Hege K. Fosser Pedersen

Slik gir du barna matlyst

En av tre småbarnsforeldre bekymrer seg for barnas kosthold.

Frem til barna er to år, er de ekstra utsatt for jernmangel. Jern er viktig for den mentale og motoriske utviklingen.

Jernmangel kan føre til at barnet blir anemisk (blodfattig). Symptomer er slapphet, dårlig matlyst og blek ansiktsfarge. Men noen barn har ikke tydelige symptom.

Morsmelk er ikke nok

Når barnet er et halvt år, vil jernlagrene det ble født med være oppbrukt. Morsmelk inneholder ikke mer jern enn at barnet trenger tilskudd gjennom kosten fra cirka 6 måneders alderen. Men morsmelk/morsmelkerstatning er fortsatt viktig for å sikre en god tilførsel av kalk.

Gi jernet på brødskiva

Hvordan kan du sikre barnet nok jern i kosten?

Årsaken til jernmangel er ofte at barna drikker for mye kumelk. Foreldre er ofte bekymret for at barnet får i seg for lite mat, og gir det melk slik at det i alle fall får i seg den. Dette går da på bekostning av andre matvarer som inneholder jern. Slike matvarer er blant annet en del barnegrøter, grovt brød, egg, kjøtt, leverpostei, potet, prim med tilsatt jern, brunost og grønne grønnsaker. Helsekostbutikker selger også hirsegrøt for barn som gir godt med jern.

Viktig C-vitamin

Dersom barnet får to måltider med jernholdig fast føde pr. dag, er du sikret at barnet får nok jern i løpet av dagen. Sørg også for at barnet får i seg mat med C-vitaminer som bedrer opptaket av jern i kroppen. Frukt og grønnsaker er gode kilder: Kiwi, rød paprika, potet, appelsin, bær m.m.

NB! Du skal aldri gi barnet jerntilskudd uten at du har konsultert med en lege.

Tilbake til barnets 7. måned.

Les hele saken
Les alt om: