Mot depresjoner

Sunt å blogge om barnet

Har du ammetrøbbel, eller trenger du noen å snakke med? Start med mammablogging, det er rene terapien.

PÅ NETT: Mange har fulgt med på Malins oppvekst på Linns mammablogg.
PÅ NETT: Mange har fulgt med på Malins oppvekst på Linns mammablogg. Foto: FOTO:malindus.blogg.no
Sist oppdatert

Fem tips til deg som vurderer å mammablogge:

Den gylne regel er: Ikke legg ut bilder på nettet med mindre det er greit at disse kan brukes av hvem som helst i hvilken som helst sammenheng til evig tid. Og vær ekstra varsom når det gjelder barn. Både fordi slike bilder lett kan kopieres og misbrukes av andre, og fordi barna ikke selv har mulighet til å sette grenser.

Tenk på hva du skriver! Det er ikke så sikkert det er like morsomt at klassekameratene dine finner detaljerte kommentarer og bilder om hvor full moren din var da og da, eller at du som 8-åring kan lese om krangler mellom foreldrene dine, at bestemor ville du skulle aborteres etc.

Ha gjerne et "kallenavn", legg bare ut uskyldige bilder (ikke nakenbilder av barnet ditt), og bruk hodet. Om du er veldig sinna/lei deg/opprørt - vent med å publisere innlegg til du har en bedre dag.

Bruk hodet! Og husk at barnet ditt ikke er deg - og derfor har rett på et eget vern.

Finn gjerne mer informasjon om personvern hos datatilsynet www.datatilsynet.no og om trygg bruk hos medietilsynet www.tryggbruk.no

Kilde: Elisabeth Staksrud

Nå når det er så varmt har det blitt vanskelig å amme, og det synes jeg er så trist. [...] Det er varmt og klamt å ha en baby så tett inntil seg.

Dette skriver den 17 år gamle alenemoren Sofie Leiros i et innlegg på mammabloggen sin. Hun er frustrert fordi hun ikke får til ammingen like godt som før, og er i ferd med å gi opp:

Jeg føler at jeg ligger og ammer henne konstant fordi det aldri er nok melk.

Jeg har ammet i snart 8 uker, men nå vet jeg ikke om jeg klarer mer. Når det blir sånn at jeg omtrent begynner å gråte av tanken.

Sofie får støtte og og oppmuntring fra leserne i bloggens kommentarfelt.

Stine Elise:

Hei Sofie :)

Skjønner godt du blir lei når du har det så vanskelig med ammingen, men det kan jo hende at det bare er en periode?

Når det gjelder ammestilling, kanskje du skulle skaffet deg en ammepute?

Du får ha lykke til, og satse på at du får ammet så lenge som mulig. Når det er sagt, så er du en like god mor om du ikke får til amminga mer.

sonja:

du klarer det du:)

det er sånn med meg også at det er ikke nok til tider, men da blir det mer amming:)

klem gid

Hentet fra sofieleiros.blogg.no

- Naturlig med mammablogger

Dette er bare et eksempel på at unge mødre som blogger finner god støtte i hverandre. Via bloggene utveksler de mer enn gjerne ammetips, nyttige erfaringer om barnas utvikling og livet som nybakt mor.

- Alle mødre liker å skryte av ungene sine, og det er helt naturlig at også dette har en form på nettet, sier Elisabeth Staksrud, stipendiat ved Institutt for Medier og Kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Sosial støtte

- Den sosiale dimensjonen er også viktig, det å ha et utvidet nettverk som gir tilbakemelding på dine bekymringer og gleder kan føles ekstra hyggelig. Bloggingen blir en viktig sosial støtte, sier Elisabeth Staksrud.

- Det stemmer at vi har en god tone oss imellom, og det er veldig fint å få tips og kommentarer fra andre, bekrefter Linn Mikkelsen (16), som har bloggen malindus.blogg.no.

Les også: Strutter av babylykke

Forebygge depresjoner

MOR OG DATTER: Linn sammen med datteren Malin.
MOR OG DATTER: Linn sammen med datteren Malin. Foto: FOTO: malindus.blogg.no
DOBBELT LYKKE: Liv Wilhelmsen blogger om sine tvilliner.
DOBBELT LYKKE: Liv Wilhelmsen blogger om sine tvilliner. Foto: Foto: dobbeltlykke.blogspot.com

Einar Hjertø, spesialist i klinisk psykologi, er ikke i tvil om at blogging er bra for den mentale helsen.

- Det er sunt å snakke sammen, da får en strukturert tankeinnholdet. Derfor er det ingen tvil om at blogging er bra, sier Hjertø til Klikk.no.

Etter hans mening kan blogging ikke minst forebygger psykiske plager etter fødselen, som angst og depresjoner.

Les også: 1 av 10 får fødselsdepresjoner

- Det er sterke opplevelser vi snakker om, og da er det godt å få snakket med noen som opplever det samme, sier han.

Tid til overs

- Jeg begynte fordi jeg fikk en del tid til over når jeg sitter hjemme, sier Liv Wilhelmsen (30), som har bloggen dobbeltlykke.blogspot.com.

Einar Hjertø mener at det er lurt av mammaer som har lyst å være kreative i permisjonstiden å starte en mammablogg. Det gir fellesskapsfølelse, og god kontakt med menneskene som er i samme båt.

- Bloggingen har samme funksjon som dagboken hadde før, tror Einar Hjertø.

- Jeg bruker omtrent to timer daglig på bloggen min, sier Linn Mikkelsen, og forteller at det er godt å snakke med de andre mammabloggerne om barna og hverdagen.

- Jeg vil si blogging er sunt, så lenge du forholder deg rolig til det, og så lenge det gjør deg godt, sier Einar Hjertø.

Har du lyst til å starte din egen mammablogg? På Klikk Snakk kan du opprette din egen blogg. Her er en enkel veiledning.

Les også:

Blogging kan redde liv

La barns seksualitet være i fred!

Disse nettsetdene er trygge

Bli kvitt skyldfølelsen

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også