Du har gått til innkjøp av seng, vasket de bittesmå klærne og stablet bleiene ved stellebordet på badet.

Alt er klart, men du kan vanskelig øve deg på alle de nye oppgavene som venter deg når babyen har kommet.

Hva om ammingen ikke går like glatt som du håper? Hvordan trøster man egentlig et gråtende barn? Og hvordan overlever du uten søvn?

For å hjelpe deg gjennom de første dagene, har vi spurt Anne Sigstad fra Ammehjelpen og jordmor Lena "Mille" Milling, daglig leder for Familieklinikken på Majorstua i Oslo, om hvilke utfordringer nybakte foreldre kan vente seg.

1. Behold vettet etter fødselen

- Etter at barnet er født, kan man føle seg veldig lykkelig, men også litt nummen i kropp og sjel. Noen nybakte foreldre kan være euforiske og høyt oppe, andre ikke. Det er forskjellig, og kommer også an på om man har hatt en lang eller kort fødsel, sier jordmor Mille til BarniMagen.

Det å bli mor eller far er en av de største omveltningene du vil oppleve i livet, mener Anne Sigstad, informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen.

- Selv om du kan være forberedt på fødselen, vet du ikke hvordan du vil reagere eller hvordan du vil føle deg etter at babyen er født. Det er sjelden alt blir som man tror, sier Sigstad.

For noen ferske mødre kan forandringen komme som et sjokk.

- Hos en barselkvinne er det veldig mye hormoner i sving, og en greier ikke å forberede seg på hvor sårbar en er etter fødselen.

Vær forberedt på at en fersk mor kan være svært sliten de første dagene etter en fødsel.

Derfor kan det være greit å beskytte seg litt mot omverdenen de første dagene.

- Det skal ikke være fullt hus fra dag én. Far må her ta ansvar og si til ivrige besøkende at de må vente noen dager før de kan besøke nurket. Det er viktig at familien får ro til å knytte bånd, og mor tid på seg til å komme i gang med ammingen, råder Sigstad.

Jordmor Mille anbefaler modningsakupunktur i ukene før fødselen. Det vil etter hennes mening også få mor fortere på bena igjen etter at fødselen er overstått.

- Modningsakupunktur gjør livmorhalsen mykere, noe som gir raskere åpningstid under fødselen. Det vil også gjøre at mor kommer seg fortere etter fødselen, hun har mer energi og melken vil komme raskere. Det gjelder også dem som har tatt keisersnitt, mener hun.

Men husk at akupunktør ikke er noen beskyttet tittel.

- Gå til noen som har minst tre års utdannelse, og som gjerne også har erfaring med å behandle gravide, råder jordmoren.

2. Den første melken

Ammingen kan starte med det samme babyen er født, om fødselen har vært ukomplisert og babyen er frisk og fullbåren.

Da blir babyen lagt på mors mage, og der skal babyen ideelt sett finne frem til brystet selv.

- Det er fint om det er ro i fødselssituasjonen, og at mor og far får være alene sammen med babyen etterpå, for å se om ammingen kommer i gang - med mulighet til å tilkalle hjelp. Mange har behov for noe veiledning, sier Anne Sigstad.

I tilfeller hvor mor og barn har vært adskilt rett etter fødselen, kan man gjenskape denne første ammesituasjonen med babyen hud mot hud på mors mage, så snart mor og barn er klare for det.

Det første døgnet kommer det bare noen dråper med råmelk, for å smøre tarmen til babyen slik at fordøyelsen kommer i gang.

3. Melkesprengte bryster

Når melken kommer, opplever de fleste kvinner å få ømme og sprengte bryster. Det skjer typisk mellom andre og fjerde dagen.

Ungen kan få problemer med å få tak på puppen når det blir så stramt. Da må mor klemme ut noe melk før hun legger til babyen.

Det største problemet i starten er gjerne såre brystvorter.

- Få noen på avdelingen til å sjekke at babyen har riktig tak på puppen, slik at det ikke blir sårt, råder ammehjelperen.

For ammingen kan fort bli vanskelig om ikke mor får riktig veiledning fra starten av.

-Skal jeg gi ett råd, så er det at mor prøver å være på barselavdelingen til melken har kommet og ammingen er i gang. Det kan gå tre-fire dager før det skjer, men noen steder blir man sendt hjem etter bare to dager. Det er dessverre ikke noe system i det norske helsevesenet som ivaretar mor etter at hun har kommet hjem, hun er i stor grad overlatt til seg selv, sier Anne Sigstad.

Skulle du få problemer med ammingen, er det viktig å søke hjelp med én gang.

- Amming skal ikke være vondt. Får du såre brystvorter, og ungen bare gråter, så dra tilbake til fødeavdelingen eller oppsøk helsestasjonen eller andre som kan hjelpe deg.

Får du trøbbel med ammingen, kan akupunktur være til hjelp for det også, mener jordmor Mille.

- Det kan gi deg mer melk. Og pass dessuten på at du ikke får brystbetennelse. Pakk brystene inn med ull, slik at de ikke får trekk på seg, sier hun.

Tegn på at babyen er sulten:

 • Sikling
 • Smatting
 • Tar fingre/hender opp til, eller inn i munnen
 • Vrir hodet til sidene
 • Beveger øynene
 • Lager små lyder ("eh, eh")
 • Gaper og stikker tungen ut av munnen

(Kilde: Ammehjelpen.no)

4. Mating døgnet rundt

Den nyfødte babyen trenger jevnlige måltider gjennom hele døgnet.

Det er ingen regler for hvor ofte du skal amme, men et minimum er 10-12 ganger i døgnet i starten. Noe maksimum finnes ikke.

- Det kan være så ofte som en gang i timen. Men ikke se på klokka når det kommer til amming, sier Anne Sigstad, som minner om at et nyfødt barn har ligget månedsvis i mors mage og fått næring kontinuerlig gjennom navlestrengen - det er ikke vant til å vente på mat.

Sigstad råder nybakte mødre til å amme barnet med det samme det viser tegn på sult.

- Babyen kan lage små grynt, være urolig, bevege på eller slikke seg rundt munnen som tegn på at han eller hun er sulten. Mange har lett for å vente til babyen gråter, men da har barnet lenge prøvd å fortelle at det er sultent, mener Sigstad.

Har du et søvnig barn, som heller vil sove enn å spise, må du faktisk vekke når det er ammetid for at det skal få i seg nok mat.

- Det skal ikke gå lang tid mellom hver gang du ammer. Babyen har en veldig liten magesekk, og morsmelk er svært lettfordøyelig, sier Sigstad.

Ammer du ofte, vil det dessuten være med på å øke produksjonen av brystmelk.

For å gjøre nattammingen enklere, kan det være greit å ha babyen ved siden av seg, enten ha senga like ved din egen, eller ha barnet på senga sammen med deg, eventuelt bruk en egen ammemadrass.

- Og ikke gå og vent på at babyen absolutt skal rape etter hver skvett, om det ikke kommer noen rap. Det er overfokusering på slike detaljer som gjør ammingen til et ork, sier ammehjelperen.

5. Det første badet

På sykehuset vil de vise deg hvordan du skifter bleier, bader barnet og rengjør navlen.

Et barn kan bades i badekaret på stellebordet eller i en stor vask.

Start med å ta i kaldt vann for deretter å fylle i varmt. Slik unngår du at badevannet blir for varmt:

Temperaturen på badevannet skal tilsvare kroppstemperaturen. Du kan måle temperaturen på vannet ved å bruke håndleddet der huden din er tynn, eller du kan gå til innkjøp av et badetermometer.

Nyfødte babyer trenger ikke bade mer enn én gang i uken. Bading hver dag kan gjøre dem helt uttørket.

- For mye bading kan gjøre huden til barnet tørr, det kan vare lurt at bruke en fin badeolje i vannet, og en mild såpe. Noen babyer er veldig tørre i huden når de blir født, sier jordmor Mille.

Det er vanlig å rense navlen med klorhexidin eller pyricept. Det går helt fint å bade babyen før navlen har falt av, men ikke la navlestumpen ligge under vann og bli oppbløtt. Hvis det skjer, skal den tørkes ekstra godt etterpå.

Navlestumpen vil falle av etter en liten uke, eller det kan ta lengre tid.

Første tid med baby

SOVER MYE: Nyfødte sover mye. Men ikke så mange timer i strekk. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

6. De første bleieskiftene

Den nyfødtes første avføringer er grønnsvart og seig og kalles mekonium eller barnebek.

Når babyen begynner å få melk, blir avføringen vanligvis grønnlig brun, halvt flytende og hyppig.

Iblant kan den være lysegrønn, og kan komme plutselig og med voldsom kraft.

Hos morsmelkernærte babyer vil avføringen etter hvert få en gul-orange farge, ha syrlig lukt og en konsistens som sennep.

Barnet bør ha 5-6 våte bleier i løpet av døgnet.

Senere kan avføringen fra brystmelkbarn komme flere ganger daglig, eller med opp til 12-14 dagers mellomrom. Begge ytterpunktene er normale, ifølge Ammehjelpen.no.

7. Babyer gråter mer enn du tror

Babyer gråter mye. Det er slik de kommuniserer.

Skrikene forteller om de er sultne, varme, trenger bleieskift eller bare vil bli holdt.

- Det kan komme som et sjokk på noen nybakte foreldre at babyer gråter mye. Noen gråter mer enn andre, høyt og skjærende, mens andre bare ynker seg, forteller jordmor Mille.

Foreldrene må ta seg tid til å bli kjent med det nye, lille mennesket.

- Etter hvert vil dere høre forskjell på gråten og vite når det handler om sult eller at babyen er trøtt, sier jordmoren.

De fleste små babyer har en periode på dagen da de skriker mer enn ellers. Ofte er dette på ettermiddagen eller kvelden.

8. Søvnmangel

I begynnelsen må mor amme om natten. Det betyr at søvnen blir avbrutt, men tar du en blund på dagtid, går det som regel fint.

Er blant de heldige som kan sove hvor som helst, når som helst, så pass på at du sover når babyen sover.

Men om du ikke klarer å ta små høneblunder, så sørg for at du har noen i nærheten som kan avlaste deg når søvnbehovet blir akutt.

Noen nyfødte sover mye på dagtid, og har våketid på kvelden og kanskje natten.

Andre sover godt om natten, men har kortere og mer urolige soveperioder om dagen.

Alt dette er normalt, men etter hvert bør babyen skjønne forskjell på dag og natt, slik at alle får en best mulig natts søvn. Det må foreldrene hjelpe til med.

9. Pappa bør involvere seg

Det å bli foreldre er en stor overgang for parforholdet. Det er viktig at babystellet blir teamwork, og at mor og far hjelper hverandre, understreker jordmor Mille ved Familieklinikken.

Far kan gjøre alt som har med barnet å gjøre, utenom selve ammingen.

Han kan også legge forholdene til rette for moren, og støtte henne hvis hun trenger oppmuntring.

Noen forslag til hva far kan gjøre (hentet fra Ammehjelpen.no):

 • Være sammen med babyen: Lær deg å tolke signalene til barnet slik at du vet når hun er opplagt til å leke eller når hun trenger hvile.
 • Skift bleie og stell barnet: Du kan skifte bleier og bade barnet når det trengs. Finn ut hva barnet liker; babymassasje, en spesiell måte å bli strøket, lekt med eller båret på. Alle barn er forskjellige, så finn ut hva hun liker.
 • Hjelp moren med det praktiske: Du kan hjelpe mor med å holde barnet mens hun setter seg i en komfortabel, gi henne puter eller kluter hun eventuelt trenger eller kanskje hente et glass med drikke til henne (de fleste blir tørste når de ammer).
 • Gjør husarbeid: En nybakt mor trenger mye hvile for å komme seg etter fødselen. Dersom hun strever med melkeproduksjonen, har hun spesielt behov for godt med hvile, mat og drikke.

10. Finn roen hjemme

Å få barn innebærer faktisk at mor og far må sette sine egne behov til side for en periode. Barnet kommer først.

- Dagens kafékultur er hyggelig, men det er ikke sikkert at det er til det beste for babyen å farte ute hver dag, sier jordmor Mille.

Mange nybakte foreldre stresser for mye, de skal på babysvømming, barnesang og barselgruppe. Men det er gjerne foreldrene som har mest glede av dette.

Det er viktig å roe seg ned og kose seg med babyen.

- I starten må man ta det med ro og finne rytmen hjemme, og lære babyen å sove i sin egen seng også på dagen, slik at man ikke må ut og tråkke hver gang han eller hun skal sove, råder jordmoren.

Les hele saken