- Du kan ikke spille Playstation nå, altså. Det ligger en haug med klær på vaskerommet. Nå sover babyen, og da er det bare til å hive seg rundt!

Innimellom den overraskende forelskelsen du føler overfor den lille bylten som ble med dere hjem for bare en drøy uke siden, t-skjorter som lukter gulp, den nedstøvete Playstation og tekstmeldingene du enda ikke har fått svart på, føler du kanskje et lite snev av forvirring.

Men du leste jo de kapitlene i svangerskapsboka som handlet om tiden etter fødselen?

Hvorfor er jeg likevel så sjokkert, tenker du mens kjæresten din tilsynelatende har full kontroll over både amming og nye soverutiner.

UFORBEREDT: Pappa Øyvind Bakke var totalt uforberedt på de sterke følelsene han fikk da jenta kom til verden. © Øyvind Bakke

- Hele følelsesregisteret får seg en skikkelig gjennomgang

Øyvind Bakke er førstegangsfar og bare noen dager inne i pappapermisjonen sammen med Madelen Edvardal. Han kan fortelle om sine to største sjokk da datteren ble født: De sterke følelsene og babyens raske utvikling. To ting som var umulig å forberede seg på.

- Jeg var så stolt over innsatsen min kone la ned i fødselen. Jeg visste at at jeg ville bli rørt og grine etterpå. Men de enormt sterke følelsene jeg fikk for småen ved første øyekast, var jeg totalt uforberedt på, forteller Øyvind, som daglig oppdaterer tiden sammen med datteren på bloggen Ektepar.com

- Det er jo helt absurd, men der og da går det opp for deg at du er villig til å ofre alt for at det lille nurket foran deg skal ha det bra. Hele følelsesregisteret får seg en skikkelig gjennomgang, fra glede til frykt til bekymringer til glede igjen. Dette trodde jeg at jeg hadde kontroll på, men langt derifra. Ikke i det hele tatt, forteller pappaen.

Det andre som sjokkerte Øyvind var det vanvittige tempoet på utviklingen.

- Der vi for et halvt år siden hadde et lite nurk som lå i en vogge, har vi nå en bulldoser som reiser seg opp, fyker rundt på gulvet, ler, smiler og som holder på å få en herlig personlighet.Gøy, men ufattelig.

- Jenta vår fikk tenner ganske tidlig, og jeg trodde det var tull da min kone hadde kjøpt tannbørste og tannkrem til henne. Jeg trodde ikke de begynt å pusse tennene før de var flere år gamle. Uten at jeg egentlig hadde tenkt så mye på det, sier Øyvind lattermildt.

Ny setting for fedrene

- Det største sjokket for fedrene tror jeg er hvor utrolig mye tid som går med til å dulle og stelle med barnet. Rett og slett hvor oppslukt de blir og hvor forelsket man kan føle seg i barnet. Mange sier de skulle ønske de kunne amme, fordi de kommer litt til kort når barnet blir urolig. Da er det som oftest puppen som gjelder, forteller jordmor i Jordmorteamet, Bippi Trovik til Foreldre.no.

Jordmoren mener at årsaken til at mange menn er uforberedt på tiden etter fødselen, handler om at de er fremmed for situasjonen.

- De har ikke vært tett på kvinner i en slik sårbar situasjon. Før i tiden da kvinnen fødte hjemme og fikk mange barn, hadde gutter fått med seg sin mors barseltid ved småsøskens ankomst hjemme. Nå er det å få barn institusjonalisert, og det er ikke lenger besøkstid på barselavdelinger, forteller jordmoren videre.

DELTAR: Du har alt å vinne på å delta aktivt i svangerskapet og telle uker sammen med den vordende mor. Dette kan bidra til at du ikke føler deg utenfor når babyen kommer. © Istock

Overgangen er stor

- Mange menn har rett og slett aldri før tatt i et nyfødt barn. På barselhotellet er det alltid noen å spørre om hjelp, så overgangen til å komme hjem blir stor. Helsestasjonene har stort sett som målsetting å komme hjem til førstegangsfødende innen to uker etter fødselen. Det er faktisk altfor lenge etter min mening. Det blir et vakuum for foreldrene, og det kan fort bli mange dager hjemme hvor de må finne ut alt selv, mener Trovik, som har over 21 års erfaring som jordmor.

- Siden man i dag kan sette seg inn i ulike problemstillinger på nettet og få hjelp derfra, har holdningen til kjæresten sin aller mest å si. Det krever en god porsjon tålmodighet og godt humør når du skal forholde deg til damen som både har vonde sting, kanskje såre brystknopper og et humør der tårene sitter løst, sier jordmoren.

Ulikt engasjement hos fedre

Bippi Trovik synes det er morsomt å se at noen menn har større oversikt over hvilken svangerskapsuke kjæresten er i, enn hva den gravide selv har.

Hun opplever ikke fedre som verken hjelpeløse eller stresset.

- Det er imidlertid veldig ulikt hvor mye fedrene engasjerer seg i svangerskapet. Noen er med på absolutt alle svangerskapskontroller, og de får mye mer informasjon og trygghet enn de som aldri prioriterer det.

Dette er de største sjokkene:

 • Hvor mye tid som går med til den nyfødte
 • Hvor forelsket du føler deg!
 • At du skal forholde deg til kjærestens vonde sting, såre brystvorter og tårer som sitter løst
 • Den sterke tilknytningen kjæresten får med babyen når hun ammer
 • Du har aldri vært i denne sårbare situasjonen før - forståelig nok
 • Barnet tar så mye av foreldrenes tid og krefter
 • Mor gjerne blir dominerende i sin beskyttende overfor barnet og ikke slipper far til
 • Man må planlegge så mange flere detaljer når man skal noe. Det meste blir mer komplisert.
 • Egen fritid snevres inn
 • Mange flere husoppgaver
 • Underskudd på søvn
 • At det tar tid å komme i gang med sexlivet igjen
 • Mindre sex
 • Mer slitenhet
 • Mer småkrangling - ofte om hvem som er mest sliten, har sovet minst, har gjort mest osv.

Kilder: Bippi Trovik, Tonje W. Rummelhoff og Kari E. Holter

Parforholdet testes

- Spesielt menn er uforberedt på den store endringen det er å få barn, og det barnet gjør med parforholdet både på godt og vondt, sier familieterapeut Kari E. Holter til Foreldre.no.

Mens mor har gått gravid og kjent på de kroppslige forandringene frem mot å bli mor, starter fars opplevelse av å bli far likevel først når barnet er født, mener terapeuten.

- Nye prioriteringer vokser frem: Som foreldre er man er ikke lenger eksklusive hovedpersoner for hverandre. De fleste opplever at det blir vanskeligere å dyrke hverandre som kjærester når så mye annet krever ens tid og oppmerksomhet.

Føler seg tilsidesatt når mor ammer

Jordmor og kursholder for En god fødsel Tonje Wessel Rummelhoff, ser en god utvikling hos par når det gjelder å ta oppgaven med å få en baby sammen.

- Følelsen av å være litt utenfor er nok likevel tilstede, fordi mor- og barn tilknytningen er så sterk. Når mor ammer skaper hun et helt spesielt bånd med babyen. Utfordringen er å holde liv i parforholdet til tross for - og på grunn av barnet, forklarer Wessel Rummelhoff til Foreldre.no

Jordmoren påpeker viktigheten av at foreldrene holder en åpen dialog i den sårbare tiden etter fødselen.

- Par som fortsetter å ta på hverandre og holde rundt hverandre i tillegg til god kommunikasjon klarer seg best. Den store plassen babyen tar kan bli et positivt sjokk, sier hun.

- De fleste forstår fokuset på barnet

- Det er ofte vanskeligere for menn å snakke med hverandre om hvordan dette oppleves og man kan få en følelse av å være alene med å ha det slik, sier Hoter.

I tiden etter fødselen forstår de fleste at det må bli mye fokus på barnet, men dersom det går tid før de voksnes behov også prioriteres, øker frustrasjonsnivået.

På vår Facebook-side spurte vi hva fedres største sjokk med å få en baby var. Her er noen grunner du neppe er alene om:

 • Det må vel være at man får litt mindre tid til å spille Playstation
 • Mindre tid med mor
 • Hvor mye tid alt faktisk tar, og hvor lite tid som gjenstår
 • Søvn!! Eller rettere sagt, mangelen på det.
 • Den overveldende kjærligheten til barnet og skjørheten til den vesle vekten. Samt at det plutselig tar en time å komme seg ut dørene når man skal avgårde contra 15 min før man fikk baby...
 • Den vesle bylten
 • Søvn og egentid med bare oss to..
 • Ble mest sjokkert hvor mye klær, tepper, og utstyr en så liten en trengte
 • Som far var det største sjokket hvor fort alt går. Og det er det fortsatt. Tiden går så vanvittig fort og det skjer noe nytt absolutt hele tiden. Det var ikke jeg like forberedt på.
 • At babyen kom 7 uker før tida, og at jeg ble aleine med å ordne utstyr, gjøre klart hjemme, pendle til og fra sykehuset (uten lappen), og følge opp alt rundt. Ellers tror jeg babytilværelsen var et større sjokk for mor enn for far..
Les hele saken