Bleiefri fra fødselen

Denne babyen bruker ikke bleier

Seks måneder gamle Talulla har aldri brukt bleier. Hun kan nemlig si fra når hun må på do.

GØY UTEN BLEIER: Det skal være gøy å gå på do. Man trenger ikke å gjøre det til noe vanskelig, mener pappa Bruno.
GØY UTEN BLEIER: Det skal være gøy å gå på do. Man trenger ikke å gjøre det til noe vanskelig, mener pappa Bruno. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen
Sist oppdatert

Fornøyd sitter tsjekkiske Talulla (6 md.) på fanget til mamma Sabin i en leilighet midt i Praha. Hun smiler og lager gurglelyder som andre småbarn.

Men det er én ting som får voksne til å stusse over smårollingen: Hun bruker ikke bleier.

Samtidig er det ingen tvil om at norske barn slutter senere med bleie enn barn i USA og Europa for øvrig. En undersøkelse viser at bare én av fire norske 3-åringer har sluttet med bleie.

Sier fra med kroppsspråk

Seks måneder gamle Talulla kan ikke snakke, men hun kan likevel gi beskjed om når hun må tisse eller bæsje. Moren, som selv er lingvist og oversetter, forteller at Talulla har sin egen måte å si fra på.

Hun vrir på seg, blir rastløs og gjør visse, faste bevegelser like før hun må settes på potta.

Del på Twitter

Del på Facebook Del



Regelmessige do-tider

Det tok bare to uker før begge foreldrene var i stand til å tolke signalene Talulla sender ut når hun må på do.

Om morgenen, før leggetid og rett etter måltidene er vanlige tidspunkt for en rolig pottestund.

Amerikansk bleieslutt-metode

En barndom uten bleier er for de fleste utenkelig. Fra tv-reklamer er vi vant til å se smilende babyer som er strålende fornøyde med de siste finessene fra produsentene av engangsbleier.

Likevel velger stadig flere tsjekkiske foreldre å følge metoden til forfatteren Christine Gross-Loh.

Da Sabin gikk gravid med Talulla, kom hun over boka The diaper free baby av Gross-Loh.

Falt for miljøperspektivet

TIDLIG BLEIESLUTT: Sabin holder Talulla under lårene over vasken på baderommet. Det skal være en naturlig posisjon for å gjøre fra seg.
TIDLIG BLEIESLUTT: Sabin holder Talulla under lårene over vasken på baderommet. Det skal være en naturlig posisjon for å gjøre fra seg. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen

- Det føltes ganske så eksotisk da jeg bladde i boka, innrømmer Sabin.

- Først tenkte jeg at dette kan være interessant å få til som en slags hobby, noe jeg kunne gjøre sammen med barnet. Da likte jeg best det miljømessige aspektet ved Elimination Communication, eller EC, som metoden kalles.

Her er teknikken:

Teorien går ut på at selv om små babyer ikke kan holde seg, så kan de slippe seg, og dette kan de signalisere.

Holder man babyen under lårene eller knærne over ei potte eller en vask, så er han eller hun i en stilling der det er naturlig å gjøre fra seg.

For å beherske EC-metoden må man lære barnets biorytme, følge opp signaler og hjelpe til med selvvalgte lyder som for eksempel en shshsh-lyd for å oppmuntre barnet og signalisere at nå kan du slippe.

Sluttet som 1-åring

Foreldrene til norske Daniel August benyttet ikke EC-metoden, men babyen var likevel "tørr" innen han rundet det første året.

- Er du for ivrig, kan det gjøre det vondt verre dersom barnet ikke er med, har uroterapeut for barn, Aud Myran Hofsli, tidligere uttalt til Dinbaby.com.

Her er 19 tips fra henne og andre eksperter til pottetrening og bleieslutt.

Har dere hastverk, finnes det også en tredagersmetode for bleieslutt som kan prøves først.

Babyer trenger lite utstyr

Tsjekkiske Talulla er Sabins og pappa Brunos første barn, og paret brukte mye tid på å finne ut hva som var best for nurket. Først leste de at det er bra for babyer å bli båret rundt i en babyslynge for å få større nærhet og mer harmonisk utvikling.

- Da tenkte vi at vi klarer oss helt uten barnevogn. Vi leste også at smokk heller ikke er en nødvendighet. Å unngå bleier var bare det neste steget i en rekke oppdagelser vi gjorde i løpet av svangerskapet, forteller Bruno.

- Vi fant ut at egentlig er det ganske lite man trenger til en baby, ler Sabin.

Mer tradisjonelle enn alternative

Familien føler seg ikke spesielt alternative. Ifølge det tsjekkisk-tyske forumet for EC-metoden velger over én prosent av foreldrene en bleiefri tilværelse i disse landene.

Høyt utdannede mennesker i storbyene er overrepresentert. EC-metoden brukes i mange tradisjonelle samfunn verden rundt, forteller forfatteren Christine Gross-Loh i boka si. Det tsjekkiske forumet er bare ett av 17 nasjonale støttegrupper på den amerikanske nettsiden Diaperfreebaby.org.

- For å være helt ærlig tror jeg vi er mer tradisjonelle enn alternative. Det vi gjør er bare å gå tilbake til det opprinnelige, sier Bruno.

Forståelsesfull barnelege

PÅ POTTA: En pottetur krever fokus og energi fra både pappa Bruno og lille Talulla.
PÅ POTTA: En pottetur krever fokus og energi fra både pappa Bruno og lille Talulla. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen

Sabin og Bruno føler at reklamen og samfunnet utøver et stort press på småbarnsforeldre som må skaffe masse utstyr for den nyfødte. Det mener de er unødvendig.

- Vi er heldige fordi vi har en veldig forståelsesfull barnelege. Hun vet at vi bruker metoden, og det gjør mange andre av hennes pasienter. Hun synes at det er helt i orden, sier Sabin.

Bruker bleie på turer

Hundre prosent bleiefri har ikke Talulla vært bestandig. Men familien begrenset bleiebruken til nesten null allerede da jenta var tre uker gammel.

- Det forekommer også at Talulla bruker tøybleier når vi går ut i dag, ganske enkelt fordi det er kronglete å få henne ut av babyslyngen og klærne nå om vinteren. Men det aller meste av tiden går hun helt uten bleier, forteller Sabin.

Tilfeldig tømming

- Ordinær pottetrening kan skje når barnet er klart for det. Dette skjer som oftest i ett og et halvt til tre års alder, sier Bjørn Øglænd, spesialist i barnesykdommer og overlege ved nyfødtintensivavdelingen på Rikshospitalet. Han er far til fire.

Han mener at EC-metoden, eller det å holde barnet fram som beskrevet over, er en metode som gjør at barnet tilfeldigvis tømmer seg. Det at de blir holdt fram, gjør at de spontant gjør fra seg. Metoden er ikke avhengig av fysiologisk eller psykologisk modenhet, og kan brukes selv når barna er ganske små.

NÆRT FORHOLD: Å lære å tolke babyens signaler hjalp familien til å kutte ut bleier etter to-tre uker.
NÆRT FORHOLD: Å lære å tolke babyens signaler hjalp familien til å kutte ut bleier etter to-tre uker. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen

Psykologiske effekter

Psykologiske aspekter inngår sammen med fysiologiske aspekter. Dersom å gjøre fra seg medfører oppstandelse og dårlig stemning, kan dette ha uønskede, psykologiske effekter.

Å oppleve mestring og glede ved å få det til medfører gode psykologiske effekter. Å bruke bleie gjør at man parkerer både gode og mindre dårlige samspillsmønstre omkring det å gjøre fra seg fram til man starter pottetrening.

Uviktig for utviklingen

- Uansett metode er det viktigste at barnet og foreldrene har en avslappet innstilling til dette, og at det ikke oppstår konflikter i pottetreningen. Det ordner seg jo alltid, og noen måneder til eller fra trenger ikke bety noe.

Og det er ingenting som tyder på at barn som er sene her, er sene i annen utvikling, sier Øglænd.

Få uhell

Pappa Bruno er enig i at det gjelder å ha en avslappet holdning.

- Det er ikke slik at metoden er vanntett. Mange har for store forventninger både til seg selv og barnet. Ulykker skjer også hos oss, men det er få av dem. Vi klarer å unngå bæsjeulykker med 99 prosent effektivitet, og vi lykkes i cirka 70 prosent av tissetilfellene, sier han for å oppsummere bæsje- og tissestatistikken.

Foreldre misforstår signalene

- Jeg har lært signalene, og når Talulla gjør fra seg på ei potte eller over en vask, er hun alltid blid og fornøyd. Noen ganger føles det rart å se mødre som prøver å roe ned barnet med mat eller leker, når jeg ser at det de egentlig viser er tegn på at de må på do. Babyer kommuniserer, men vi forstår dem ikke lenger. I vesten har vi glemt hvordan vi kommuniserer med egne barn, legger den unge moren til.

Tidligere bleieslutt i andre land

Kine Johnsen bor i Bergen, og hun er hjemme med lille Ask på seks måneder. Ask er Kines første barn, og hun føler at det kommer stadig nye retningslinjer for barnestell.

- Et eksempel på dette er amming. På 70-tallet fikk mødre beskjed om at det beste var å amme hver tredje eller fjerde time, verken mer eller mindre. Nå får vi beskjed om å legge vekk klokken og la barnet styre selv når det vil die.

- For meg høres teorien bak EC logisk ut, fortsetter hun.

- Slik jeg oppfatter holdningene blant mange fagpersoner i Norge nå, så er det bortkastet tid å la barnet bruke potte før de er i treårsalderen. Men barn i de fleste andre land i verden er bleiefrie lenge før dette, sier Johnsen.

Fordeler og ulemper med tidlig bleieslutt

Bente Teigen har erfaring med både norsk og spansk oppvekst. Hennes første sønn vokste opp i Sør-Spania, og hun mener at takket være et varmt klima var det ingen sak å venne ham av med bleier.

Nå er hun også mor til seks måneder gamle Liv Hilde, og hun er bekymret for konsekvensene det kunne ha dersom barnet skulle tisse i buksa og bli gjennomvåt i 15 minusgrader.

Går alltid med potte

- Ingenting er svart eller hvitt. Når vi går ut, bruker vi tøybleier som sikkerhet, men det viktigste er at vi kommuniserer med Talulla, og at hun føler at vi dekker hennes behov. Vi lager sjsjsj-lyder for å si i fra at nå er det ok, om hun må. Når vi ser signalene, går vi til nærmeste restaurant for å bruke toalettet, og vi har alltid med oss en liten potte, forklarer Sabin.

Sparer penger - og miljøet

For familien i Praha har EC-metoden flere positive sider. De ser dem på økonomien, men også på miljøet.

- Jeg har lest at i USA bruker ett barn i løpet av bleiekarrieren sin ett tonn bleier. Det er utrolig mye avfall, sier Bruno.

Skader ikke å prøve metoden

- Den langsiktige gevinsten er et fornøyd barn, stor nærhet mellom oss og Talulla, og vi slipper å gå gjennom pottetreningen seinere. Jeg har full forståelse for skepsisen til dem som aldri har sett eller hørt om metoden. Men det koster ingenting å prøve. Man trenger ikke å gjøre det til noe vanskelig, og det er heller ikke nødvendig å gjøre det på fulltid. Det gjelder å leke med det, og lytte til barnet, legger han entusiastisk til.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også