Grusomme leker

Her er lekene foreldre hater

Noen leker synes nesten å være skapt for å irritere oss voksne.

ROSA VERDEN: Verden kan ofte bli vel rosa og sukkersøt for små jenter, så det skader ikke å gi henne noen biler også.
ROSA VERDEN: Verden kan ofte bli vel rosa og sukkersøt for små jenter, så det skader ikke å gi henne noen biler også. Foto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Dere har dem ganske sikkert i lekekassen eller liggende i en krok. Lekene som lager litt for høy lyd, som går i stykker bare man tar på dem eller de små duppedingsene som egentlig ikke kan brukes til noen ting. Enkelte leker er et mareritt for oss voksne, men er det egentlig greit å styre unna Kaptein Sabeltann bare fordi man ikke liker fyren selv?

Vi etterlyste innspill om grusomme leker fra dere foreldre i vårt forum, Din baby. Her er noen av svarene vi fikk:

  • Bratz. De stimulerer de bare til at jenter skal fokusere på utseende og klær.
  • Hello Kitty. Det merker doller opp og skaper kjøpepress hos de aller minste jentene fra to år og oppover. De skal jo ha Hello Kitty på fra alt på trusa til regntøy og leker.
  • Samtlige leker som skal trene min lille datter på 14 måneder til å bli en god mamma og husmor. Jeg er blir dypt provosert av den åpnebare kjønnsdelingen av leker.
  • Jeg holder på å bli sprø av den evinnelige fortellerstemmen de har på samtlige Fisher Price-leker!
  • Leker som skal etterligne ekte våpen.
  • Leker med masse lyd og farge som lyser opp. Lyden er for høy.
  • Veldig kjønnstypiske leker som for eksempel at "jenteleker" med blomster i pastellrosa. Det kan skremme enhver liten gutt fra å leke med kjøkken og dukkevogn. Prinsesseting synes jeg også er ganske stygge, da de fokuserer ekstremt på et urealistisk utseende.
  • Starwars og andre krigsleker og våpen synes jeg er forkastelig.
  • Overfølsomme leker som lager lyd bare du tenker på å legge noe oppå i lekekassa.
  • De med vanvittig bråkelyd - alt fra fjernstyrte biler til babyleker med irriterende musikk.
  • Cars, Kaptein Sabeltann og Hello Kitty! Vrimler av det overalt.

Sosiale konsekvenser

- Det er ikke mulig å si om foreldre bør unngå å kjøpe leker de ikke liker selv til barna sine. Det kommer an på flere ting. Blant annet bør man tenke på de sosiale konsekvensene det vil få for barnet, mener høyskolelektor i pedagogikk ved Høgskulen i Volda, Anne Randi Fagerlid Festøy til Foreldre & Barn.

Statussymbol

Dersom du har et barn med høy sosial status i barnegruppen, mener Fagerlid Festøy det vil være lettere å gjøre valg på grunnlag av egen oppfatning.

- Men for barn med lav sosial status, vil kanskje nettopp en slik leke gi dem en inngangsbillett til de sosiale lekefellesskapene, sier hun.

I tråd med verdier

Dette betyr jo i utgangspunktet at man kjøper seg status, med de konsekvensene det måtte få, så Fagerlid Festøy understreker at det ikke finnes noe enkelt svar på hvordan man bør handle. Hun mener derfor at hver familie må gjøre sine valg ut fra tanker om hva de tror er best for sitt barn - valg som er i tråd med verdiene de setter høyest i sin familie.

Husk også å sjekke om lekene er sikre. For de minste kan det lønne seg å velge leker det er umulig å ødelegge.

Viktig å ønske seg noe

- Samtidig er det å ønske seg noe veldig en viktig del av det å være barn. Å aldri få det en ønsker seg mest vil også ha ulike konsekvenser for ulike barn. Gleden ved å få noe en virkelig ønsker seg, hører også til opplevelsene barndommen skal ha, sier hun.

Litt av alt

Camilla Hagstrøm er mor til en gutt som elsker borger og Playmobil og ei jente som er midt i dukkealderen. Samtidig er Hagstrøm styrer i Kløverenga barnehage som ligger på Årnes på Romerike. Hun mener det er forskjell på det man kan tillate seg å unngå som foreldre og det man unngår i barnehagen. - Privat syns jeg barn trenger litt av alt. De trenger også leker som lager lyd, så lenge de også har en mening, og de trenger også å lære å lekesloss. Derfor finnes det både sverd og pistoler hjemme hos meg, men leken styres og de må lære seg å respektere andres grenser, sier Hagstrøm.

Annerledes i barnehagen

I Kløverenga barnehage finner man derimot ikke de samme lekene, og dette har ifølge Hagstrøm flere årsaker.

LEKEVÅPEN: Mange foreldre misliker lekevåpen, men de fleste små gutter syns de er kjempetøffe!
LEKEVÅPEN: Mange foreldre misliker lekevåpen, men de fleste små gutter syns de er kjempetøffe! Foto: FOTO: Ringo

- Dette handler mye om kvalitet. Vi er miljøfyrtårnsertifiserte og dermed forpliktet til å velge kvalitet. I tillegg handler det om både store og smås arbeidsmiljø. For mye støy er skadelig for oss alle, og med 108 barn sier det seg selv at man må styre dette annerledes enn hjemme, sier Hagstrøm.

Respekt for grenser

- Voldsleker i barnehagen er for øvrig også utfordrende fordi man har flere aldersgrupper samlet. De minste kan lett bli skremt og har ikke samme hemningene som de eldre barna. De kan derfor lett bli for voldsomme, sier hun. Med kreative barn i barnehagen blir det likevel ikke noe problem å leke både Sabeltann og politi og røver. Lange spader kan bli flotte sverd og gevær.

- Og denne leken er helt OK så lenge de aksepterer hverandres grenser. Dette jobber vi med hvert år, og barna lærer seg det utrolig fort, sier hun.

Kreativt og skapende

- Leker jeg ikke syns noe om, er leker som kun har en løsning eller funksjon. Det fratar barna muligheten til å skape sin egen lek ut fra egne forutsetninger og egen fantasi, sier Anne Randi Fagerlid Festøy. Som pedagog ønsker hun kreative og skapende barn, og dette gir ikke disse lekene barna muligheten til å være. - Leker som gir utfordringer på ulike plan, og som har flere ulike funksjoner, kan være noe barna har glede av lenge. At barn kan vokse med lekene er noe som er positivt. Når barna utvikler seg i leken sin, er det positivt at lekene kan utfordre dem på ulike nivåer, sier hun. Dette er de beste lekene for små ingeniørspirer.

Må forholde seg til

Anne Randi Fagerlid Festøy er også skeptisk til kommersielle leker som Hello Kitty, Biler og Kaptein Sabeltann.

- Disse lekene kan være sosialt ekskluderende. Dette er ofte leker som er dyre og signaliserer en slags status i barnegruppen. Dette er jeg kritisk til, sier hun, men legger til at det likevel er leker foreldrene må forholde seg til. Så lenge de finnes på markedet, vil barna ønske seg dem.

Vær likevel gjerne litt selektiv når du velger leker til barna, det er ikke alt de trenger.

FAVORITT OG MARERITT: Hello Kitty er småjentenes favoritt, men ikke alle foreldre er like begeistret for den søte, lille katten.
FAVORITT OG MARERITT: Hello Kitty er småjentenes favoritt, men ikke alle foreldre er like begeistret for den søte, lille katten. Foto: FOTO: Ringo

Mye bråk

IKKE BARBIES SKYLD: Det er verre for barns kroppsbilde at mor snakker om slanking enn at barna leker med Barbie, mener førskolelæreren.
IKKE BARBIES SKYLD: Det er verre for barns kroppsbilde at mor snakker om slanking enn at barna leker med Barbie, mener førskolelæreren. Foto: Foto: Ringo

Førskolelærerens lekefavoritter:

  • klosser
  • tegnesaker
  • figurer
  • dukker
  • leker som oppmuntrer til rollelek

Heller ikke bråkeleker, som tar fokuset vekk fra lekens sosiale ramme er blant høyskolelektorens favoritter. En del leker bryter faktisk støygrensen. Fagerlid Festøy har heller ikke mye til oversfor kjønnsspesifikke leke, og syns det er negativt at selv kjønnsnøytrale leker som lego, sykler og ski gjøres kjønnsspesifikke gjennom farger, navn og utforming.

- Det er ikke så veldig positivt for likestillingsperspektivet en ønsker å formidle til barna, sier hun.

Nostalgi

Administrerende direktør i leketøyskjeden Ringo, Gro Svendsen, tror gamle minner må ta noe av skylden for at foreldre misliker enkelte leker mer enn andre.

- Vi foreldre ønsker egentlig at våre barn skal ha glede av å leke med den typen leker vi selv hadde stor glede av i vår oppvekst. Barbie har vært på markedet i 50 år, mens for eksempel Bratz er en nyere versjon, sier hun. Ergo har vi kanskje vanskeligere for å svelge Bratz.

Svendsen tror ikke alltid voksne ser lekeverdien og universet barna ser, fordi vi ikke følger nok med.

- Hello Kitty, Sabeltann og Biler er utrolig mange forskjellige produkter, og slike konsepter har eksistert i alle mine 35 år i leketøybransjen, sier hun.

Det de vil ha

- Det finnes også mange, pedagogiske leker innen disse seriene. Noe av grunnen til at de kommersielle lekene er populære blant barna er nok at lekeuniversene er spennende. Barna kjenner historien bak serien og bruker disse lekene til å lage nye historier. Det er ikke kun en leke, men også en eventyrskaper som de lager i eget hode, sier hun. Og selv om det hender noen foreldre og besteforeldre bestemmer seg for å ikke kjøpe en spesiell type leke til barna, hender det ifølge Gro Svendsen nesten like ofte at de ombestemmer seg igjen.

- Det er jo det barna ønsker seg, og det er mye bedre å kjøpe leker som barna virkelig vil ha, enn leker de ikke har noe forhold til, mener Svendsen.

Barbie er OK

Da vi spurte dere foreldre i forumet hvilke leker dere mislikte mest, ble også dukker med store hoder, tynne kropper og trendy klær nevnt. Barnehagestyreren er imidlertid ikke redd for å legge Barbie i lekekassen i barnehagen.

- I forhold til kroppshysteriet rundt disse dukkene, er jeg avslappet. Jeg tror det er vi voksne som lettest gir barna komplekser. Jeg har ikke tall på de gangene mødre står i garderoben og diskuterer slankekurer, og jeg har også opplevd ansatte som sier til barna at de ikke spiser lunsj med dem fordi de slanker seg. Slikt er det etter min mening mye viktigere å ha fokus på, sier Hagstrøm.

Les også:

De beste nettbutikkene for leker

Slik leker du med barnet ditt

Disse lekene trenger babyen

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også