Kosmetisk kirurgi på bryster

- Brystene vil bli større under graviditeten og etterpå når man ammer. Når man er ferdig å amme opplever noen at huden trekker seg pent sammen igjen, men hos andre blir det som en ballong som luften har gått ut av. Har man behov for korreksjon av brystene er det to alternativer. Det ene er brystløft. Da løfter vi og strammer opp brystet, og fjerner overflødig hud. Det andre alternativet er brystproteser. Da putter vi inn en protese for å fylle ut den overflødige huden. Er det mye overflødig hud kan brystene da bli veldig store. Det går også an å kombinere de to teknikkene, men det blir en mer omfattende operasjon, informerer plastisk kirurg Helge E. Roald.

- Graviditet og fødsel er noe av det viktigste i en kvinnes liv. Jeg synes at man skal nyte graviditeten, og ikke tenke på det som en destruksjon av kroppen. Samtidig bør man være litt bevisst. Være aktiv, og forsøke å ikke legge på seg altfor mye.

Det sier overlege Helge E. Roald, som er spesialist i plastisk kirurgi, og en av gründerne av Colosseumklinikken.

Hvert år gjør han rundt 100 bukplastikkoperasjoner og flere hundre brystoperasjoner - svært mange på kvinner som har født.

- Uansett hvor bevisst man er, er det alltid noen som har behov for korreksjoner.

Da gjelder det spesielt to områder - brystene og magen, forteller Roald til Foreldre & Barn.

Silikon etter amming

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem og Tillmann von Soest, har gjennomført en studie i samarbeid med Colosseumklinikken som viste at kosmetisk kirurgi har en positiv effekt på kroppsbilde. Dette gjelder også fem år etter det kirurgiske inngrepet.

- Mange av dem som tar brystforstørrelse for eksempel, er kvinner som føler at de har mistet brystene sine etter at de har ammet barn. De har ikke et ønske om å få kjempestore bryster, men de vil se ut slik de gjorde før. Hvis utseende betyr mye for deg kan en kosmetisk operasjon hjelpe deg å få bedre kroppsbilde, mener Kvalem.

- Plastisk kirurgi og kosmetisk kirurgi har blitt stuerent. Heldigvis! Det er trist hvis mange kvinner etter å ha fått barn skal gå rundt med en kropp man ikke kjenner igjen, og ikke trives med. I dag bruker man jo penger på alt mulig rart, så hvorfor skal man kritisere kvinner som føler behov for å investere i en operasjon som får dem til å føle seg bedre, føyer Helge E. Roald til.

Kosmetisk kirurgi på mage

- Hvordan magen ser ut etter fødselen er til dels avhengig av kvinnens vektøkning. Kvinner som har født tvillinger, eller små kvinner som har født store barn kan også oppleve at magen henger etter graviditeten. Er det kun litt løs hud nedenfor navlen kan vi gjøre en liten mageplastikk. Er det mer omfattende må vi gjerne "ta ut navlen" før vi strammer huden, og så sette den inn på ny. Det vil si at vi lar navlen stå igjen i sin tidligere posisjon og trekker huden over navlen ned som en gardin. Deretter lager vi en ny åpning i huden til navlen. Vi kan også stramme opp slapp muskulatur i magen, og gjøre magen mindre bukende, informerer plastisk kirurg Helge E. Roald.

Han forteller også at dersom du ønsker å fikse på både magen og brystene må du mest sannsynlig regne med å gjøre det i to omganger.

- Vi sender oftest pasientene hjem samme dag som operasjonen, og det er ikke forsvarlig hvis det har blitt gjort for omfattende og lange kombinasjonsoperasjoner, informerer Roald.

Og prisen? Rundt 80 000 kroner.

Yngre kvinner henter seg raskere inn igjen

- Hvorfor har noen flat og stram mage igjen få uker etter fødselen, mens noen aldri får kroppen tilbake?

- Hudens evne til å trekke seg sammen igjen varierer fra kvinne til kvinne, men alder har mye å si. Jo yngre man er, jo større evne har huden til å trekke seg sammen igjen. En gravid i 40-årene er dermed mer utsatt enn en gravid i 20-årene, forteller Roald.

Skeptisk til dagens skjønnhetsideal

Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs forstår hvorfor noen kvinner tar plastisk kirurgi for å se ut slik de gjorde før de fikk barn, samtidig er han skeptisk til dagens skjønnhetsideal.

- Jeg synes det er trist at det unge og rene blir sett på som et ideal. Det å leve og det å få barn setter sine spor, og jeg som mann synes i hvert fall at en kvinnekropp som har levd litt er vakker, mener Kjøs.

Er du misfornøyd med kroppen etter første graviditet bør du imidlertid ikke løpe av gårde til kirurgen dersom du ønsker deg flere barn.

- Det lønner seg å vente til du er ferdig med å få de barna du vil ha før du opererer deg. Det er fordi resultatet etter operasjonen kan forringes ved en ny graviditet, forteller plastikkirurg Roald.

Les hele saken