- Hovedinntrykket vårt er at barn med kolikk responderer veldig godt på akupunktur . Nå er målet vårt å kunne dokumentere om det virker eller ikke, sier lege og akupunktør Trygve Skonnord i Re i Vestfold.

Flere går til kiropraktor

Han er én av 13 leger som deltar i et forskningsprosjekt som skal gå over to år. Studien skal være en blindtest.

- Kolikk er en hyppig lidelse som rammer mellom 5 og 15 prosent av norske babyer. Det er svært plagsomt for både foreldre og barn, og mange blir desperate etter hjelp mens det står på, sier Trygve Skonnord.

Han understreker at det ikke er dokumentert at legemidler à la Minifom virker.

- Kiropraktikk er en mer utbredt behandling for kolikk enn akupunktur, men heller ikke her har man god nok dokumentasjon på effekten.

DETTE ER KOLIKK

Kolikk skyldes at musklene i tarmen trekker seg så kraftig sammen at det gir smerter.

  • Spedbarnet har perioder med ganske intens skriking som gjerne kommer takvis. Anfallet varer mer enn tre timer daglig, tre dager i uken i mer enn tre uker.
  • Smertene kommer fra lokal utspiling av tarm, og det er mulig dette har med umodenhet i de regulerte, automatiske tarmbevegelsene å gjøre. Barnet er ellers friskt og under 3 måneder.
  • Nasjonalt kunnskapssenter mener at sukkervann muligens har en lindrende effekt, og at morsmelkerstatning uten melk eller melkefri diett for ammende mor kan bidra til mindre gråt.

(Kilder: Kunnskapssenteret og Baby.no)

Svenske barn gråt like lenge

En svensk studie tyder på at akupunktur kan ha en viss effekt på gråteintensiteten, men ikke på gråtetiden.

Barna stikkes på et akupunkturpunkt like under kneet på utsiden av leggen. Nålen holdes inne i ca. 30 sekunder. Dette er det viktigste akupunkturpunktet for lidelser i fordøyelsessystemet.

Stikket skal gi et nervesignal til ryggmargen og hjernen om å normalisere tarmbevegelse og tarmfunksjoner .

- Grusomt å høre på gråten

Seks uker gamle Arian Jakupi skal delta i studien og er helt rolig når han legges ned på legebenken til Trygve Skonnord i Re. Det er lite som minner om skriketoktene mamma Mirvete forteller om.

Han er det fjerde barnet hennes, men kolikk har hun aldri opplevd før.

- Det er grusomt å høre på. Jeg må holde ham hele tiden, og jeg får ikke tid til de andre barna. Ingenting hjelper, sier hun.

Les også: Slik tolker du babyens gråt

Rask virkning med akupunktur

Lille Arian svøpes i et teppe. Mamma Mirvete er glad for at hun kan være med på et slikt prosjekt.

- Jeg oppfatter at akupunktur er trygt, og jeg synes det er flott hvis min deltagelse kan hjelpe andre foreldre som opplever at barna deres skriker ustanselig hver dag.

Kolikk og akupunktur

VONDT I MAGEN: Arian Jakupi (6 uker) har hatt mye vondt i magen Mor Mirvete, synes det er positivt å være med i kolikkstudien. © FOTO: Geir Dokken

Trygve Skonnord bekrefter at det ikke er farlige bivirkninger av akupunktur.

- Det eneste må være at behandlingen ikke har noen effekt. Foreldre som vanligvis kommer med kolikkbabyer, opplever ofte rask effekt. Det er vår erfaring, så nå blir det spennende om vi klarer å bevise dette, sier Skonnord.

200 barn er med i kolikk-testen

Kanskje er Arian en av 100 babyer som skal stikkes med nåler for å se om det hjelper mot kolikksmertene, eller kanskje er han i kontrollgruppen som består av ytterligere 100 barn på rundt 6 uker.

- Barna får et rødt tusjmerke på stikket - eller der de kunne vært stukket - og plaster over, slik at foreldre ikke skal kunne se om de har fått akupunktur eller ikke, forklarer Trygve Skonnord.

Foreldrene kommer tilbake tre ganger, og skal fylle ut et gråteskjema. Ikke før studien er ferdig i 2011 får de vite om barna deres fikk akupunktur eller ei.

Ønsker du å lese mer eller delta i studien? På Spedbarnskolikk.no får du vite mer.

Les hele saken