Jeg har sett adopterte barn komme fra barnehjem i andre land, hvor de har blitt holdt mye i ro. Utviklingen har stoppet nesten opp.

barns utvikling

FLY: Å huske og svinge gir stimulering til balansefunksjonen og hjernen. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

barns utvikling

MORO MED PAPPA: Fysisk lek og herjing på hjemmebane kan bidra til at barnet blir roligere på skolen, mener dansk ergoterapeut. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Blir du vettskremt av tanken på at noen skal kaste babyen din opp lufta? Det bør du ikke være. Mye tyder nemlig på at det er svært positivt for babyens utvikling om far - eller mor - tar seg tid til herjing og fysisk lek.

Sover bedre

Vill lek gir nemlig glade, harmoniske, velfungerende barn med større appetitt. De sover bedre og har lettere for å sitte stille på skolen, skal vi tro den danske ergoterapeuten Mette Wainer Wegloop.

- Hvis du for eksempel svinger barnet opp i luften, forandrer tyngdepunktet seg, slik at balansesansen må jobbe. Det tvinger barnet til å spenne musklene, sier hun til magasinet Vores Børn.

På barnets premisser

Hun mener dette har mange fordeler. Ikke bare har barnet ditt gøy under leken. Det blir også roligere, bedre kjent med kroppen sin og får stimulert sansene og den motoriske utviklingen.

Forskning på eldre barn viser at de som er aktive har bedre konsentrasjon, er flinkere på skolen og har bedre selvfølelse enn andre barn.

Du kan så smått begynne å herje litt med babyen når den klarer å holde hodet sitt selv, men leken må selvsagt foregå på barnets premisser, understreker ergoterapeuten.

Prøve og feile

Også norske fysioterapeuter kan skrive under på at det er viktig at barnet tidlig må få rom for å utfolde seg fysisk.

- Motorisk utvikling, og all annen utvikling, skjer i et samspill mellom barnet og omgivelsene. Barnet må få utfolde seg, prøve, feile og lære gjennom erfaring. Om man ikke kaster barnet høyt opp i lufta, er det viktig å legge til rette for at barnet har mulighet til å bevege seg ut fra det ferdighetsnivået det er på, sier Monika Haga, fysioterapeut og førstelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Skapt for bevegelse

Mennesket er skapt for bevegelse. Det er kulturen, miljøet og klimaet som legger begrensninger på kroppslig utfoldelse.

Det sier Birgitte Marie Heidel, barnefysioterapeut og gruppeleder i bydel Søndre Nordstrand i Oslo.

Hvordan legger vi så til rette for denne utfoldelsen, i et land hvor barna store deler har på seg så mye klær at de knapt kan bevege seg?

Kroppskontakt

Et lite spedbarn trenger trygghet, varme, mat, søvn - og viktigst av alt, kroppskontakt.

- Etter hvert som uker og måneder går, og barnet får kontakt med omverden, øker bevegelsestrangen. Først kommer den spontane og ubevisste sparkingen med med armer og bein, samt snuing og løfting av hodet i mageleie, sier Heidel.

Vær på gulvet sammen

Etter omtrent tre måneder utvikles de mer bevisste og målrettede bevegelser, som å rekke hånden mot en gjenstand, åpne hånden, gripe, rulle, krype, krabbe og sette seg opp og ned igjen,

- Det er viktig å gi plass, tid og rom for slike bevegelser. Barnet bør ha mye "fri" våkentid i løpet av dagen, slik at det kan boltre seg alene og sammen med en voksen eller andre barn. Vær på gulvet sammen og ha samtidig god kroppskontakt når dere leker og herjer, sier Heidel.

Fly, rulle og krype

Slik lek kan for eksempel innebære å "fly i lufta", rulle sammen og krype over mor eller far. Under trygge forhold kan barnet gjerne svinges i lufta.

- Sørg for at barnet ikke blir skremt, men er med på leken. Det bør selvsagt være våkent og uthvilt, sier fysioterapeuten.

Stimulerer hjernen

- Å huske og svinge gir stimulering til balansefunksjonen og hjernen, men barnet må også selv øve seg, prøve og feile med egen kropp mot tyngdekraften - og det starter på gulvet. Gi barnet masse tid med mor eller far i nærheten. Dette gir gode opplevelser og næring til barnet psykomotoriske utvikling.

Alt som trengs er et rent, fast underlag og matte eller teppe hvis gulvet er kaldt, samt skjerming for farer, som stikkontakter, trapper og dyr.

Utviklingen stoppet opp

Alternativt, om barnet for det meste av tida holdes i vognen, senga, stolen, bilen, eller sittende på fanget, blir det understimulert og passivisert.

- Jeg har som barnefysioterapeut sett adopterte barn komme fra barnehjem i andre land, hvor de har blitt holdt mye i ro. Utviklingen har stoppet nesten opp, og barnet må trenes og stimuleres ekstra for å utvikle nødvendige motoriske ferdigheter, sier Heidel.

Hennes råd er derfor å unngå mange dager med passivitet og begrensning i barnets naturlige kroppsutfoldelse.

Kan bli overstimulerte

Hun er imidlertid ikke helt sikker på om hun vil si at alle barn blir roligere av herjing.

- Det varierer nok det litt. Noen barn blir lettere overstimulert og urolige, så det gjelder å finne en god balanse.

Les også:

Derfor kan du ikke lære barnet å gå

Babysvømming gir barnet bedre balanse

Slik roer du små villstyringer

Barna slutter å leke ute

Slik får småbarnsforeldre tid til å trene

Les hele saken