Tatovere babyportrett

- Det vanskeligste vi tatoverer

Det er gode grunner til at vi ler oss skakke av tatoverte babyportretter, mener fagperson.

EN DÅRLIG, EN BRA: Tatoveringen til venstre verserer på ulike hitlister som deles på nettet og er et godt eksempel på hvordan et babyportrett ikke skal se ut. Tatoveringen til høyre er laget av Jonathan Priskorn Kjeldsen, og representerer kvaliteten de fleste foreldre ser for seg seg.

EN DÅRLIG, EN BRA: Tatoveringen til venstre verserer på ulike hitlister som deles på nettet og er et godt eksempel på hvordan et babyportrett ikke skal se ut. Tatoveringen til høyre er laget av Jonathan Priskorn Kjeldsen, og representerer kvaliteten de fleste foreldre ser for seg seg. Foto: Privat/Privat

Publisert Oppdatert

TIPS:

* Bruk et studio med godt rykte

* Sjekk portefolioene nøye

* Be om riktig tatovør

* Husk at tatovøren er fagmann. Lytt til hans innspill.

Folk tatoverer alt mulig rart på kroppen sin. Mens noen limer krystaller i underlivet for å få wow-effekten, lar andre seg kutte opp og brennes, for skjønnhetens skyld.

Men det er noen ting som ikke er til å tulle med, og det er utseendet til egne barn.

- Å lage babyportretter som tatovering, er noe av det vanskeligste man kan gjøre som tatovør, sier Jonathan Priskorn Kjeldsen.

Han har mer en 16 års erfaring i bransjen og en av få tatovører i landet som kan vise frem tatoverte babyportretter som mottar lovord, ikke latter.

- Det er enklere å tatovere portretter av voksne og ungdommer. Når man lager et portrett, er det personens kjennetegn som gir gjenkjennelsesfaktoren. Og babyer har ofte ikke utviklet sterke særpreg utseendemessig, forklarer Kjeldsen.

Teknikk versus fysikk

Mange foreldre som ønsker seg barna foreviget på kroppen tar med et bilde av barnet som de liker godt, i den tro at bildet vil bli like vakkert som tatovering - for eksempel på overarmen.

Men et pent fotografi vil ikke nødvendigvis gi en fin tatovering, ifølge Kjeldsen.

- Når man bruker kroppen som lerret, har man et underlag som bukter og buler seg. Lytt til tatovøren din, hvis han sier at han trenger et annet bilde å jobbe med. Tatovøren er en fagmann og kan bedre se hva som egner seg som tatovering, råder han.

NESTEN KJENDISER: Mia og Dylan er ikke bare foreviget på noens rygg, men også i utallige nettmedier - som elsker å ha dem med på ""verste-baby-tatoveringer""-lister.

NESTEN KJENDISER: Mia og Dylan er ikke bare foreviget på noens rygg, men også i utallige nettmedier - som elsker å ha dem med på ""verste-baby-tatoveringer""-lister. Foto: 9-ytterligare-riktigt-daliga-bebistatueringar

TREKLØVER AV FEIL: Tre av tre barn har fått mildt sagt spesielle ansiktstrekk.

TREKLØVER AV FEIL: Tre av tre barn har fått mildt sagt spesielle ansiktstrekk. Foto: http://www.dailyrevelry.com/wp-content/uploads/2010/03/pores.jpg

STREKTEGNING: Hvis fotografiet ikke er tatt midt i økten, håper vi vedkommende har fått en cover up eller at bildet lyver.

STREKTEGNING: Hvis fotografiet ikke er tatt midt i økten, håper vi vedkommende har fått en cover up eller at bildet lyver. Foto: http://www.dailyrevelry.com/wp-content/uploads/2010/03/pores.jpg

Bilder kan lyve

VALG AV FOTO TIL TATOVERING:

* Tatovøren ønsker et utvalg foto, så han får et helhetlig bilde av personen

* La tatovøren velge bilde

* Portrettfoto er bedre egnet enn "i farta-bilder"

* Close up er fint, så tett innpå som mulig gir bedre detaljer og høyere gjenkjennelsesfaktor

Fordi en tatovering sitter på en buklete og ujevnt underlag, kan et bilde av en tatovering også gi helt feil inntrykk.

Altså gjengir ikke fotografiet nødvendigvis tatoveringen slik den ser ut i virkeligheten, fordi man prøver å overføre en illustrasjon laget på ujevnt underlag, til et endimensjonalt medium.

- For å ta et godt bilde av en tatovering, bør man ha et godt kamera og få hjelp av en annen person. For all del, ikke ta bilde i speilet, da vil den bli speilvendt og se helt annerledes ut, sier tatovør Jonathan Kjeldsen.

Men ikke alle babyportrettatoveringene vi ser på verstinglister skyldes dårlig fototeknikk.

- Det er en del dårlige tatoveringer der ute, som man ser er dårlige uansett om man selv er flink til å tegne eller ikke, og uansett hvordan fotoet er tatt. Se på skyggene, linjene og detaljene, anbefaler Jonathan Kjeldsen.

Dessuten kan det være slik at en tatovør overvurderer egen evne.

- Det er trist at noen velger tatovering som yrke eller hobby, når de tydeligvis ikke vet hva de gjør. Man burde kjenne sine begrensninger, sier Kari Kjelskau ved Norsk Tattoo Union til Klikk Foreldre.

Få det fikset hvis du er misfornøyd

Skulle alt gå galt, og du ender opp med et «monster» på kroppen der det søte barnet ditt skulle ha vært, har du i prinsippet to valg:

- Enten å fjerne tatoveringen med laser, eller få laget en såkalt cover up, der man lager en annen tatovering over den første, forklarer tatovøren.

Prismessig vil fjerning med laser og cover up være omtrent likt. Men med tanke på tidsbruk kan det lønne seg å velge alternativ to.

- Skal du fjerne en tatovering, kan det ta mer enn tre år, forklarer laserterapeut Drude E. Kilen til Kvinneguiden.

Velg riktig person for jobben

SKYGGELEGGING GONE BAD: Mange av de uheldige babyportrettatoveringene lider under dårlig skyggelegging. Som denne, der det ser ut som tatovøren har gått bananas med prikkingen.

SKYGGELEGGING GONE BAD: Mange av de uheldige babyportrettatoveringene lider under dårlig skyggelegging. Som denne, der det ser ut som tatovøren har gått bananas med prikkingen. Foto: http://www.dailyrevelry.com/wp-content/uploads/2010/03/pores.jpg

PØLSEFJES: Barnet ser ut som det har pølseaktige pløser i ansiktet. Dette er et annet eksempel på dårlig skyggelegging.

PØLSEFJES: Barnet ser ut som det har pølseaktige pløser i ansiktet. Dette er et annet eksempel på dårlig skyggelegging. Foto: http://www.dailyrevelry.com/wp-content/uploads/2010/03/pores.jpg

For å unngå uheldige tatoveringer, smerte og utgifter, kan det lønne seg å velge tatovør med varsomhet. Noe som kan være lettere sagt enn gjort.

- Gå til et studio med godt rykte. Det kan være enkelt ute i distriktene, hvor det ikke er så mange å velge mellom, og de man kjenner til vet man også kvaliteten på. I Oslo har det dukket opp veldig mange studioer de siste årene, så der kan det være verre å finne rette sted, sier Kjeldsen.

Deretter bør du se på katalogen til studioet, og be om å få se mappene til de ulike tatoveringsartistene.

Du bør sjekke at tatovøren har erfaring med portretter, og da spesielt babyportretter. Og du bør velge den som har laget de babyportrettene du synes er finest.

- Når du bestiller time, bør du be om akkurat den artisten som har gjort tatoveringene du liker. Mange tatovører kan være kjempeflinke på forskjellige ting, men det er få som er riktig gode på portretter. Spesielt babyportretter, som er så vanskelig å få riktig, sier Kjeldsen.

Det er Kjelskau enig i.

- Det er veldig viktig at folk sjekker tatovøren de vil benytte når det gjelder portrett. Portrett er en egen sjanger, og ikke alle er like flinke til den. Sjekk tidligere tatoveringer som tatovøren har gjort, og lytt til andres erfaringer. Ikke tenk på å spare penger. Du får som regel hva du betaler for, sier hun.

ANBEFALTE STUDIO FOR BABYPORTRETTER:

Oslo: Timeless Tattoo (Kai), Attitude Tattoo (Linda), Lucky Seven (Nick)

Hønefoss: True Love Tattoo (Jonathan)

Drammen: Leading Light (Charlie, Hans Martin)

Bergen, Stavanger, Sandvika: Leading Light

Sandnes: Trond Kjørkleiv ("Megatrond")

Krokstadelva: Black Cat Tattoo (Laila)

... Og her er de fineste!

Vi må selvsagt ha med noen av de fineste babyportrettatoveringene som finnes der ute:

Les også:

Tatoverer barnas navn

Slik blir tatoveringen vellykket

SJARMERENDE OG FLUFFY: Dette lille barnet med pelsluen er gjengitt på en god måte, og foreldrene kan stolt vise frem tatoveringen av barnet. Tatovør er Kjeldsen selv.

SJARMERENDE OG FLUFFY: Dette lille barnet med pelsluen er gjengitt på en god måte, og foreldrene kan stolt vise frem tatoveringen av barnet. Tatovør er Kjeldsen selv. Foto: Jonathan Priskorn Kjeldsen

SOM ET MALERI: Den eneste i farger, i vår samling. Men også en meget sterk og vellykket tatovering, laget av Eric Hylland ved Primitive Soul Tattoo i Lakewood, Colorado, i USA.

SOM ET MALERI: Den eneste i farger, i vår samling. Men også en meget sterk og vellykket tatovering, laget av Eric Hylland ved Primitive Soul Tattoo i Lakewood, Colorado, i USA. Foto: http://slodive.com/inspiration/baby-tattoos/

FREMTIDIG ROCKESTJERNE: Laget av Keller Hydle ved Fianna Studio i Portland, Maine, i USA.

FREMTIDIG ROCKESTJERNE: Laget av Keller Hydle ved Fianna Studio i Portland, Maine, i USA. Foto: http://slodive.com/inspiration/baby-tattoos/

De mest populære tatoveringene i Hollywood

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning