Vanskelig navnevalg:

Ikke vent for lenge med å finne navn

Da kan du bli politianmeldt.

NAVNEPLIKT: Alle med foreldreansvar er pliktige til å melde inn navn på barnet innen det er seks måneder gammelt.
NAVNEPLIKT: Alle med foreldreansvar er pliktige til å melde inn navn på barnet innen det er seks måneder gammelt. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Sist oppdatert

At det kan være vanskelig å finne navn til barn, er det mange som opplever.

"Trenger hjelp til å finne solide nordiske navn. Vil helst styre unna de aller vanligste/mest brukte for tiden. Liker de litt trauste, men ikke så tunge" sier en bruker i Navnedebatten.

Men man må altså ikke bruke for lang til på å gruble.Et svensk foreldrepar fikk nylig en bot på kr 2000 fordi de ikke hadde gitt barnet sitt navn. Barnet var født i juni 2009. I Norge var en fireåring fra Hordaland fortsatt navnløs i mars i år.

Innen seks måneder

Har du glemt å sende inn navnmeldingsskjema eller ikke klart å bestemme deg for hva barnet skal hete, kan konsekvensen være at du blir politianmeldt, får bot eller rett og slett får utdelt et navn.

- Foreldre. eller de som har foreldreansvaret, har seks måneder på seg fra fødselen av til å melde inn hva barnet skal hete. Så fort barnet har fått et personnummer, sender vi navnmeldingsskjema til foreldrene. Hvis det har gått fem måneder og vi ikke har fått noen melding om navn, sender vi en påminnelse. Når det har gått seks måneder, sender vi en purring og et varsel om at forholdet kan bli politianmeldt, sier Inger Hageberg Øvrebø, Seksjonssjef i Skatt vest, seksjon folkeregister.

Får utdelt navn

Ifølge Navneloven har alle plikt til å ha fornavn og et enkelt eller dobbelt etternavn - og kan i tillegg ha mellomnavn.

- Dersom vi ikke får inn melding om navn, får barnet automatisk morens etternavn, og feltet med fornavn blir stående som "ikke meldt". Det er også vi som politianmelder forholdet. Dersom mor ikke har etternavn eller har et ulovlig etternavn, får barnet morens fornavn med ending som viser slektskapet, for eksempel Hegesdatter.

For det er altså straffbart ikke å gi barnet sitt navn, og forholdet kan straffes med bøter.

I 2009 var det i Norge 64 foreldre som ble anmeldelt fordi de ikke hadde gitt barnet sitt navn.

- Så langt vi har kunnet sjekke, har det ikke blitt gitt ut bot for dette i vårt politidistrikt, sier Unni T. Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt.

Skjemaskrekk

Inger Hageberg Øvrebø har ingen god forklaring på hvorfor noen foreldre ikke sender inn skjema.

- Det kan være at noen har skjemavegring. Selvfølgelig kan det også hende de ikke klarer å bestemme seg for navn eller er uenige om valg av navn til barnet. Vårt inntrykk er at de fleste ordner opp dette etter å ha fått den første påminnelsen, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også