10 tips til gaver til mor basert på tips fra forumdeltakerne på Barnimagen.com

1. Spabehandling

2. Smykker (gjerne med barnets stjernetegn, eller fra en smykkedesigner mor liker)

3. Alliansering (flere diamanter kan settes på for hvert barn)

4. T-skjorte med trykk: Verdens beste mamma

5. Nyvasket hus og rene sengeklær når man kommer hjem fra sykehuset

6. Blomster

7. Gavekort i klesforretning mor liker

8. I-pod eller liknende

9. Nye joggesko eller robuste gåsko til barselturer

10. Løfte om barnevakt, frisørtime, kino og restaurantbesøk med venninner

Mange kvinner venter å få en oppmerksomhet når barnet er kommet til verden. Mens enkelte sier de håper barnets far har tenkt på noe stort og dyrt, mener andre at en baby er gave nok i seg selv.

Atter andre er mest opptatt av unngå det smertehelvetet en fødsel kan være.

Uansett innrømmer de fleste at de blir glade for blomster og nyvasket hus når de kommer hjem fra sykehuset.

En stor overgang

- Jeg har inntrykk av at man mest gir gaver til barnet og ikke til mor etter fødselen, sier lege og forsker Malin Eberhard Gran ved Folkehelseinstituttet. Hun tror at det ikke blir gitt så mange gaver fordi omsorgen om den nybakte mor blir stadig mindre

- Hva slags symbolikk har en slik fødselsgave?

- Det kan være en påminnelse om at barselkvinnen har gjort en svær jobb og at hun gjenomgår en stor overgang i livet som andre overgangsperioder i livet innebærer det å bli mor både rolle- og identitetsforandringer, sier Eberhard Gran. Hun er medforfatter i boka Nedstemthet og depresjon i forbindelse med fødsel.

- Hva trenger mor etter fødselen?

- Jeg vil gjerne at for eksempel barselgrøten blir populær på ny. Barselgrøten er en måte å gi omsorg på som også kan medføre avlastning. I dag er det ofte kvinnen selv som står for servering når besøkende kommer for å se barnet. Men barselkvinnen er den som bør få omsorg og ikke den som skal gi det, sier hun.

Ga øl og sjokolade til far

Sverre V. Nøkleby er selv pappa til to små barn og drev tidligere verdensbestepappa.no, Norges største pappaside og pappaforum. Han mener det er hyggelig å tenke på fedrene etter fødselen, også.

- Jeg tror ingen menn forventer å få en gave, men det er jo alltid hyggelig med en oppmerksomhet. Da jeg kom alene hjem fra klinikken etter at Filip var født, sendte hun meg en tekstmelding med beskjed om å se bak døren. Der sto det en øl og en sjokolade. Da ble jeg overrasket og glad, sier Nøkleby.

Mens inntrykket hans er at de fleste menn kjøper et smykke til barnets mor, er det langt større variasjon i gavene til far.

Han mener det etter hvert er etablert en forventning om at mor skal belønnes med en gave etter å ha født. På forumet hans diskuterer menn blant annet fødselsgaver.

Diskusjonen dreier seg om hva de skal kjøpe, ikke om de skal kjøpe noe.

- Det er tydelig at mange legger mye penger i gaven til mor. Men det er viktig at det er en symbolsk gave til henne, og ikke noe praktisk.

Les hele saken