25 prosent av norske babyer får kolikk. Det inntreffer vanligvis i løpet av de første tre månedene etter fødselen.

Usikkerhet

Det har i alle tider hersket stor usikkerhet rundt hva kolikk egentlig skyldes.

- Det finnes ennå ingen allment akseptert forklaring til kolikk. Visse leger hevder at det er en kombinasjon av et barns følelsesmessige humør, omgivelser og dets utviklede nervesystem som gjør at det lett gråter og siden ikke klarer å håndtere det. Andre anser at det kommer fra problem i barnets fordøyelsessystem, særskilt altfor mye magegass. Ny forskning ved Brown University viser at nesten halvparten av barn med kolikk har hatt gastroøsofageal refluks, skriver Gro Nylander i boken Mamma for første gang.

Men nå kan gåten være løst.

Bakterier

Kolikk har tradisjonelt vært omtalt som et syndrom, ikke en sykdom. Det kan det bli slutt på nå.

Doktor J. Marc Rhoads og kollegaene fra University of Texas Medical School tror det hele kan ha sammenheng med bakterien Klebsiella, som finnes normalt rundt munnen, på huden og i tarmen, skriver forskning.no.

Forskerne undersøkte ei gruppe på 36 spedbarn, hvor halvparten hadde kolikk. Det viste seg at de kolikkrammede barna så ut til å ha betennelse - inflammasjon - i tarmen og at bakterien Klebsiella fantes der. Klebisella er allerede en kjent årsak til tykktarmbetennelse hos voksne.

Forløper

- Vi tror at bakterien kan ha satt i gang betennelsesreaksjoner, sier Rhoads i en pressemelding.

- Inflammasjonen i tarmen til kolikkbarna lignet på nivåene hos pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Kolikk kan vise seg å være en forløper til tarmlidelser som irritabel tarm og cøliaki.

Les også:

Slik fungerer tarmsystemet

Få skikk på magen

Les hele saken