Gulping er mer plagsomt enn noe å bekymre seg for. Dessuten gir gulpingen seg etterhvert.

Gulping skyldes at lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken ikke er helt utviklet enda. Gulpingen bruker derfor å avta når barnet vokser til. Legger barnet godt på seg, er det et godt tegn.

Ro ved mating

Situasjonen rundt mating har mye å si. Sørg for å ta deg god tid og at det er ro under måltidene. Det kan være en god ide å avbryte måltidet et par ganger og få barnet til å rape før det spiser mer. Det er også en fordel at barnet har en halvveis sittende stilling når det får mat.

God liggestilling

Får du ikke barnet til å rape før du legger det fra deg for å sove, kan du godt legge babyen litt over på venstre side. Da får luften fri passasje fra magesekken og opp spiserøret. Du kan også heve hodeenden slik at luften lettere kommer ut. Det kan du gjøre ved å legge et par bøker under sengebena i hodeenden.

Sprutbrekninger

Dersom barnet har spist veldig mye og ikke fått til å rape etterpå, kan det komme sprutbrekninger. Dette skjer når rapen først kommer og melken følger med. Alt kommer ut i en voldsom fart, og det blir et voldsomt søl.

Oppsøke lege?

Dersom du ser at barnet ligger og gulper og svelger mat etter at måltidet er avsluttet, ville jeg ha fått dette nærmere undersøkt.

Tilbake til barnets 2. måned.

Les hele saken