11FogB_Kathrine Sørland=

ETTER DEN TUNGE TIDEN: - Vi var begge usikre som nye foreldre, sier ektemann Andreas Holck. © FOTO: Geir Dokken

I dag er det ro og harmoni i den lille familiens lekre leilighet på Nesøya utenfor Oslo. Kattene Bølla og Bolla tusler inn fra terrassen, mens Leon (2) titter sjenert fram mellom mammas bein. Kathrine Sørland (31) virker trygg og rolig i rollen som mor. Det har ikke alltid vært sånn.

- Jeg har bestandig vært vant til å ha kontroll. Plutselig fikk jeg en liten baby i armene, som fullstendig tok kontroll over livet mitt. Alt ble snudd opp ned. Jeg følte meg maktesløs og forvirret.

Flau over tankene

Utad virket alt bra. Kathrine fremsto som en supermamma, og ingen visste hvordan hun egentlig hadde det. Ikke engang ektemann Andreas Holck (30).

- Jeg var en skikkelig god skuespiller. Jeg var flau over tankene mine, og ville ikke innrømme for meg selv at jeg hadde det vanskelig, sier Kathrine.

© FOTO: Geir Dokken

Tabuområde

Hvert år opplever én av ti nybakte mødre depresjon forbundet med fødsel. Symptomene er de samme som ved en vanlig depresjon, men fødselsdepresjonen er knyttet til selve barnet.

Derfor er det ofte mye skam involvert. Dette er et tabuområde folk vet lite om, og de færreste er godt nok forberedt på at noe slikt kan skje med dem.

- Det forventes at man nærmest skal dø av lykke når man har fått barn. Men innvendig følte jeg meg kald, trist og tung. Jeg mistet helt lysten på ting jeg egentlig elsker å gjøre. Ingenting var morsomt. Ikke engang utseendet var viktig for meg, forteller Sørland.

Vanskelig hverdag

- Var det sånn at du faktisk angret på at du hadde fått barn?

- Sikkert. Det var så mange negative tanker som surret rundt i hodet mitt hele tiden.

- Hvordan artet hverdagslivet seg for dere under den vanskelige tiden?

- Stemningen forandret seg, det er i hvert fall helt klart. Plutselig var vi tre, og sånt tar tid å venne seg til. Et forhold bør ha et sterkt fundament hvis det skal overleve bleieskift og våkenetter.

© FOTO: Geir Dokken

En skikkelig hønemor

Andreas ser på Kathrine, og påpeker hvor viktig det er at man også prioriterer det å være kjærester:

- Selv om livet blir snudd på hodet og tiden er knapp, må man snakke sammen, lytte og ikke minst verdsette hverandre.

- Og det har dere vært flinke til?

- Kathrine er en skikkelig hønemor. I begynnelsen følte hun at hun hadde vetorett på alt som handlet om Leon. Da hun begynte å slippe taket, ble alt mye lettere for oss begge.

Tidlig tilbake i jobb

Allerede fem uker etter fødselen var Kathrine tilbake på tv-skjermen. Andreas steppet inn som pappa på full tid.

- Jeg hadde det fleksibelt på jobben, og sånn sett fungerte alt helt perfekt. Leon sov og spiste og sov litt mer, derfor var det aldri noe stress for meg å ha ham med meg. Det var en viktig tid for oss. Vi la mye av grunnlaget for det fine og trygge forholdet vi har i dag, smiler Andreas.

Prestasjonsangst

Men for Kathrine var ikke alt like harmonisk. Hun slet med amming, pumping og prestasjonsangst, både på jobb og hjemme. Og fortsatt surret negative tanker rundt i hodet hennes.

- Jeg gruet meg veldig til å begynne å jobbe så tidlig etter fødselen. Nå innser jeg at det kanskje ikke var så lurt av meg. Det finnes grunner til at mor er hjemme den første tiden etter at en baby har kommet til verden, bemerker Kathrine.

- Samtidig hjalp det meg veldig å begynne å jobbe igjen. Jeg kjente på følelsen av fortsatt å være attraktiv, selv om jeg var blitt mor. Jeg fungerte på jobben. For meg var det en viktig bekreftelse å få, vedgår hun.

- At Andreas var så trygg og flink med Leon, gjorde selvsagt ting mye lettere. Uten ham hadde jeg aldri klart å komme gjennom dette.

© FOTO: Geir Dokken

Familielykke

Det tok nærmere sju måneder før lykken smilte for fullt til den lille familien. Livet med Leon ble gradvis bedre, og Kathrine følte at hun fant tilbake til sitt gamle jeg.

- Hva var det som forandret seg?

- Det er en stor omveltning å bli mor. Noen takler det bra, andre ikke. Jeg trengte rett og slett tid til å finne roen og bli vant med situasjonen. Man skal lære å bli kjent med en ny, liten person som er fullstendig avhengig av deg 24 timer i døgnet. Det er en skremmende tanke.

Begge var usikre

Kathrine ser bort på Andreas, som nikker bekreftende:

- Kathrine følte seg nok mer fastlåst enn jeg. Vi var begge usikre som nye foreldre, men fordi hun hadde ammingen, var Leon mest avhengig av henne.

Av og til kan Kathrine savne det ukompliserte gamle livet. Likevel ønsker hun nå å tilbringe mest mulig tid sammen med Leon.

© FOTO: Geir Dokken

Ikke helt A4

- Har dere byttet ut jetsettfester og røde løpere med vanlig A4-liv på Nesøya? Er det stasjonsvogn, tacomiddag på fredager og søndagsturer i parken?

- Ja, litt sånn, men ikke helt. Vi går selvfølgelig ut på fest og er fortsatt med på noen sosiale arrangementer, selv om det absolutt ikke er like ofte som før. Nå er det liksom oss, vi tre, og det er så fint.

- Hva med flere barn, har dere snakket om det?

- Man skal aldri si aldri, men akkurat nå er det ikke aktuelt. Både Andreas og jeg takler stress svært dårlig, og det er jo ikke sånn at man MÅ få flere barn. Selv om det er forventet av andre.

Snakk om det

Kathrine Sørland ble kjendis da hun deltok i skjønnhetskonkurransene Miss World og Miss Universe. Siden har vi møtt henne som programleder for «Norges styggeste rom» på TV3, redaktør for magasinet Bryllupsreiser og eier av brude-salongen Agape. Nå er hun Lindex' ansikt utad og ambassadør for et nettbasert program for forebygging av fødselsdepresjoner i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening.

- Det er så viktig at dette blir snakket om. En fødselsdepresjon kan ramme hvem som helst, påpeker hun.

- Det var ingenting i forkant som indikerte at akkurat jeg kom til å slite.

Les også:

Mamma er syk i følelsene

Fødselsskadene vi ikke snakker om

Slik får barnet en lykkelig barndom

Les hele saken