Ni måneder:

Når barnet er ni måneder skal det kunne:

- Sitte uten støtte

- Kravle seg bortover

- Stå med støtte

En viktig milepæl i barnets utvikling er å kunne sitte selv uten støtte. Dette er noe mange barn klarer å gjøre i ni månedersalder.

Etter at barnet har lært seg å sitte vil det etterhvert kunne vri overkroppen mens det sitter, og dermed plukke opp ting som ligger bak seg uten å miste balansen.

Se video i bunnen av artikkelen

- Barn på ni måneder har blitt flinke til å bruke hendene sine og det kan skifte på å holde en ting ved å flytte leken fra en hånd til en annen. Barnet kan også holde flere ting samtidig og det vil slå ting mot hverandre, forteller Jon Skranes, barnelege/overlege dr med ved Sørlandet sykehus.

Neste milepæl etter at barnet har lært seg å sitte er å kunne krabbe. Mange barn vil kunne mestre disse to ferdighetene på omtrent samme tidspunkt, men vi må igjen få presisere at dette varierer fra barn til barn.

Tar sine første skritt

Barn utvikler stadig mer balanse og styrke i beina når de står med støtte i to hender. I denne fasen vil mange barn begynne å sette den ene foten foran den andre, og dermed gjøre sine første vaklende skritt med støtte. De er likevel avhengig av å få hjelp til å bære vekten av sin egen kropp og til å holde balansen.

Holder balansen

I tiden fra babyen er mellom syv måneder og ett år utvikler barnet en rekke meget viktige støttereflekser eller såkalte utviklingsreflekser. Det er disse refleksene som gjør at barnet klarer å holde balansen når det skal sitte, krabbe, stå og etter hvert begynne å gå fritt.

Det er typisk at et barn på 9 måneder synes det er vanskelig å løsne grepet og dermed slippe leken.

Utvikler språket

Barn på 9 måneder har begynt med bablelyder men de kan som regel ikke si noen sikre ord.

- De kan gjerne si for eksempel "baba" og "gaga". Noen kan også si "mama" og "papa". Dessuten vil barnet se på personen når du sier "Hvor er pappa?" De har fått enda bedre forståelse av språket, sier Skranes.

Neste video om Theodor - ti måneder

 

Les også:

Riktig bilstol til babyer

Tester av utstyr til barn

Tilbake til Klikk Foreldre

Tilbake til Barnehelseguiden

Les hele saken