Nyfødt baby

- De ser ut som små gamle menn

Utslett, kviser og tørr hud er bare noe av det nyfødte babyer er utsatt for. Er de søte likevel? Eller er det bare noe vi sier?

NYFØDT BABY: Noen mener nyfødte babyer ser ut som gamle menn. Er du enig?

NYFØDT BABY: Noen mener nyfødte babyer ser ut som gamle menn. Er du enig? Foto: Thinkstock.com

Publisert Oppdatert

Dere har ventet i ni måneder på øyeblikket, og plutselig er magen borte, og det ligger et sprell levende krapyl foran dere. Attpåtil oppfører han seg slett ikke slik det står i bøkene. Hva gjør dere?

Første møte
I motsetning til hos voksne så likner babyens mat ganske mye på det som kommer ut i bleia, både i konsistens og mengde. En baby som spiser normalt vil trenge i alle fall seks bleieskift i løpet av dagen, og kanskje også mer, avhengig av hvor ofte bleien er våt. Det å finne ut om bleien er våt er faktisk ikke alltid like lett ettersom bleiene blir mer og mer avanserte, og skal være tørre på overflaten. Ofte er bleiene laget slik at urinen blir transportert vekk fra midten og ut til kantene. Ved å kjenne på kanten finner dere ut av om bleien bør skiftes eller ei, og sannsynligheten for at barnet selv sier fra er jo selvsagt til stede.

Syvsovere trenger også mat
Å vite hvor mye mat en baby skal ha er vanskelig, spesielt om du ammer, siden du ikke får målt opp hvor mye barnet faktisk får i seg. En god huskeregel er uansett at om babyen «produserer» 6-8 våte bleier hver dag, da får det i seg nok. Babyer er like forskjellige som voksne mennesker, noen liker å spise raskt, andre liker å få i seg mat i et mer bedagelig tempo.

Noen barn kan sove i fire-fem timer om gangen, og virker ikke spesielt sultne når de våkner. Et friskt barn bør legge på seg fra 100-200 gram i uken eller 500-800 gram i måneden. Hvis barnet ikke legger på seg er det sannsynlig at det trenger flere måltider. En grei huskeregel er at barnet bør få mat hver tredje time, eventuelt med en lengre pause på natten.

Det er ingen tvil om at barn har godt av morsmelk, men ikke for enhver pris. Mange kvinner sliter med å amme, og skaper seg et prestasjonspress verken moren eller barnet kommer godt ut av. Uansett hvor bra morsmelk er så er det viktigere at du og barnet har det bra sammen, så får du ikke til ammingen, la det være. Det viktigste for et barn er tross alt en trygg og god tilværelse, og en stressa og deprimert mamma påvirker barnet i negativ retning.

Hva som kommer inn må gå ut
En nyfødt baby skal ha klar eller lysegul urin. Hvis barnet produserer 6-8 bleier i døgnet er sannsynligheten stor for at det får i seg nok veske. Går antallet ned til 4 eller mindre, og urinen i tillegg er mørkere, nesten brunaktig i fargen, da er det stor sannsynlighet for at barnet er i ferd med å bli dehydrert. I tilegg til bleietelling kan tørre lepper være et dehydreringstegn, og det samme hvis «kantene» til fontanellen er lettere å kjenne enn vanlig.

I begynnelsen kan barnet ha avføring etter hvert måltid, men etterhvert kan det gå flere dager og helt opp til en uke mellom hver avføring. Vanligvis er avføringen lys og grøtete, nesten diaréaktig. Fargen er gulgrønn.

Nyfødtutslett ikke farlig
Nesten alle nyfødte får utslett i løpet av de seks første ukene etter at de er født. Utslettet kan variere i utbredelse og intensitet, og vi kjenner ikke årsaken. Mange tror det er kroppens reaksjon på de nye omgivelsene. Utslettet er ikke plagsomt for barnet, og det krever ingen behandling. Hvis utslettet er litt større blemmer med gult puss kan det være mistanke om en bakterieinfeksjon med stafylokokker. Ta kontakt med lege i så tilfelle.

Kilde: Indystar.com

Andre ting som kan forkomme hos en nyfødt baby:

Rar hodefasong:

Hvis barnet forløses med vakuum får det ofte en tydelig hevelse i hodet. Denne hevelsen består av en blodansamling like under huden, og forsvinner av seg selv etter noen dager.

Kviser:

Opptil 20 % av nyfødte får hvite prikker med talg (kviser) i pannen, på nesen eller i kinnene. Dette er en reaksjon på at mors hormoner forsvinner.

Rynker og skrukker:

Spesielt babyer som har gått langt over tiden er skrukkete og rynkete.

Blå hender og føtter:

Det er ikke uvanlig at barnets hender og føtter er litt blålige i farge etter fødselen, fordi blodsirkulasjonen ikke er så god enda. Dette varer vanligvis noen uker og er ikke noe å bekymre seg for.

Tørr hud som flasser:

De første ukene er barnets hud ofte tørr og den flasser av, særlig på hender og føtter.

Gulsott:

Gulsott er ikke et uvanlig fenomen hos nyfødte. Dette skyldes dels at leveren til barnet ikke fungerer optimalt ennå, samt at barnet kvitter seg med et overskudd av røde blodlegemer de første dagene etter fødselen. Dette gjør at nedbrytningen av de røde blodlegemene tar lengre tid enn normalt, og det medfører gulsott i en overgangsperiode. Gulfargen forsvinner oftest i løpet av andre leveuke.

Hovne øyne:

Kroppen er ved fødselen og de første dagene ofte litt hoven. Dette ser du spesielt på øyenlokkene. Hevelsen skyldes at det er ekstra væske og opplagsnæring i barnets kropp, som det skal tære på mens mors melkeproduksjon kommer i gang.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning