Det å bli gravid og å få barn er for de fleste noe av det største i livet. Likevel kan graviditeten være en påkjenning for kroppen. Selv om noen ser ut slik de gjorde før bare kort tid etter fødselen vil de fleste oppleve at kroppen forandrer seg.

Litt slappere mage og pupper som ikke er like yppige kan de fleste leve med, men hva hvis brystene blir som tomme skinnlommer, og magen henger slik at den må stappes ned i buksa?

Mistet puppene etter amming

Da Siri (25), som ønsker å være anonym, sluttet å amme sin datter som i dag er 1,5 år gammel hadde brystene skrumpet inn til ingenting.

- Jeg har alltid hatt små bryster, og det har i grunn aldri plaget meg. Jeg synes egentlig at små bryster er veldig søtt. Men etter ammingen klarte jeg ikke fylle en A-cup en gang, og jeg følte at all min kvinnelighet var borte, forteller ettbarnsmoren til Foreldre & Barn.

Siri har en slank kropp med litt former. Hun har både rumpe og lår hun er fornøyd med. Men de "nye" puppene passet ikke inn. Så da fødselspermisjonen nærmet seg slutten reiste hun og samboeren til Oslo for å operere brystene.

- Jeg la inn 300 gram i hvert bryst. Det var i utgangspunktet litt større enn jeg hadde tenkt. Men jeg dro hjem med et stort glis om munnen, smiler hun.

Siri hadde sovet med bh og singlet etter ammeslutt, og likte ikke å vise brystene for samboeren, men dette er ikke lenger ett problem.

- Jeg er ikke typen som går med push up-bh eller dyp utringning. Jeg har ikke noe behov for å vise de nye brystene for allmennheten. Men de har gitt meg en selvtillitsboost, og samboeren min er også veldig fornøyd (selv om han aldri klagde på de gamle), forteller Siri.

Pupper og mage

Overlege Helge E. Roald er spesialist i plastisk kirurgi, og en av gründerne av Colosseumklinikken. Hvert år gjør han rundt 100 bukplastikkoperasjoner og flere hundre brystoperasjoner - svært mange på kvinner som har født.

- Jeg tenker at graviditet og fødsel er noe av det viktigste i en kvinnes liv. Jeg synes at man skal nyte graviditeten, og ikke tenke på det som en destruksjon av kroppen. Samtidig bør man være litt bevisst. Være aktiv, og forsøke å ikke legge på seg altfor mye, mener Roald.

- Men uansett hvor bevisst man er, er det alltid noen som har behov for korreksjoner. Da gjelder det spesielt to områder - brystene og magen, forteller Roald til Foreldre & Barn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kosmetisk kirurgi etter fødselen

NYE PUPPER: Siri mistet brystene sine etter amming. Bildet til venstre er tatt dagen før operasjon, og bildet til høyre er tatt en uke etter. © FOTO: Privat

Kosmetisk kirurgi på bryster og mage

Brystene:

- Brystene vil bli større under graviditeten og etterpå når man ammer. Når man er ferdig å amme opplever noen at huden trekker seg pent sammen igjen, men hos andre blir det som en ballong som luften har gått ut av. Har man behov for korreksjon av brystene er det to alternativer. Det ene er brystløft. Da løfter vi og strammer opp brystet, og fjerner overflødig hud. Det andre alternativet er brystproteser. Da putter vi inn en protese for å fylle ut den overflødige huden. Er det mye overflødig hud kan brystene da bli veldig store. Det går også an å kombinere de to teknikkene, men det blir en mer omfattende operasjon, informerer plastisk kirurg Helge E. Roald.

Magen:

- Hvordan magen ser ut etter fødselen er til dels avhengig av kvinnens vektøkning. Kvinner som har født tvillinger, eller små kvinner som har født store barn kan også oppleve at magen henger etter graviditeten. Er det kun litt løs hud nedenfor navlen kan vi gjøre en liten mageplastikk. Er det mer omfattende må vi gjerne "ta ut navlen" før vi strammer huden, og så sette den inn på ny. Det vil si at vi lar navlen stå igjen i sin tidligere posisjon og trekker huden over navlen ned som en gardin. Deretter lager vi en ny åpning i huden til navlen. Vi kan også stramme opp slapp muskulatur i magen, og gjøre magen mindre bukende, informerer plastisk kirurg Helge E. Roald.

"Mommy makeover"

Stadig flere amerikanske plastikkirurger spesialiserer seg på såkalte "Mommy makeover"-operasjoner. Dette er kirurgiske inngrep som skal få kvinnen til å se ut slik hun gjorde før hun fikk barn.

Kvinnene tar gjerne flere operasjoner i ett, og populære kombinasjoner er bukplastikk, brystløft med silikon og fettsuging. Like greit å få gjort alt i samme sleng, eller?

- Vi prøver å gjøre kombinasjonsoperasjoner dersom det lar seg gjøre. Men i motsetning til de store privatklinikkene i USA, så ønsker vi ikke å ha pasientene innlagt hos oss i flere dager etter operasjonen. Her i Norge sendes oftest pasientene hjem samme dag som operasjonen, og det er ikke forsvarlig hvis det har blitt gjort for omfattende og lange kombinasjonsoperasjoner, informerer Roald.

Så ønsker du å fikse på både magen og brystene her hjemme må du mest sannsynlig regne med å gjøre det i to omganger. Og prisen? Rundt 80 000 kroner.

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem og Tillmann von Soest, har gjennomført en studie i samarbeid med Colosseumklinikken som viste at kosmetisk kirurgi har en positiv effekt på kroppsbilde. Dette gjelder også fem år etter det kirurgiske inngrepet.

- Mange av dem som tar brystforstørrelse for eksempel, er kvinner som føler at de har mistet brystene sine etter at de har ammet barn. De har ikke et ønske om å få kjempestore bryster, men de vil se ut slik de gjorde før. Hvis utseende betyr mye for deg kan en kosmetisk operasjon hjelpe deg å få bedre kroppsbilde, mener Kvalem.

- Plastisk kirurgi og kosmetisk kirurgi har blitt stuerent. Heldigvis! Det er trist hvis mange kvinner etter å ha fått barn skal gå rundt med en kropp man ikke kjenner igjen, og ikke trives med. I dag bruker man jo penger på alt mulig rart, så hvorfor skal man kritisere kvinner som føler behov for å investere i en operasjon som får dem til å føle seg bedre, føyer Helge E. Roald til.

Skeptisk til dagens skjønnhetsideal

Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs forstår hvorfor noen kvinner tar plastisk kirurgi for å se ut slik de gjorde før de fikk barn, samtidig er han skeptisk til dagens skjønnhetsideal.

- Jeg synes det er trist at det unge og rene blir sett på som et ideal. Det å leve og det å få barn setter sine spor, og jeg som mann synes i hvert fall at en kvinnekropp som har levd litt er vakker, mener Kjøs.

Er du misfornøyd med kroppen etter første graviditet bør du imidlertid ikke løpe av gårde til kirurgen dersom du ønsker deg flere barn.

- Dersom man vet at man vil ha for eksempel to eller tre barn kan det lønne seg å vente til man er ferdig med å få de barna man vil ha før man opererer seg. Det er fordi resultatet etter operasjonen kan forringes ved en ny graviditet, forteller plastikkirurg Roald.

Les hele saken