Slik gjør du det:

*I starten introduserer du en og en smak. Dette bør gjøres i samme periode som barnet blir fullammet. Da er det lettere å se om barnet reagerer på en matvare (er allergisk).

*Bruk myke skjeer (skjer med slikkepott-konsistens på tuppen er bra).

* Pass på at konsistensen er tilpasset barnets alder. Ofte kan feil konsistens føre til at barnet spytter ut maten og foreldrene tolker det som om at barnet ikke liker maten.

*Ikke vær redd for å gjøre feil, eller at barnet skal bli feilernært så lenge det får litt grønnsaker, litt poteter/ris/pasta og litt kjøtt.

*Unngå for mye salt i maten til de yngste.

- Små babyer kan gjerne sutte litt på en sitron, sier Helle Schiørbeck, spesialpsykolog ved Nasjonalt kompetansesenter for barn med spisevansker ved Rikshospitalet.

Hun mener babyer helt ned i fire måneders alder bør få smake flest mulig ulike smaker.

Surt og bittert

- Vi er disponert for å like salt og søtt, men trenger trening i å like sure og bitre ting. Her snakker vi ikke om å spise sitron for næringens skyld. Men dette er smakstilvenning som kan hjelpe babyen tilå like slike smaker senere.

Små barn har "smaksvinduer". Dette er perioder der babyene er veldig åpne for å smake på og like nye smaker. Det er nemlig ikke så farlig som vi har trodd å tilby smaksprøver før de både krabber og går, snarere tvert imot.

Får barna smake på mye forskjellig mat i denne perioden, kan det hindre at de blir kresne og får spisevansker senere i livet.

Her er knepene somfår barn til å spise

Rask tilvenning

Lukt og syn av matvarer er ikke nok for å lære å like en ny matvare. Maten må spises, noen ganger flere ganger før barnet liker den. Men jo tidligere de starter, jo bedre!

Det er nemlig fra barna er fire måneder til de er åtte-ti måneder at de fleste barna er veldig mottagelige for nye smaker. Tilvenningen går ofte raskere og greiere enn når barnet blir eldre.

- Én presentasjon av en ny smak kan være nok i denne perioden, mens ti eksponeringer eller mer ofte må til når barnet er eldre enn ti måneder, sier Schiørbeck.

- Vi har ant det før, men først nå har vi data fra store, internasjonale undersøkelser som stadfester hvor viktig det er å benytte disse vinduene for smak og konsistens hos små barn, sier hun.

Søtt, salt og surt

Fra firemånedersalder bør spedbarn gradvis bli introdusert for andre smaker enn søtt. Morsmelk , som de fleste spedbarn naturlig liker, er nemlig i all hovedsak søt. Mens smaker som surt og bittert på tilvennes.

Ifølge nasjonale retningslinjer bør barn fullammes til de er omkring seks måneder gamle. Det skal de fortsette med.

-Den tidlige smakingen skal selvfølgelig ikke gå på bekostning av ammingen, men poenget er å benytte seg av dette tidlige smaksvinduet i den riktige perioden, sier Schiørbeck.

Her er oppskrifter på krydret barnemat

Her er oppskrifter på ulik babymat

Ja til klumpete mat

Flere undersøkelser viser at barn spiser mindre og færre sorter frukt og grønnsaker enn anbefalt. Poenget er at de spiser den maten de har lært å like.

Det er en av årsakene til at barna tidlig bør få smaken på de matvarene de bør spise.

-Store engelske undersøkelser viser at barn som har fått introdusert et bredt spekter av smaker og konsistenser før de fyller ti måneder, har et langt mer allsidig kosthold og har færre spisevansker senere i livet enn barn som ikke har fått dette, sier Schiørbeck.

- Barn som blir introdusert for mat med klumpete konsistens senere enn nimånedersalder spiser færre og mindre av flere matvaregrupper som blant annet frukt og grønnsaker enn den gruppen barn som hadde fått det, sier Schiørbeck. Hun viser til en fersk, britisk undersøkelse. I tillegg var det flere med spisevansker i den gruppen som ikke hadde fått mat med klumper. Barn som ikke introduseres for variert smak og konsistens før de er ni måneder, risikerer altså å utvikle spisevansker senere.

Les også: Denne maten kan barn bli kvalt av

Barn og kosthold

IKKE BARE GRØT: Selv om grøt er en viktig del kostholdet for babyer, tenger de også anedre smaker. © FOTO: Istockphoto.com

Starter i magen

Allerede i mors mage legges et visst grunnlag for barnets smakspreferanser. Fostervannet endres som følge av mors kosthold.

Morsmelken gjenspeiler også mors kosthold, og barn som får morsmelk er mer sensitive for enkelte smaker som går igjen i mors kosthold enn barn som får morsmelkerstatning.

Det anbefales at gravide spiser sunt og variert med tanke på barnets senere smakspreferanser.

Sitte ved bordet

I en travel småbarnshverdag er det lett å ty til enkle løsninger, ofte på glass til de yngste.

- La barnet får smaksprøver av den samme maten som resten av familien spiser. Mos poteter i saus, gjør det samme med grønnsaker, frukt og annet som står på menyen. Gi barna fruktmoser og grønnsakpureer, ikke vær redde for å gjøre feil. Barna bør venne seg til smakene som er dominerende i den kulturen de vokser opp, sier Schiørbeck.

Maten må selvfølgelig være most, og tilpasset barnets munnmotorikk. Og rene smaker er det beste å begynne med.

barn og kosthold

IKKE VÆR REDD: Gi barna mange smaker før de er 1 år! © FOTO: Istockphoto.com

Les hele saken