pseudotvillinger

De første månedene med pseudotvillinger kan være ekstra utfordrende

Maren kom til verden dagen før storebror Johannes fylte ett år. Det synes foreldrene var helt perfekt.

PSEUDOTVILLINGER: Johannes (3) og Maren (2) er gode lekekamerater og krangler lite. Men pappa Kim og mamma Melissa innrømmer at det hender de kjøper to eksemplarer av lekene for å bevare husfreden.
PSEUDOTVILLINGER: Johannes (3) og Maren (2) er gode lekekamerater og krangler lite. Men pappa Kim og mamma Melissa innrømmer at det hender de kjøper to eksemplarer av lekene for å bevare husfreden. Foto: Geir Dokken
Sist oppdatert

Pseudotvillinger

Ifølge den svenske småbarnspedagogen Elisabeth Schönbeck er det stor forskjell på jenta eller gutten blir født først, eller om det er pseudotvillinger av samme kjønn.

Gutt-jente:

Dette er den tøffeste kombinasjonen. Jenter utvikler seg ett til to år fortere enn gutter, så faren er at gutten kan bli en usikker «lillebror», mens jenta kan oppføre seg som en flink storesøster. Da er det lett å gi jenta masse ros for hvert fremskritt hun gjør, mens det forventes mer av gutten siden han er eldst. Pass på at storebror også blir lagt merke til.

Jente-Gutt:

Når jenta kommer først og etterfølges av en lillebror, kan aldersforskjellen virke større en den er, ettersom jenta utvikler seg raskere. Også storesøster kan synes det er vanskelig å dele foreldrenes oppmerksomhet. Men hun vil lettere beholde forspranget på broren, og dermed holde på rollen som flink storesøster. Denne kombinasjonen ligner mer på en vanlig storesøster-lillebror-relasjon.

Gutt-gutt:

Konkurransen mellom pseudotvillingbrødrene kan bli knallhard. Minstemann kan bli veldig dyktig fordi han ofte får mye ros, mens storebror kan bli usikker fordi han vil strebe etter å være bedre enn lillebror. Foreldrene skal ikke hindre lillebror i å være dyktig, men det må ikke skje på storebrors bekostning. Et godt råd er at de for eksempel ikke begynner på samme fotballag.

Jente-jente:

Mellom pseudotvillingsøstrene kan det også oppstå tøff konkurranse, men de undertrykker ofte aggresjonen. To jenter som er født tett, kommer til å møte hverandre på midten. Storesøster blir ikke like moderlig og omtenksom som en «vanlig» storesøster, og lillesøster blir ikke like fri og ukonvensjonell som en «vanlig» lillesøster.

Melissa Øvstegård (23) og mannen Kim (25) ble foreldre for første gang for tre år siden. Etter kun tre måneder fant paret ut at de skulle bli foreldre igjen, og dagen før Johannes (3) fylte ett år kom lillesøster Maren (2) til verden.

- Vi ønsket oss flere barn, men trodde ikke det kom til å skje så fort siden jeg fullammet. Jeg brukte ikke prevensjon, så vi visste jo at det var en viss sjanse, sier Melissa.

Med knapt ett års aldersforskjell går de to søsknene under definisjonen pseudotvillinger.

Begrepet ble innført av den danske psykiateren Oluf Martensen-Larsen, og omhandler søsken som er født med inntil 18 måneders aldersforskjell. Ifølge han vil barn som er født raskt etter hverandre kunne risikere få store problemer senere i livet, fordi moren ikke har tid til å ta seg nok av dem begge.

Men Melissa og Kim er ikke bekymret. Johannes og Maren er gode lekekamerater, og de krangler lite.

- De er bestevenner. De nekter å sove på hvert sitt rom, og hvis en er borte så savner de hverandre, forteller pappa Kim.

- Johannes har vært tidlig ute med det meste, så selv om de gjør mye av de samme tingene er det han som er storebror. Han ble tidlig involvert i stell og bleieskift, og er veldig flink til å passe på lillesøsteren sin, forteller Melissa.

Ekspertene strides om hva som er den beste aldersforskjellen mellom søsken.

- 1,5 til 4 år må være den perfekte aldersforskjellen, både for mor og barn. Da er de hvert sitt individ som behandles forskjellig, og mor får tid til å komme seg etter forrige fødsel, har Cecilia Kleven ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter tidligere sagt til Foreldre & Barn.

Les også: Gravid én måned etter fødsel

Tandem-amming

Melissa fortsatte å amme Johannes gjennom hele svangerskapet. Da lillesøster kom til verden, hadde hun ikke hjerte til å slutte å gi ham bryst.

- Tandemamming fungerte veldig fint for meg. Selv om det var litt rart å ha en ettåring som sto og ammet på den ene puppen, og en nyfødt baby som lå på andre siden, innrømmer Melissa.

Ifølge ammeguru og fødselslege Gro Nylander er det viktig å prioritere den nyfødte hvis mor fortsatt ammer et storesøsken.

- Enkelte små storesøsken har stor glede av å få etter-supen når den yngste er forsynt, og i noen familier får barna etter en tid hvert sitt bryst. Det kan være en måte å håndtere en ellers urolig halvannetåring på når mor er alene med barna, sier Nylander.

- Dersom man ikke er sikker på om man vil fortsette å amme det største barnet etter fødselen, er det imidlertid lurt å slutte i god tid, påpeker hun.

Les også: Dette bør dere vite om sex etter fødsel

Utfordrende i starten

De første månedene kan være ekstra utfordrende når man får to tette barn. En 1-åring og en nyfødt baby har svært ulike behov, og det kan være vanskelig for 1-åringen å forstå at han må være forsiktig med lillesøster eller lillebror.

- En 1-åring kan godt slå uten at det ligger noe aggresjon eller sjalusi bak. Han vil gjerne eksperimentere, og se hva som skjer hvis han for eksempel lugger babyen, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

- Når storebror eller storesøster er så liten nytter det ikke å fortelle at det han eller hun gjør er galt. Jo mer du krever at ettåringen ikke skal ta på babyen, jo mer frustrerende er det. Det er ikke noe annet å gjøre for foreldrene enn å fysisk skille 1-åringen fra babyen, råder Gerhardsen, som har skrevet boka "Gode knep for småbarnsforeldre".

Artikkelen fortsetter under bildet.

MAMMABLOGGER: Melissa blogger om livet på pseudotvillingmamma på baremelissa.blogg.no.
MAMMABLOGGER: Melissa blogger om livet på pseudotvillingmamma på baremelissa.blogg.no. Foto: Geir Dokken

De første månedene som tobarnsforeldre ble spesielt krevende for Melissa og Kim fordi Maren fikk kolikk. Det fulgte flere måneder med søvnløse netter for hele familien - store som små.

- Det var tungt for Johannes også. Han ble så lei seg når Maren gråt. Vi måtte flytte ned i stua så han skulle få sove, forteller Melissa.

Unngå søskensjalusi

Den svenske småbarnspedagogen Elisabeth Schönbeck er ekspert på adferd og søskenrelasjoner. Hun anbefaler foreldre å vente med å få barn nummer to til det første har blitt minst tre år gammelt. Først da er barnet ifølge henne modent nok til å få søsken.

Tips til deg som har to tette

Her er Melissa Øvstegårds tips til pseudotvillingforeldre:

  • Unngå å behandle barna som om de var like gamle.
  • Bruk tid alene med hvert av barna.
  • Unngå å sammenligne barna eller sette dem opp mot hverandre.
  • Gi hvert av barna leker, oppgaver og ansvar tilpasset utviklingstrinn og alder.
  • For å unngå sjalusi la den eldste ta del i stell. La barnet føle seg som en ressurs.
  • Husk at alle i familien får en baby, ikke bare mor.

- Navlestrengen klippes på fødestua, men psykisk klippes ikke navlestrengen mellom mor og barn før i tre til fire års alderen. Hvis to søsken er født veldig tett må de kjempe om foreldrenes oppmerksomhet. Den eldste vil kunne oppleve at lillesøster eller lillebror tar mamma fra ham eller henne. Det kan være en tøff påkjenning for et lite barn, advarer Schönbeck.

- Søskensjalusi er en av de største utfordringene med pseudotvillinger. Begge barna må føle seg sett og elsket. Særlig etter fødselen av den minste er det viktig at den største får litt ekstra oppmerksomhet, for å ikke føle seg tilsidesatt. Er det noen som fortjener gaver i forbindelse med ankomsten av et nytt familiemedlem, så er det vel den som har fått en søster eller bror, mener Elisabeth Schönbeck.

Fordeler med to tette barn

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen vil imidlertid påpeke at det også er flere positive sider ved å få to tette.

- Har man fått to tette barn kan det være slitsomt i begynnelsen, men etter hvert er det også flere fordeler med det. Barna får lik rytme, de legger seg og står opp samtidig. Det gjør at foreldrene får pusterom i hverdagen. Det er også mye lettere å finne på aktiviteter i helger og ferier som er like morsomme for begge barna. Har man en treåring og en tiåring er det vanskelig å tilfredsstille begge når feriemålet velges, mener Gerhardsen.

Mamma og pappa ser at Johannes og Maren har stor glede av hverandre i hverdagen, og de er svært samkjørte. De spiser samtidig, sover samtidig og holder hverandre med selskap. Månedene med kolikk ser ut til å være glemt.

- Vi ønsker oss flere barn. Du skal ikke se bort i fra at det blir to tette til, sier Melissa og ser lurt bort på Kim.

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2012, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også