I forrige uke begynte iskremrestauranten The Icecreamists i London å selge is basert på morsmelk fra britiske småbarnsmødre.

Blandes med vanilje og sitronkrydder

Isen, som bar navnet Baby Gaga, kostet 130 kroner og ble servert i et martiniglass av en dame i et Lady Gaga-inspirert kostyme, ifølge Reuters og Nrk .

Her er oppskriften:

BABY GAGA

75 prosent morsmelk

25 prosent fløte

Madagaisisk vanilje

Sitronkrydder

Ingrediensene røres sammen og fryses ned. The Icecreamists fryser ned blandingen med flytende nitrogen.

Mødre donerer morsmelk til is

Iskrembaren i London betalte britiske kvinner for å donere brystmelk, etter at de hadde besvart en internettannonse på forumet Mumsnet.

Victoria Hiley (35), en av melkedonorene, forteller til Reuters at hun først og fremst gjør dette for å oppmuntre andre nybakte mødre til å forstå hvor naturlig morsmelk er, slik at de også ammer barna sine i stedet for å bruke brystmelkerstatning.

Ville du solgt morsmelk til bruk i iskrem? Si din mening i kommentarfeltet under.

Is-salget er stanset

Nå har imidlertid britiske helsemyndigheter stanset salget av morsmelkis inntil videre, for å vurdere om isen er trygg å spise for voksne, melder britiske Daily Mail.

Det er en kjensgjerning at virus som Hepatitt B og C, Hiv og HTLV 1 og 2 kan smitte gjennom morsmelk.

Pasteurisert morsmelk

Firmaet The Icecreamists mener isen er trygg, og understreker at morsmelken har gått gjennom samme viruskontroll som ved bloddonasjon. Isen deres er også pasteurtisert for å ta knekken på bakterier.

- Så langt vi vet er det ingen lover som forbyr et selskap å selge brystmelkis, sier Matt O'Connor, grunnleggeren av The Icecreamists i en pressemelding.

Morsmelk er mangelvare

- Først og fremst synes jeg det er etisk betenkelig å bruke morsmelk til noen andre enn dem som virkelig trenger det, nemlig nyfødte med en mor som ikke kan amme eller som ikke har nok melk.

I England er morsmelk enda større mangelvare enn i Norge, og de får blant annet ikke donert tilstrekkelig morsmelk til premature babyer, sier Anne Hagen Grøvslien ved morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus.

Tvilsom helseeffekt for voksne

Hun mener at dersom donor har gått gjennom virus-screening og melken er pasteurisert, er også iskremen trygg å spise.

- I reklamen for produktet vektlegges det at morsmelk er sunt. Stemmer det?

- Det er ingen dokumentert forskning som viser helseffekt av morsmelk for voksne mennesker. Det er gjort forsøk med å fjerne deler av morsmelk og tilsette kreftceller. Da har man sett at morsmelken kan ha en beskyttende effekt.

- Men det er veldig langt herfra til å servere brystmelk til tilfeldige voksne på en isbar, sier Grøvslien.

Kan ikke spore tilbake

- Dette kan også være problematisk fordi det blir umulig å spore tilbake til donor eller mottaker hvis det skulle vise seg at det er noe feil med melken. Ved morsmelkbanker vet man alltid hvilke barn som har fått hvilken melk, påpeker Anne Hagen Grøvslien.

Må fokusere på mor og barn

- Jeg synes man skal fokusere og forske på helseffekten av amming for mor og barn. Vi vet at amming kan virke beskyttende mot brystkreft hos mor og på utvikling av endel sykdommer som diabetes hos barn, sier jordmor og medisinsk rådgiver Mette Ness Hansen ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus.

Hun understreker at morsmelk, selv om den ikke er fra egen mor, er svært viktig for nyfødte og syke barn.

- For å få flere til å amme kan slike stunts som i England være virkningsfulle. Men kvinner som har overskudd av morsmelk, burde heller gå til en melkebank og gi morsmelk til dem som virkelig trenger det, sier hun.

Delta i ammedebatten

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Les hele saken