldre som har fått avlastning og hvile.

- For foreldre kan det være ekstremt stressende å høre barnet sitt gråte, men for oss er gråting en del av det som følger med spedbarn. Vi er nok roligere i møte med et gråtende spedbarn, og det merker også barnet, sier Rostad.

- Ylva har ikke hatt kolikk, men vi har kjent på hvor utslitt og frustrert man blir når man ikke får sove. Hvis man har et kolikkbarn og får avlastning noen timer, vil det være bra for alle, påpeker Stian Hjelmeland.

Begge de to profesjonelle barnepikene er opptatt av at avlastningen de tilbyr ikke nødvendigvis må handle om at foreldrene skal komme seg ut av huset og på fest.

- Det kan like gjerne være at vi kommer og passer babyen i noen timer på dagtid, slik at mor kan sove. Eller vi kan passe barnet en natt, slik at begge foreldrene kan få en hel natts søvn, sier Wanggaard.

- Alle trenger hjelp

- Avlastning for nybakte foreldre er godt forebyggende arbeid, sier fødselslege og ammeekspert Gro Nylander.

Hun mener nybakte mødre og fedre i dagens Norge forventes å skulle klare alt for mye på egen hånd.

- Jeg er helt sikker på at det aldri har vært meningen at noen skal være helt alene om ansvaret for et spedbarn, poengterer Nylander.

Bakover i tiden har det stort sett vært familie i nærheten som kunne avlaste når det trengtes.

- I dag opplever mange at når de reiser hjem med den nyfødte, må de klare seg på egen hånd. Selv om mor og barn får oppfølging fra helsevesenet - vanligvis altfor lite - trenger mange avlastning, særlig med en skrikende baby som er vanskelig å roe. Da kan det være en risikosport å være alene med barnet, sier Nylander.

- På hvilken måte?

- Vi vet at frustrerte foreldre, kanskje utslitt av skrik og søvnmangel, kan ty til vold, selv mot babyer. I dag kan valget stå mellom å være helt alene om omsorgen, og å melde fra til barnevernet at man ikke klarer oppgaven.

- Bør alle nybakte foreldre få tilbud om avlastning?

- Ikke nødvendigvis, hvis alt går bra. Men de fleste vil ha glede av avlastning i et par timer av og til. Jeg skriver mye i boken Mamma for første gang om å svelge stoltheten og lete etter mulig hjelp med babyen, om det så bare er at naboen eller bestefar går en trilletur.

En god investering

Å betale en barnevakt for å passe babyen noen timer - for å ta en lur eller gå på kino - mener Nylander kan være en god investering. Samtidig påpeker hun at dette er et privat gode som ikke alle vil ha råd til.

- Kanskje man kan tenke seg en ordning der helsestasjonen kan gi en rekvisisjon på for eksempel 10 timer barnepass, dersom det er tydelig at foreldrene er utslitte og ikke har annen avlastning. Tidligere, da Norge var et mye fattigere land, hadde vi husmorvikarer i barselperioden. Hvorfor skulle vi ikke nå ha råd til dette?

HEI, VERDEN: Ylva Louise Sand Hjelmeland er nesten alltid blid, og ingen sak å sitte barnevakt for.
HEI, VERDEN: Ylva Louise Sand Hjelmeland er nesten alltid blid, og ingen sak å sitte barnevakt for. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også